Külföld

Bin Laden megnevezte a gépeltérítőket

A videofelvételt két másik fordító is értelmezte

2001. 12. 21., 10:40 | Frissítve: 2001. december 21., péntek 17:12

Egy újabb fordítás kiderítette, hogy Oszama bin Laden több gépeltérítőt is megnevez a múlt héten nyilvánosságra hozott videofelvételen. A hang minősége nagyon rossz, az eltérő értelmezés innen adódhat. Amerikai adatok szerint Afganisztánban hétezer tálib foglyot és igen sok al-Kaida-tagot tartanak fogva.

Egy újabb fordítás kiderítette, hogy Oszama bin Laden terroristavezér számos embert megnevez a szeptember 11-i Amerika elleni terrortámadásokban részt vett gépeltérítők közül azon a videofelvételen, amelyet az amerikai kormány a múlt héten hozott nyilvánosságra.

Rossz a hang minősége

Erről George Michael számolt be, aki saját állítása szerint megbízást kapott az amerikai kormánytól, hogy tekintse át még egyszer azt a videoszalagot, amelyen bin Laden szaúdi milliomos, az al-Kaida terrorszervezet vezetője a szeptember 11-i terrortámadásokról beszélget valódi vagy vélt híveivel. A videoszalagon rögzített hang minősége nagyon rossz, innen adódhat az eltérő értelmezés.

Az alaposabb, ráérősebben elvégzett fordítás kimutatta, hogy számos név előfordul a videofelvételen rögzített beszélgetés szövegében - közölte csütörtökön Michael. Három nevet említett az interjúban: Navak Alhamzi, Szálem Alhamzi és Vail Alsehri nevét. Többet nem kívánt elmondani a Pentagon hozzájárulása nélkül.

Egy másik fordító is neveket fedezett fel

Egy másik, szaúdi születésű fordító további neveket is megadott. A név nélkül említett fordító szerint bin Laden többször is kiejti az Algamdi nevet, Ahmed Algamdi, Hamza Algamdi és Szaid Algamdi gépeltérítőkre utalva.

Az amerikai szövetségi nyomozók feltételezése szerint Alsehri az American Airlines 11-es járatán volt azon a tragikus szeptemberi napon, az első gépen, amely becsapódott a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyába, a két Alhamzi az American Airlines 77-es járatán, amelynek becsapódása a Pentagont sújtotta. Ahmed és Hamza Algamdi a United Flight légitársaság 175-ös járatán, a második gépen, amely a Világkereskedelmi Központot pusztította, Szaid Algamdi pedig a United Flight 93-as járatán, amely Pittsburghtől 130 kilométernyire délkeletre zuhant le.

Hétezer tálib és igen sok al-Kaida-tag amerikai fogságban

Afganisztánban amerikai adatok szerint jelenleg hétezer tálibot és vélhetően igen sok al-Kaida-tagot tartanak fogva. Kihallgatásuk folyamatban van: azt igyekeznek tisztázni, hogy a foglyok közül kik voltak a két radikális iszlám szervezet valamelyikének aktív tagjai és kik csak szimpatizánsok. Természetesen azt is ki akarják deríteni, kiknek a kezéhez tapad vér - közölte pénteken Iszlámábádban Kenton Keith amerikai szóvivő.

A szóvivőnek arról nincs információja, hogy az eddigi kihallgatások bármilyen vonatkozásban közelebb vittek-e annak kiderítéséhez, hol lehet Omar molla tálib vezető és Oszama bin Laden terroristavezér.

hirdetés

N; N;
hirdetés