Külföld

Elfoglalták az al-Kaida utolsó bázisát

Amerikai sérültek a kandahári robbanásban

2001. 12. 16., 14:36 | Frissítve: 2001. december 16., vasárnap 15:57

Bevették az al-Kaida terrorszervezet utolsó erődítményét a kelet afganisztáni Tora Bora völgyeiben, állítja a törzsek szövetsége, ám Oszama bin Laden hollétéről ők sem tudnak. A Tora Bora környéki hegyeket bombázó amerikai repülőgépek szombaton és vasárnap megölték Oszama bin Laden al-Kaida terrorszervezetének számos fegyveresét. Kandahár repülőterén több amerikai tengerészgyalogos megsebesült egy robbanás következtében. Közben Afganisztánba érkezett Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter.

Nangarharból elűzték az al-Kaida terrorszervezet fegyvereseit, Oszama bin Ladent azonban egyelőre nem találják - jelentette ki Hadzsi Mohammed Zaman, a kelet-afganisztáni törzsek szövetségének katonai vezetője vasárnap.

A parancsnok szerint az afgán helyi erők megtisztították a terroristáktól Afganisztán keleti tartományát, Nangarhart. A terroristák közül mintegy kétszázat megöltek. Oszama bin Laden terrorista vezér huszonöt fegyeresét elfogták, őt magát a azonban nem találták meg a tartomány területén - közölte az újságírókkal Hadzsi Mohammed Zaman.

Menekül az al-Kaida

Az afganisztáni erők egyik parancsnoka vasárnap arról számolt be, hogy az ország keleti részén megtalálták az al-Kaida mintegy ötven-hatvan fegyveresének holttestét. A parancsnok szerint biztos, hogy valamennyien az amerikai bombázások következtében haltak meg. Közölte továbbá, hogy a bombázások következtében öten vesztették életüket a tálibok ellen harcoló mudzsehedek közül is.

Pakisztáni lapjelentés szerint Afganisztán és Pakisztán határán vasárnap a pakisztáni fegyveres erők letartóztatták az al-Kaida harmincegy arab fegyveresét. Az idézett forrás szerint a Tora Bora térségéből a hadszíntérről elmenekült fegyveresek többsége fiatal jemeni volt.

Robbanás Kandahár repterén

Az Afganisztán déli részén lévő Kandahár repülőterén vasárnap egy robbanás megsebesített több amerikai tengerészgyalogost. Amerikai repülőtéri források nem tudták pontosan megmondani, hányan sebesültek meg és milyen fokú a sérülésük.

A robbanás a délelőtti órákban történt a repülőtér egyik kifutópályájának végén, ahol az amerikaiak a visszavonuló tálibok által hátrahagyott valamint az amerikaiak által ledobott és fel nem robbant lövedékeket, bombákat gyűjtötték össze. A sérülteket közeli Camp Rinóba, a tengerészgyalogosok egyik támaszpontjára szállították.

Rumsfeld terepen

Megérkezett a Kabulhoz közel eső Bagram légitámaszpontjára Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter. Ő az első amerikai kormánytag, aki a tálib rendszer megdöntése óta Afganisztánba látogat. Várhatóan találkozik Afganisztánban állomásozó katonákkal, de más részletek a látogatással kapcsolatban nem ismertek.

Rumsfeld egyébként vasárnap újságíróknak elmondta, hogy az al-Kaida egyik volt támaszpontján bizonyos anyagokat és dokumentumokat találtak. Ezeket jelenleg vizsgálják, hogy megállapítsák: nem tartalmaznak-e radioaktív, vegyi vagy biológiai szennyezést.

hirdetés

N; N;
hirdetés