Külföld

Két újabb terrorcsoport a célkeresztben

Brosúra jelent meg az első 100 napról

2001. december 21., péntek 00:40

Száz nappal a World Trade Center elleni merénylet után George W. Bush amerikai elnök újabb bűnösöket nevezett meg. A két újabb szervezet elsősorban a nemzetközi terrorizmus pénzelését látja el - értesült a CNN.

Bush szerint az Umma Tamir-e-nau nevű csoportot egy volt pakisztáni atombizottsági tag hívta életre, és az UTN Oszama bin Laden al-Kaida szervezetét segíti. - Az UTN azt állítja, hogy Afganisztán szegényeit segíti, de ők voltak azok, akik atomfegyverekkel kapcsolatos információkkal látták el az al-Kaidát - jelentette kis Bush a Fehér Ház kertjében tartott sajtótájékoztatón. A másik csoport a Laskar-e-Tajiba (LET) nevet viseli. Ez a szervezet Kasmírból származik, és főleg India ellen szervezett terrormerényleteket.

A két új csoportnak - az eddigi ismeretek szerint - nincsenek sejtjei az Egyesült Államokban, de az elnök globális cselekvést tart szükségesnek: minden országot arra hívott fel, hogy fagyasszák be a szervezetek számláit. Eddig már több mint 33 millió dollárra rúg az USÁ-ban lefoglalt terroristavagyon; más országokban összesen ugyanennyit fagyasztottak be.

A Fehér Ház egy 25 oldalas füzetet adott ki "Globális háború a terrorizmus ellen: az első 100 nap" címmel. Ebben a katonai, diplomáciai és humanitárius eredményeket ismertetik, valamint bemutatják a belügyi intézkedéseket, amelyek az Egyesült Államok biztonságának megerősítését szolgálják.

hirdetés

N; N;
hirdetés