Külföld

Hallják Bin Ladent

Iránba menekült a terroristavezér?

2001. 12. 16., 11:04 | Frissítve: 2001. december 16., vasárnap 14:30

Az amerikai hadsereg szakemberei olyan kézi adóvevős beszélgetéseket rögzítettek az elmúlt napokban a Tora Bora hegységben, amelyeken Oszama bin Laden ad utasításokat. Egy pakisztáni lap szerint azonban a terroristavezér már előző héten Iránba menekült.

Oszama bin Laden terroristavezér még az előző héten elhagyta rejtekhelyét, a kelet-afganisztáni Tora Bora barlangrendszerét, és Iránba szökött, állította a Jang, urdu nyelvű pakisztáni lap vasárnap "hitelt érdemlő forrásokra" hivatkozva.

Bin Laden állítólag az amerikai bombázásokban beállt pillanatnyi szünetet kihasználva akkor nyert egérutat, amikor terrorszervezete, az al-Kaida képviselői a megadásról egyeztettek Tora Boránál a tálibellenes Északi Szövetség erőivel.

A lapjelentés szerint bin Laden kisszámú kísérettel egy drogcsempészek által használt titkos útvonalon távozott Iránba, ahol egy szakadár etnikai csoport adott neki menedéket.

A terroristavezér állítólag azért menekült Iránba, mert előzőleg olyan értesülést szerzett, hogy a pakisztáni kormány megerősítette afganisztáni határai őrizetét, és ezért szinte lehetetlenné vált számára Pakisztánba szökni.

Bin Laden parancsokat osztogat

Nevük elhallgatását kérő katonai források szerint Bin Laden hangját több korábbi videófelvétele alapján azonosították. A rádióbeszélgetéseket a helyszínen tevékenykedő amerikai és brit speciális egységek, repülőgépeken elhelyezett lehallgatóberendezésekkel, vagy műholdak segítségével lehetett lehallgatni.

A felvételek alapján az amerikai katonai vezetés meggyőződött arról, hogy a szeptember 11-e óta keresett terrorista a Tora Bora barlangrendszerében rejtőzik és személyesen irányítja az al-Kaida fegyveres csapatait.

Rumsfeld, védelmi miniszter közlése szerint az amerikai légierő gépei csütörtökön 230, pénteken 180 bombát dobtak a Tora Bora völgyeire. (Az al-Kaida vezetői közül hárman - Mohammed Atef, Tarik Anvar al Szaid Ahmad, és Muhammad Szalah - az elmúlt hónap során amerikai légicsapásokban vesztették életüket.)

Kutyaszorítóban

Tommy Franks tábornok, az Egyesült Államok fegyveres erői Közép-Ázsiai Parancsnokságának parancsnoka pénteken elmondta: az amerikai erők a Keleti Szövetséggel együttműködésben felszámolták az al-Kaida erőinek utánpótlási vonalait és beszorították őket a Tora Bora két észak-dél irányú völgyébe.

Az al-Kaida fegyveresei, akiknek létszámát háromszáz és ezer fő közé becsülik, ezzel csapdába estek - mivel dél felől a pakisztáni határ és az azon elhelyezkedő pakisztáni hadsereg állja útjukat, észak felől pedig az amerikai légi támogatást élvező tálibellenes afgán erők.

Bin Laden is csapdába esett?

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter pénteken jelezte, hogy az al-Kaida tagjai közöl Tora Boránál ötvenen már megadták magukat. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának egyik kabuli képviselője szombaton közölte, hogy a szervezet látni akarja a fogságba esett ötven harcost.

Szaid Mohammad Palavan parancsnok ugyanakkor azt is jelezte, hogy az al-Kaida harcosainak megadása ellenére sincs tűzszünet érvényben. Az általa vezetett csapatok péntek este ellenőrzésük alá vontak két hegycsúcsot, és nagy mennyiségű lőszert, illetve néhány aknavetőt is lefoglaltak.

Folyamatosan bombázzák Tora Bora térségét

Az amerikai légierő szombaton tovább akciózott Tora Bora térségében: két B-52-es típusú hadászati bombázó helyi idő szerint délelőtt tíz óra körül nagy erejű bombákat szórt a Fehér-hegyekre. A hegyoldalakon kiterjedt erdőtüzek pusztítanak a bombázás kezdete óta.

Bevetették továbbá az AC-130-as típusú "repülő erődöt" is. A Tora Bora felett lassan és alacsony magasságban átrepülő AC-130-as több órán át nagy tűzerejű Gatling gépágyúkkal támadta a térségben található célpontokat, és még éjfél körül is szinte folyamatosan lehetett hallani a robbanások dörejét.

Al-Kaida harcosok holttesteire bukkantak

Szombat hajnalban 33 holttestre bukkantak szövetséges afgán erők Tora Bora-i előrenyomulásuk során. Hazrat Ali parancsnok csapatai a barlangrendszer általuk már ellenőrzés alá vont részének átkutatása közben, pénteken és szombaton találták meg az al-Kaidások tetemeit, négyüket pedig élve fogtak el.

Az átmeneti kormány feltételeket szab

Az új átmeneti afgán kormány külügyminisztere szombaton bejelentette, hogy bizonyos feltételekkel elfogadják a nemzetközi biztonsági erő kivezénylését Afganisztánba. Abdullah Abdullah az ENSZ Biztonsági Tanácsához írt, pénteki keltezésű levelében arról tájékoztatta a testületet, hogy kormánya megítélése szerint a majdani, brit vezetésű nemzetközi erőt az ENSZ alapokmányának VI. fejezetében foglalt, az erő alkalmazását kizáró elvek alapján kell létrehozni és tevékenységét szabályozni.

Oroszország támogatja ezt a kérést, de a BT többi tagállama és a többnemzetiségű erőbe katonákat küldő országok azt akarják, hogy a mandátumot az alapokmány VII. fejezete, a szükség esetén erő alkalmazását lehetővé tévő elvek alapján határozzák meg.

Abdullah azt is jelezte: az új kabuli hatóságok igényt tartanak arra, hogy joguk legyen beleszólni a nemzetközi erőt illető összes lényeges kérdésbe, még a végleges döntés előtt. Így egyetértési jogot követelnek maguknak a nemzetközi erőbe vezényelt csapatok nemzetiségi összetételét, az egyes katonai egységek nagyságát, majdani állomáshelyük meghatározását és egyáltalán a nemzetközi erő afganisztáni bevetésének menetrendjét, feladatait és küldetésének időtartamát illetően.

hirdetés

N; N;
hirdetés