Külföld

Azonosították az egyik brit al-Kaida-tagot

Fokozódó aggodalmak Nagy-Britanniában a foglyokkal szembeni bánásmód miatt

2002. 01. 21., 13:40 | Frissítve: 2002. január 21., hétfő 18:33

Nyilvánosságra hozták az egyik Guantanamón fogva tartott brit származású al-Kaida-tag nevét a brit külügyminisztérium munkatársai. A hírek szerint három brit állampolgárságú terroristát tartanak fogva a Röntgen-táborban. Több brit munkáspárti politikus aggodalmát fejezte ki a foglyokkal szembeni bánásmód miatt.

Feroz Abbasi az egyik Guantanamon fogva tartott brit állampolgár, jelentette be a brit külügyi tisztviselők küldöttsége - akik között a BBC információi szerint a titkosszolgálatok munkatársai is ott voltak - a hétvégi terepbejárás után. A katonai bázison kialakított fogolytáborban összesen három olyan fogoly van, aki állítása szerint brit állampolgár, ám a külügyminisztérium Kubában járt munkatársai megtagadták a további nevek nyilvánosságra hozatalát.

A körülményekről is kérdeztek

Jack Straw brit külügyminiszter utasította a küldöttséget az amerikai hatóságok kikérdezésére a foglyokat megbilincselve, lecsuklyázva és a központi téren térdelve ábrázoló, a sajtóban megjelent képek kapcsán. Korábban Geriant Davies munkáspárti politikus, Abbasi parlamenti választókörzetének képviselője aggodalmát fejezte ki a foglyokkal szembeni bánásmód kapcsán.

"Nem tisztázottak a körülmények" - nyilatkozta a képviselő a BBC-nek. A foglyokkal szembeni bánásmódról szóló hírek ellenérzést válthatnak ki a muzulmán közösség tagjaiból - tette hozzá Davies. Mint mondta, a brit muzulmán közösség támogatta az afganisztáni terrorista csoportok elleni akciókat, de a Röntgen-tábor körüli bizonytalanság nem segített a helyzeten.

Bár a brit kormány nem kívánja nyilvánosan kritizálni az Egyesült Államok foglyokkal szembeni álláspontját, nyilvánvaló, hogy többek - leginkább munkáspárti politikusok - erősödő aggodalommal figyelik a helyzetet.

Az amerikaiak szerint is humánusan kell bánni a foglyokkal

"A brit kormány véleménye szerint a foglyokkal - technikai státusuktól függetlenül - humánusan és a nemzetközi szokásjoggal összhangban kell bánni. Ezt mi mindig nyilvánvalóvá tettük, és az amerikaiak egyetértettek velünk ebben" - nyilatkozta ezzel kapcsolatban Straw brit külügyminiszter.

Ha nem hadifoglyok, akkor akár halálra is ítélhetik őket

Az Egyesült Államok - amely véleménye szerint a foglyokkal emberségesen bánnak - elutasítja, hogy hadifogolyként bánjanak az al-Kaida és a tálib mozgalom tagjaival. Véleményük szerint a foglyok ugyanis törvényen kívüli harcosok. A Genfi Egyezmény előírásai szerint a hadifoglyokat az amerikai katonákkal azonos eljárás illeti meg, a perekben azonos bíróságoknak kell ítélkeznie. Ezzel szemben az amerikaiak titkos katonai bíróságokon kívánják tárgyalni a foglyok ügyét, melyek halálbüntetést is kiszabhatnak.

hirdetés

N; N;
hirdetés