Külföld

Tálibokat pénzelt a szaúdi nagykövetjelölt?

2002. december 02., hétfő 17:02

Beidézte a szeptember 11-i terrortámadással kapcsolatban indított hatszázmillió dolláros kártérítési pert tárgyaló amerikai bíróság Szaúd-Arábia londoni nagykövetjelöltjét. A szaúdi titkosszolgálatot huszonöt éven át vezető Turki al-Fejszál herceg a gyanú szerint anyagilag támogatta a tálib rezsimet. Elődjének a palesztin öngyilkos merénylőket magasztaló lírai költeményei miatt kellett távoznia posztjáról.

Még ki sem nevezték, máris bírósági idézés várja Szaúd-Arábia következő londoni nagykövetét. Turki al-Fejszál herceg előző munkahelyén a tálib rendszer finanszírozásáért is felel, egy amerikai bíróság ezért tervezi meghallgatását a szeptember 11-i terrortámadásokkal kapcsolatos kártérítési perben.

Az öngyilkos merénylők dicsérete

A terroristákkal ápolt szoros kapcsolatai miatt az ötvenéves szövetségesi múlt ellenére egyre inkább támadott ország elég kényelmetlen helyzetbe került, előző nagykövetét a palesztin öngyilkos merénylőket dicsőítő lírai költeményei miatt kellett visszahívni - írja a London Sunday Telegraph.

A szaúdi kormány ennek megfelelően kellő visszafogottsággal nyilatkozott a kérdésről, Turki al-Fejszál herceg kinevezése "még megfontolás tárgyát képzi" - mondta el egy szaúdi diplomata a lapnak. A szaúdi titkosszolgálat korábbi vezetője a gyanú szerint segédkezett a tálib rendszer finanszírozásában, ezért kell felelnie a WTC elleni terrortámadás áldozatainak rokonai által indított, hatszázmillió dolláros kártérítési perben felmerülő kérdésekre.

Menedéket nyújtott bin Ladennek

Az Afganisztáni szovjet megszállás idején bin Ladennek is menedéket nyújtó, a tálibokkal szoros kapcsolatokat ápoló herceget két héttel a terrortámadások előtt váltották le a titkosszolgálatok éléről. Bár al-Fejszál egy év eleji nyilatkozatában "napjaink történelmének legkegyetlenebb és legerőszakosabb gyilkosának" nevezte bin Ladent, hat hete halogatott nagyköveti kinevezésére mégis árnyékot vet múltja - írja a Sunday Telegraph.

Titkos alku a tálibokkal?

A herceg a hidegháború idején ápolt igazán szoros kapcsolatokat bin Ladennel, amikor a muzulmán ellenállókra mint a kommunizmus elleni harcban szövetséges erőkre tekintettek a nyugati nagyhatalmak. Al-Fejszál állítása szerint információit mindig megosztotta a CIA-val is, mi több, bin Laden kiadatásán dolgozott. A terrortámadás áldozatainak hozzátartozói szerint azonban 1998-ban elvetette a terroristavezér kiadatásának gondolatát, és szövetséget kötött a tálibokkal afganisztáni uralmuk finanszírozására. A titkos találkozó után két hónappal Kenyában és Tanzániában az al-Kaida támadást intézett a helyi amerikai nagykövetségek ellen.

A herceg szövetségesei szerint a kiadatási tárgyalásokat pont az amerikaiak válaszcsapása akadályozta meg. Az Egyesült Államok a követségrobbantások után az al-Kaida egyik afganisztáni kiképzőbázisát támadta.

hirdetés

N; N;
hirdetés