Külföld

Az indiai Prithvi nukleáris rakéták

2001. 12. 26., 19:21 | Frissítve: 2001. december 26., szerda 22:14

Az atomrakéta különös fegyver, ugyanis általában azzal a céllal fejlesztik ki és gyártják - csillagászati költséggel -, hogy aztán sose használják. Szerepe az elrettentésben nyilvánul meg: jelenléte képes megakadályozni a totális háborút, hiszen egy kölcsönös atomhajigálás után már senkinek nem érné meg az egész.

India évtizedek óta szorgalmasan dolgozik atomfegyver-programján; fegyverkezését elsősorban a szomszédos - és ellenséges - Pakisztán katonai ereje határozza meg. Az első indiai tesztrobbantás már 1974-ben megtörtént, de a nukleáris töltetet célba juttató eszközök terén csak jóval később értek el jelentős sikert. A Prithvi rakéták a régi szovjet SA-2-esek meghajtására épülnek, ennek ellenére kategóriájukban élvonalbelinek számítanak. Különösen a hasznos tömeg aránya emeli ki a Prithvit a regionális hatalmaknál megszokott rakéták közül.

A rakétának 3 változata ismert, a 150 kilométeres hatótávolságú Prithvi-1 már szolgálatban áll, a 250 kilométerre hordó Prithvi-2 rendszeresítéséről ellentmondásos adatok állnak rendelkezésre. A 350 kilométerig is elrepülő Prithvi-3 fejlesztése még folyik.

India a Prithviken kívül rendelkezik az Agni nevű, 2500 kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákkal is. Az indiai kormány tagadja, hogy ezeket atomrobbanófejjel szerelték volna fel, bár nem valószínű, hogy képesek lettek volna ellenállni a kísértésnek, mivel ez az eszköz akár a nagy északi rivális, Kína fővárosát is képes lenne elérni, ami válsághelyzetben perdöntő fontosságú elrettentő tényező lehet.

Műszaki adatok
 Méretek
Hossz 9 m
Átmérő 1,1 m
Tömeg 4000 kg
 Teljesítmény
Hatótávolság 150-350 kilométer, verziótól függően
Szórás 250 m
 Egyéb adatok
Robbanófejek száma 1
Robbanófej típusa hagyományos, vegyi vagy nukleáris
Rendszeresítés éve 1995
Rakéták száma kb. 100
 Képek 
Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!
hirdetés

N; N;
hirdetés