Külföld

Bin Laden a hegyekben harcol

Heves bombázások a Tora Bora-hegyvidéken

2001. 12. 09., 12:11 | Frissítve: 2001. december 09., vasárnap 12:19

Hevesen bombázta vasárnap délelőtt az amerikai légierő a kelet-afganisztáni Tora Bora hegyvidéket, ahol feltehetően Oszama bin Laden terrorista vezér is bújkál.

Amerikai B-52-es bombázók és más harci gépek félóránként újabb és újabb légicsapásokat mértek a barlangrendszeréről ismert Tora Bora körzetére, por- és füstfelhőkkel borítva be a közeli hegyeket és völgyeket.

Feltehetően ezen a környéken bújkál a szeptemberi egyesült államokbeli terrortámadásokért felelőssé tett Oszama bin Laden is. Egyes afgán vezetők szerint ez biztosra is vehető. Hadzsi Záhir parancsnok az AFP szerint vasárnap újságíróknak "száz százalékosnak" mondta, hogy ott rejtőzködik a szaúdi származású terrorvezér.

Egy másik afgán vezető, Mohammad Amin, a tálibellenes Északi Szövetség szóvivője a kelet-afganisztáni Dzsalálábádból a Reutersnek műholdas telefonon úgy nyilatkozott, hogy bin Laden az általa vezetett al-Kaida szervezet ezer fegyveresének élén a terrorista mozgalom Tora Bora környéki hegyi erősségét védelmezi. Amin állítása szerint a tálibellenes erők kiszorították az al-Kaida tagjait a Tora Bora körüli barlangrendszerből: az utóbbiak a közeli erdőkben ásták be magukat.

Bin Laden tartózkodási helyéről eddig azonban senki nem adott hitelt érdemlő információt, az Egyesült Államok pedig felkészült arra, hogy szükség esetén akár külföldön is felkutassa a terrorista vezetőt.

Zavargások Kandahárban

Vasárnap délelőtt - egyik családtagjának közlése szerint - a dél-afganisztáni Kandahárba érkezett Hamid Karzai kijelölt afgán miniszterelnök, hogy elsimítsa a város ellenőrzése körül kirobbant viszályt.

A tálibok pénteken adták fel Kandahárt, amelynek egyes kerületeit Hadzsi Gul Aga korábbi kandahári kormányzó, illetve Nadzsibullah molla modzsahed parancsnok csapatai foglalták el. A rivális fegyveres erők között összecsapások törtek ki, amelyekben öt ember életét vesztette. Karzai most azzal a céllal érkezett Kandahárba, hogy egységbe tömörítse a szemben álló feleket, továbbá létrehozzon egy helyi tanácsot, amely kezeskedne a hatalom megosztásáról a felállítandó új tartományi igazgatás keretein belül.

Előzőleg ellentmondásos hírek érkeztek a Kandahár körüli harcokról. Egy, a neve elhallgatását kérő pastu vezető azt állította, hogy vasárnap heves összecsapások zajlottak a város birtoklásáért. Szerinte a torzsalkodások szertefoszlathatják azokat a reményeket, hogy a Karzai által összehívott hagyományos népi gyűlés, a loja dzsirga képes lesz rendezni a hatalmi viszonyokat. Halid Pastun, Gul Aga szóvivője a Reutersnek műholdas telefonon Kandahárból adott nyilatkozatában viszont hazugságnak nevezte a a belső viszálykodásokról szóló híreket, és hangsúlyozta, hogy vasárnapra virradóra teljesen nyugodt volt a helyzet a városban.

Az AFP helyi lakosokra hivatkozó jelentése szerint Kandahárban - bár az éjszaka nyugalomban telt el - vasárnap folytatódtak a fosztogatások: miután pénteken és szombaton már kirámolták a közigazgatási épületeket és külföldi segélyszervezetek helységeit, most a magánházak és a gépkocsik váltak a kincskeresők célpontjaivá. A városban mindenki fegyvert visel - 10-12 éves gyermekek is -, reggel pedig lövések is hallattszottak. Helyi lakosok elmondták, hogy szombaton este 5-6 gépkocsival amerikaiak érkeztek a kandahári kormányzói palotába, majd néhány órás tartózkodás után távoztak.

Lehuzantak az Északi Szövetség parancsnokai

Szombat este tizennyolc személy, köztük az Északi Szövetség három parancsnoka életét vesztette, miután helikopterük lezuhant az északkelet-afganisztáni Tahár tartományban - közölte vasárnap a pakisztáni székhelyű Afgán Iszlám Sajtóügynökség (AIP). A három parancsnok között volt Mohammad Musztafa, a szeptemberben arab merénylők által meggyilkolt Ahmed Sah Maszudnak, az Északi Szövetség volt katonai parancsnokának a testőre, valamint Arbab Mohammad Hasim és Mirza Gulan Nasri pastu nemzetiségű parancsnok. Az AIP hírét független források nem erősítették meg.

A Kandahártól délre állomásozó amerikai erők - szóvivőjük, David Romley vasárnapi közlése szerint - hadifogolyként kezelik azt a fiatal amerikai férfit, aki korábban a tálibok oldalán harcolt. A 20 éves John Walker Lindhet "saját biztonsága érdekében" egyelőre fogva tartják, és a lehető leghamarabb át akarjék adni az amerikai polgári hatóságoknak.

Az afgán fővárosban, Kabulban vasárnap reggel meglehetősen nagy feszültség és teljes zűrzavar uralkodott az élelmiszersegély-elosztó helyek környékén, ahol több ezer ember órákon át várta a lisztsegély kiadásának megkezdését. A dühös tömeg a segíteni érkezett újságírókat is megdobálta.

Ötéves szünetet követően vasárnap megnyílt az üzbég-afgán határ menti Termez városban fekvő Barátság híd: áthaladt rajta az első vonatszerelvény, amely lisztsegélyt szállít Afganisztánba. A híd újbóli megnyitása várhatóan felgyorsítja az afganisztáni segélyműveleteket. Az újranyitást Colin Powell amerikai külügyminiszter érte el Iszlam Karimov üzbég elnökkel szombaton Taskentben folytatott tárgyalásán.

hirdetés

N; N;
hirdetés