Külföld

Terror havi fixért

Bepillantás az al-Kaida működésébe

2001. 11. 12., 16:50 | Frissítve: 2001. november 12., hétfő 17:06

A terroristasejteken belül szigorú a munkamegosztás, főkönyvben rögzítik a dologi kiadásokat, az al-Kaida terrorszervezet pénzét elsikkasztókra halál vár, a mozgalmon belül pedig egyfajta "faji" hierarchia uralkodik - derül ki az olaszországi nyomozások eredményeiből.

A hétfői olasz sajtó bepillantást enged az olasz városokban is működő, az Oszama bin Laden szervezetéhez kötődő terroristasejtek működésébe. Többet közülük az olasz biztonsági szervek már felszámoltak. Az északolasz városokban - főleg Milánóban - ezek a kisebb csoportok komoly logisztikai hátteret biztosítanak a nagyobb lélegzetű terrorakciókhoz.

A nyomozati eredményekből kiderül: a sejten belül szigorú munkamegosztás van: egy ember a logisztikai ügyeket tartja a kezében, egy másik a propaganda célú videokazetták terjesztésével foglalkozik, egy harmadik a többiek biztonságáért felel. Van egy "felügyelő" is a csoportban, aki a többiek ellenőrzésére kötelezett. A sejt élén álló embert "emírnek" nevezik.

Terror havi fixért

Minden csoportnak kiszámított havi pénzkerete van, amelyet egy pénztáros kezel. Egy-egy sejt csaknem százmillió lírából (körülbelül ötvenezer euróból) gazdálkodhat egy hónapban, a pénz rendszeres folyósításáról valamilyen, külföldön működő forrás gondoskodik, "baráti" bankokon keresztül.

A csoport tagjai havi fizetést is kapnak. Differenciált bérezésről van szó: az egyszerű "közkatona" kénytelen beérni másfél millió lírával (mintegy hétszázötven euróval), ami az olaszországi minimálbérnek felel meg. Igaz, egy ilyen tagnak kicsi a rezsije: egy kis szobát kap lakhelyül egy összecsukható tábori ággyal, holmija elfér egyetlen bőröndben. Aki azonban már veterán harcosnak számít, vagyis harcolt például az oroszok ellen Afganisztánban vagy Csecsenföldön, annak fizetése háromtól ötmillió líráig (1500-2500 euró) terjedhet.

A kispénzű terroristák nem engedhetik meg maguknak, hogy megnősüljenek, ráadásul a mozgalomnak szüksége van bármikor bevethető, családi kötelékkel nem rendelkező emberekre. Aki viszont feleséget és gyermekeket tart, az nem mindig számíthat támogatásra. Egy "gyalogos" terrorista például pénzt akart kérni a szervezettől, hogy felesége császármetszéssel hozhassa világra gyermekét, a főnökök azonban megtagadták tőle az anyagi segítséget.

Pénzügyi szigor

Az al-Kaida véresen komolyan veszi a sejtek pénzügyi elszámolását. A főkönyvet pontosan kell vezetni, egy év után azonban meg kell semmisíteni. Aki sikkaszt, arra a szervezet könyörtelenül lesújt. Két algériait (Nápolyban és egy svájci városban) megfojtottak ilyen esetek miatt. Volt, akit "fejvesztés terhe mellett" az ellopott pénz visszafizetésére köteleztek. Mivel az illető nem tudta visszaadni az összeget, egyetlen út maradt számára: együttműködni a hatóságokkal.

A sejtek tagjai "testvérnek" nevezik egymást. Az olasz lap azonban tudni véli, hogy egyfajta "faji" hierarchia van érvényben e csoportokon belül. A szaúdiak és az egyiptomiak nagyobb tiszteletben részesülnek, és több pénzt is kapnak, mint az afrikai - például algériai - társaik.

hirdetés

N; N;
hirdetés