Külföld

Merénylet után megtorlás Izraelben

Őrizetbe vették a radikális palesztin szervezet vezetőit

2001. 10. 18., 11:00 | Frissítve: 2001. október 18., csütörtök 13:20

Egy gimnazista lány életét vesztette, amikor izraeli katonák tüzet nyitottak a palesztin autonómia fennhatósága alá tartozó ciszjordániai területekre. A palesztin rendőrség őrizetbe vette a Rehavam Zeévi izraeli miniszter meggyilkolását magára vállaló Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) nevű szélsőséges szervezet két vezetőjét.

Az izraeli hadsereg nyolc harckocsija csütörtökön hajnalban behatolt a palesztin Törvényhozó Tanácsnak is otthont adó ciszjordániai Rámalláhba, kevéssel azután, hogy harckocsikkal benyomult Dzsenín autonóm palesztin területre. Az izraeli kormány néhány órával ezelőtt katonai ellencsapással fenyegette meg a palesztinokat, ha nem fogják el és nem adják ki a szerdán megölt Rehavam Zeévi izraeli idegenforgalmi miniszter merénylőjét. Jasszer Arafat palesztin elnök rögtön a gyilkosság után parancsot adott az elkövetők elfogására.

Kórházi források szerint a palesztin területre behatoló izraeli harckocsik tüzet nyitottak egy középiskolára. Egy gimnazista lány a támadásban életét vesztette. Rámalláh közelében lelőttek egy palesztin rendőrt a palesztin önkormányzat területére behatoló izraeli katonák. Közben Uzi Landau izraeli belbiztonsági miniszter bejelentette: ismerik azoknak a nevét, akik szerdán reggel megölték Rehavam Zeévi idegenforgalmi minisztert.

Az izraeli kabinet főtitkára, Gideon Szár csütörtökön hajnalban bejelentette, hogy követelik a Palesztin Hatóságtól Rehavam Zeévi idegenforgalmi miniszter gyilkosának és cinkosainak letartóztatását. A szóvivő a kormány három és fél órás ülése után azt is elmondta: izraeli részről követelik, hogy a palesztin vezetés nyilvánítsa törvényen kívülieknek a terrorista csoportokat.

A palesztin hatóságok szerdán este őrizetbe vették a gyilkosságot magukra vállaló Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) két vezetőjét. Szemtanúk elmondták, hogy palesztin rendőrök megrohamoztak néhány PFLP-vezetők házát is, de azokat üresen találták.

Mint ismeretes két merénylő szerdán háromszor meglőtte Zeévit a jeruzsálemi Hyatt Hotelben. A golyók a politikus nyakát és fejét érték. A minisztert rögtön kórházba szállították. A hosszas újjáélesztési kísérletek ellenére az orvosoknak nem sikerült megmenteni az életét. A közismerten arabellenes politikus hétfőn lemondott tisztségéről, lemondása szerda délután lépett volna érvénybe.

hirdetés

N; N;
hirdetés