Beszívott Piroska fenyíti nagymamát

2008.12.16. 16:22
Egy, a minisztérium által is jóváhagyott nyolcadikos ukrán olvasókönyvben egy részeges, drogos Piroska terrorizálja a nagymamát. A tárca egyik főosztályvezetője semmi kifogásolni valót nem lát az átértelmezett mesékben.

Egy az ukrajnai nyolcadikos általános iskolásoknak szóló kísérleti irodalomtankönyvben Piroska az erdő szélén felhajtja a nagyinak bepakolt bort, rágyújt egy marihuánás cigarettára, a rátámadó farkast egyetlen leheletével szelídíti meg, hogy aztán megragadja a füleit, a hátára pattanjon, s úgy nyargalásszon rajta az erdőben. Így érkezik meg a nagymama házához is, ahol berúgja az ajtót, és így köszön: "Adj pénzt, öreglány!" A megszeppent nagyi odaadja teljes nyugdíját, amit viszont Piroska kevesell, és kilátásba helyezi: ha nem kap többet, megeszi a nagymamát.

Natália Szovenko, egy nyolcadikos kislány édesanyja hallatlanul felháborodott, amikor beleolvasott a tankönyvbe. "Kategorikusan ellenzem, hogy az én gyermekemet ilyen mesékkel traktálják az iskolában!", fakadt ki az anyuka, aki szerint felháborító, hogy akadt olyan szerző, aki képes volt ennyire kicsavarni azt a mesét, amin generációk nőttek fel.

A szóban forgó szerző egyébként nem más, mint Jevgenyij Dudar, ismert ukrán humorista, akinek még számos hasonló művét tartalmazza a könyv. Írásait a Közoktatási Minisztériumban színvonalasnak tartják, és semmi természetellenest nem látnak a tartalmukban. Jekatyerina Taranyik-Tkacsuk, a tárca alap- és középfokú oktatással foglalkozó főosztályának vezetője a Szevodnya című lap munkatársának elmondta, hogy az olvasókönyvben közölt mesék az ukrán szatíra legfrissebb irányzata szerint lettek átértelmezve.

A főosztályvezető kiemelte: az átfogalmazott történetek sokkal közelebb állnak a mai ifjúsághoz, akik így önmagukkal szembesülhetnek. "Éppen ideje, hogy ráébresszük mind a szülőket, mind pedig a gyerekeket arra, mennyit változott a világ azóta, hogy Charles Perrault megírta Piroska történetét" - nyilatkozta a minisztériumi főosztályvezető.