Külföld

AK-47 rohamgépkarabély

2001. 10. 01., 14:20 | Frissítve: 2003. február 14., péntek 18:49

A terrorizmus, a szovjet hátterű gerilla-/partizán-/szabadságmozgalmak szimbólumává vált Kalasnyikov-gépkarabély immár több mint 50 éves. Népszerűbb kézifegyver talán sohasem készült; Afganisztánban Kalasnyikov-motívummal díszítik a faliszőnyegeket, és a forradalmi fejlődés bizonyos szakaszában szinte törvényszerűen megjelenik egyes államok címerében is.

Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov kezdetben egyszerű paraszt volt. 1919-ben született a mongol-orosz határnál, s már gyermekkorában szívesen kísérletezett robbanóelegyekkel, illetve házi lőfegyverekkel. A II. világháborúban harckocsizóként szolgált, keze súlyosan megsérült, amikor T-34-esét kilőtték. Háborús tapasztalatai késztették egy könnyen kezelhető, megbízható automata kézifegyver megtervezésére: az orosz katonák fegyvere ekkor még elsősorban a puska volt; a német támadók gépfegyverek terén kétségtelenül fölényben voltak.

Saját tervezésű és készítésű prototípusát bemutatta a Dzerzsinszkij tüzérakadémia parancsnokának. A tehetséges műkedvelőt továbbképzésben részesítették, és 1946-ra elkészült a Kalasnyikov gépkarabély. Szerkezeti egyszerűsége megbízható útitárssá, letisztult, kecses formája tetszetős divatcikké tette. Teli tárral is csupán 4 kiló 30 deka, így bárhová könnyen magunkkal vihetjük. Összecsukható tusájú változatai még kényelmesebbek.

Legalábbis így tartja az orosz gyökerű legenda. Másfelől viszont az is igaz, hogy az első rohamkarabély nem az AK, hanem a német Sturmgewehr 44 volt. Valószínűsíthető, hogy az StG 44 is hatással volt az AK terveire.

A fegyver számos módosításon esett át az évek során; legalább 20 országban a gyártására is berendezkedtek. Saját változatot terveztek a románok, a kínaiak, a csehek és a magyarok is; ezek elsősorban a tok anyagában és ergonómiájában térnek el egymástól. Izrael az AK-47 alapján tervezte meg a Galil rohamkarabélyt.

Műszaki adatok (AK-47)
Méretek
Hossz (szurony nélkül) 870 mm
Űrméret 7,62 mm
Tömeg üres tárral 3,8 kg
Tömeg töltött tárral 4,3 kg
Tárazható loszerek száma 30
Teljesítmény
Hatásos lőtávolság 800 m
Lövedék kezdősebessége 713 m/s
Gyakorlati tűzgyorsaság 100/perc
Ölőhatár 1500 m
Képek
Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!
hirdetés

N; N;
hirdetés