Per per hátán Amerikában

2000.11.14. 11:37
A floridai újraszámlálás határidejével kapcsolatban magyar idő szerint kedd délután születhet bírói döntés. Az újraszámlálással kapcsolatban több bírósági ügy is folyik, de a megtévesztő szavazócédulák ügye is jogi útra terelődött. Egy bírói határozat alapján az ügyek kivizsgálásáig nem születhet hivatalos floridai eredmény. A republikánusok és a demokraták egyaránt hárommillió dollárt költenek a választás utáni, újraszámlálási kampányra.
A floridai bíróság magyar idő szerint kedd délután fél hatkor dönt azzal kapcsolatban, hogy a választási eredmények kézi számlálása folytatódhat-e délután öt óra (magyar idő szerint este 11) után. A számlálás határidejét a republikánus Katherine Harris, szavazatösszesítési testületi elnök állapította meg, de a döntést az egyik ,,újraszámláló" megye megtámadta. A kereset benyújtását a Gore-stáb is támogatta. Hétfőn egy másik floridai bíróság elutasította azt a republikánus keresetet, amely szerint a kézi számlálást le kell állítani.

A Palm Beach-i kézi számlálás hivatalosan kedden kezdődik, és szakértők szerint vasárnapig is eltarthat. Miami-Dade megyében kedden döntenek az újraszámlálásról. Mint ismeretes, a demokraták szerint a szavazatszámláló gépek sok hibát ejtettek, sok választó szavazata nem egyértelmű, és ezeket a gépek automatikusan érvénytelennek nyilvánították. Gore-ék tehát abban bíznak, hogy Bush a párszáz szavazatnyi előnye a kézi számlálás során csökkenhet vagy el is tűnhet.

Al Gore nyilatkozatban intette türelemre az amerikai polgárokat. ,,Az összes szavazatot pontosan meg kell számolni. Én nem szeretnék néhány félreszámolt szavazattal győzni, de szerintem Bush kormányzó sem" - közölte.

A bírósági ügyek lezárásáig nincs végleges eredmény

Warren Christopher, volt külügyminiszter, Gore tanácsadója felháborodott Katherine Harris döntésén. ,,Ms. Harris lépése önkényes és indokolatlan. A döntés törvényes eljárást akar megakadályozni. Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy Ms. Harris Bush támogatója." - nyilatkozta Christopher. Bary Richard, a republikánusok ügyvédje szerint az államok nem támadhatják meg a döntést, és nem kérhetik a határidő eltolását. A republikánusok mindazonáltal nem döntötték még el, fellebbeznek-e a hétfői (a kézi számlálás leállítását megtagadó) ítélet ellen.

Egy harmadik ügyben, a megtévesztő szavazócédulákkal kapcsolatban a szövetségi bíróságon folynak a meghallgatások. A bíró azt már kimondta, hogy a végleges floridai választási eredményt az ügy kivizsgálásáig nem lehet kihirdetni. A negyedik bírósági keresetet a demokraták Broward megye ellen nyújtották be, hogy így érjék el a kézi számlálás folytatását. Az újraszámlálást azután hagyták abba, hogy a választási bizottság kijelentette: nincs szignifikáns különbség a régi és az új eredmények között.

Hárommillió a választás utáni kampányra

A CBS szerint időközben New Mexicóban 570 ezer szavazat újraszámlálása után Bush vezet 21 szavazattal. A republikánusok azzal fenyegetőznek, hogy ha a floridai számolgatást nem hagyják abba, akkor ők is megtámadják a wisconsini, iowai és oregoni eredményt. Ezekben az államokban Gore összesen hatezer szavazattal győzött. A BBC szerint mindkét oldal körülbelül hárommillió dollárnyi pluszpénzt próbál összeszedni az újraszámlálási kampány finanszírozására. Szakértők továbbra is állítják, hogy az újraszámlálás eredménye nem lesz döntő, mert a tengerentúlról még több ezer szavazatot várnak.