Külföld

Bombázókkal bin Laden nyomában

2001. 12. 10., 08:32 | Frissítve: 2001. december 10., hétfő 08:37

Megállapodás jött létre a Kandahárban viaskodó tálibellenes frakciók hatalmi harcának beszüntetéséről - jelentette be vasárnap Afganisztán kijelölt miniszterelnöke. Amerikai B-52-es bombázók kemény csapást intéztek hétfőn hajnalban a kelet-afganisztáni Tora Bora térségében, Oszama bin Laden terroristavezér al-Kaida szervezetének hegyvidéki búvóhelyei ellen.

Tora Bora térségét az éjjel F-14-es, illetve F-18-as vadászgépek is több ízben támadták. A két B-52-es az AFP hírügynökség tudósítója szerint legalább tíz alkalommal repült át és dobott bombát a térségre. Szárazföldi katonai tevékenységet nem észleltek arrafelé, pedig a körzetben korábban az al-Kaida emberei és a helyi afgán csapatok már több ízben összecsaptak. Az amerikai harci repülőgépek napok óta hevesen támadják a jelentős barlangrendszert rejtő vidéket.

Megegyeztek a tálibellenes afgánok

Hamid Karzai pastu törzsi vezető, a december 22-én hivatalba lépő ideiglenes afgán kormány kijelölt miniszterelnöke vasárnap telefonon közölte az AFP hírügynökséggel, hogy közvetítésével megegyezés jött létre két tálibellenes milícia vezetője - Gul Aga, Kandahár tartomány tálib idők előtti kormányzója és Nadzsibullah molla pastu törzsi vezető - között.

Az egyezség értelmében Gul Aga kap ideiglenes megbízást Kandahár tartomány igazgatására és biztonságának szavatolására, amíg ki nem épül az ország új közigazgatási gépezete. Nadzsibullah molla engedelmeskedni tartozik Gul Agának, és segítenie kell őt, ha rászorul - mondta Karzai.Gul Aga szóvivője szerint azért születhetett ilyen egyezség, mert a Karzai munkáját támogató törzsi tanács vasárnapi ülésén a részvevők nagy többsége Agát támogatta.

Gul Agának nem adják át Kandahárt

Karzai csütörtökön egyezett meg Kandahár tálib védőivel az Afganisztán délkeleti részén fekvő város átadásáról. Elfogadta a táliboknak azt a kikötését, hogy nem Gul Agának adják át a várost, hanem Nadzsibullah mollának, aki jó kapcsolatokat ápolt a tálibokkal, noha nem tartozott közéjük.

Gul Aga felháborodva reagált erre a megegyezésre, és bejelentette, hogy nem ismeri el Nadzsibullah hatalmát a város fölött, amelynek elfoglalásában az ő csapatai játszották a fő szerepet. A viszály nyílt fegyveres harccá fajult: pénteken, szombaton és vasárnap utcai harcokat vívtak Kandahárban a két afgán hadúr csapatai.

hirdetés

N; N;
hirdetés