Külföld

A Golden Gate lehet a terroristák következő célpontja

2001. november 02., péntek 11:23

Gray Davis kaliforniai kormányzó csütörtökön bejelentette: olyan, hitelt érdemlő értesülés birtokába jutott, miszerint az állam híres függőhídjainak valamelyike terrorista támadás célpontja lehet az elkövetkező napokban.

Davis szerint az amerikai illetékes szervek több forrásból szereztek ilyen tartalmú értesülést. A feltételezett terrortámadást - az értesülés szerint a kiszemelt híd felrobbantását - valamikor november 2. és november 7. között hajtanák végre, csúcsforgalmi időpontban. Elsősorban négy híd jöhet szóba: San Franciscóban a Golden Gate Bridge és a Bay Bridge, Los Angelesben a Vincent Thomas Bridge, San Diegóban pedig a Coronado Bridge.

A kormányzó azzal indokolta a bejelentést, hogy szerinte akkor lehet a siker legnagyobb esélyével akadályozni a tervezett merényletet, ha a terroristák értésére adják: a hatóságok tudják, mire készülnek. A négy szóban forgó híd közül a leghíresebben, a Golden Gate-en már nem sokkal a szeptember 11-i terrorcselekmények után megtiltották a gyalogosok közlekedését.

Növelik a repterek biztonságát

Az amerikai kongresszus képviselőháza csütörtök este olyan a repülésbiztonsági törvénytervezetet hagyott jóvá, amely eltér a szenátus által három héttel ezelőtt egyhangúlag elfogadott szövegtől.

Az eltérés lényege, hogy a szenátusi törvényszöveg szövetségi hatósági feladattá tenné a jelenleg magánvállalkozások által végzett repülőtéri személy- és csomagellenőrzést, míg a képviselőházi változat csupán a szövetségi felügyelet megteremtéséről szól, magát az átvilágítási tevékenységet meghagyja magánvállalkozói kézben.

Házközi vita

Miután a kongresszus két háza által elfogadott törvény tartalma eltér egymástól, most "házközi egyeztető bizottság" elé kerül a kérdés. A republikánusok szerint a demokraták indokolatlanul akarják "államosítani" a csomagátvilágítást, és minden vágyuk az, hogy az ilyen tevékenységet végzők szövetségi alkalmazottak legyenek. Az ilyen alkalmazotti körben aztán sokkal jobbak az esélyek a szakszervezeti szervezkedésre, mint az erősen profitorientált magánvállalkozásoknál - mondják.

A demokraták szerint azonban a történtek - a tragikus terrorcselekmények - azt mutatják, hogy repülésbiztonsági ügyekben nincs helye "vállalkozásbarát kapitalizmusnak". Úgy vélik, hogy a képzetlen, rosszul fizetett magánvállalkozási alkalmazottaktól egyszerűen nem várható, hogy minőségi teljesítményt nyújtsanak, és a maguk területén kiszűrjék a repülés biztonságára leselkedő veszélyeket.

A végeredmény a képviselőházban most republikánus győzelmet hozott, de általános nézet, hogy ez a törvényszöveg is sokat javíthat a biztonsági helyzeten. Magas minőségi követelményeket támaszt a repülőtéri "csomagszűrő szolgálatokkal" szemben, szövetségi hatósági felügyeletet hoz létre fölöttük, és az elnök jogává teszi, hogy amennyiben indokoltnak látja, mégis teljes egészében szövetségi tevékenységgé nyilvánítsa az ilyen munkát.

hirdetés

N; N;
hirdetés