(c) 2001 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
SSN-688(i) Los Angeles tengeralattjáróosztály

()
2001. október 15., hétfő 21:36



A 688i modellek elsődlegesen vadásztengeralattjárók: az esetleges szuperhatalmi torzsalkodásokra számítva fejlesztették ki őket. Egy ilyen elképzelt háborúban feladatuk az amerikai repülőgép-hordozók körül ólálkodó szovjet tengeralattjárók kikapcsolása, illetve a nagy szovjet hajóegységek ("capital ships") elsüllyesztése lett volna. A Los Angeles osztályú hajók a US Navy legkorszerűbb tengeralattjárói közé tartoznak. Gyorsak, csendesen üzemelnek (ez a felszín alatti búvárhajó-párbajoknál életbevágó), és ADCAP, illetve Mk 48-as torpedóikkal bármilyen ellenséges hajóegységgel felvehetik a harcot.

A 688-as tengeralattjárók széles körűen alkalmazhatók - világháború híján - kisebb válságokban is, mivel gyorsan eljuthatnak a hadszíntérre, és önállóan, hosszú ideig tevékenykedhetnek. Alkalmasak aknarakásra, különleges egységek partra szállítására, illetve precíziós szárazföldi csapások kivitelezésére is. Utóbbi feladatokhoz a Tomahawk robotrepülőgépeket használják.

A nukleáris meghajtású 688-asok utánpótlástól függetlenül is sokáig a hadszíntéren maradhatnak, akár végig a víz alatt. A hajó berendezései biztosítják a személyzet számára az oxigént és ivóvizet, eltávolítják a levegőből a szén-dioxidot (szobanövények ezért sincsenek a fedélzeten) és egyéb szennyező anyagokat. A felhalmozott elemózsia 90 napig elegendő a 129 fős legénységnek.

Az osztályba tartozó Jacksonville és Olympia hajók különlegessége, hogy a Tomahawk robotrepülőgépeket nem függőlegesen indítják, hanem a torpedóvető csöveken keresztül. Érdekes.

Műszaki adatok
Méretek
Hossz 109,7 m
Vízkiszorítás 6 210 tonna (alámerítkezve)
Személyzet 129 fő (13 tiszt)
Teljesítmény
Sebesség 55,5 km/h (víz alatt)
Meghajtás 1 SG6 atomreaktor
Egyéb adatok
Fogy. ára 900 millió USD
Saját fegyverzet
- BGM-109 Tomahawk robotrepülogépek
- 4 x 533 mm-es torpedóvetocso Mk 48-as torpedókkal
Képek
Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!
Vége

az oldal tetejére