Meg lehet-e állítani McCaint?

2008.01.30. 05:13
John McCain nyerte az eddigi leggyilkosabb republikánus előválasztást, ezzel pedig nagyot lépett a végső győzelem felé. Hiszen egy mélyen konzervatív államban, zárt előválasztáson diadalmaskodott. A demokratáknál Clinton nyert, de ennek nincs nagy jelentőssége.

Sajnálhatják, akik korán lefeküdtek, a New Hampshire-i demokrata verseny utáni második legizgalmasabb előválasztás volt a republikánusok floridai szavazása. A végsőkig kiélezett küzdelem végül John McCain egyértelmű, bár szoros győzelmével zárult, 36 százalékával szemben legfőbb riválisa, Mitt Romney csak 31-et szerzett. Rudy Giulianinak a harmadik helyet ugyan sikerült megszereznie, de 15 százalékos támogatottságával messze lemaradt az éllovasoktól. Mivel ez volt az első állam, ahol harcba is szállt, a vereség reményei végét is jelentheti.

Mike Huckabee, Iowa üstököse végül hajszálnyival lemaradva a negyedik helyen zárt, 14 százalékos szavazataránnyal. Az elnökségről - legalábbis idén - ő sem álmodozhat tovább, bár abban igaza van, hogy a február 5-i szuperkedden 5-6 déli államban győzelmi esélyei is vannak. Ez még jól jöhet a későbbi alkudozások során, például amikor McCain az alelnökjelöltjén gondolkodik. A Mack-Huck páros amúgy is jó választásnak tűnik, a mérsékelt McCain északon, a vallásos konzervatív Huckabee délen hozhatja a szavazatokat.

Pénz vagy lendület?

De ne szaladjunk ennyire előre. Egyrészt, mert ugyan McCain van lendületben, de sok pénze Romneynak van. McCain esetén a pénz eddig jellemzően a "nincs" szó mögött szerepelt a hírekben, igaz, az elmúlt hónap során begyűjtött támogatásokról nincs információnk. Márpedig szuperkedden a republikánusok 22 államban választanak, ennyi helyszínt meg nem lehet felkeresni, azaz most igen is számítani fog, hogy kinek mennyi pénze van.

Másrészt mi mégis McCainre tennénk. A 72 éves kora ellenére elég energikus egykori hadifogoly előbb Dél-Karolinában bizonyította, hogy tud nyerni a konzervatívok között is, Floridában pedig azt, hogy ehhez nincs szüksége a függetlenek és az átszavazó demokraták szavazataira. Márpedig Florida majdnem olyan konzervatív állam, mint Dél-Karolina, a republikánus szavazók 54 százaléka konzervatívnak, további 15 nagyon konzervatívnak tartja magát. Emellett McCain Floridában győzni tudott azok körében, akik szerint a gazdaság a legfontosabb kampánykérdés - a szavazók fele gondolta így, McCain 38-32-re nyert a körükben. Ez azért különösen fontos, mert McCain saját bevallása szerint nem túl erős gazdasági kérdésekben, mégis, Romney hiába hajtogatta, hogy neki meg a vénájában van a közgazdaságtan.

Giuliani már ki is szállhat

Végső érvünk McCain mellett, hogy Romneyval szemben neki van tartaléka. Négy jelölt van versenyben, két konzervatív és két mérsékelt. Giuliani támogatói gyaníthatóan átpártolnak majd McCainhez, a pletykák szerint a volt New York-i polgármester már szerdán visszaléphet a javára. Ugyanez viszont nem várható Romney és Huckabee viszonyában. Egyrészt, mert a Huck McCain barátja, Romneyt pedig gyűlöli. Másrészt, mert Huckabee táborát az evangélimi keresztények keménymagja alkottja, amely nem olyan elnéző Romney mormon vallásával szemben. Azaz, ha jelöltjük visszalép, javarészt elfordulnak a választásoktól, a fennmaradó részük pedig McCain táborát erősítheti.

De szuperkeddig még van egy hét, és az alatt rengeteg minden történhet.

A demokratáknál bármi megtörténhet

Ez igaz a demokratákra is. Az ő floridai előválasztásuk hideg fejjel nézve nem tűnik jelentős eseménynek, hiszen a pártközpont büntetése miatt az állam nem delegálhat küldötteket a demokraták jelöltállító kongresszusára. A párthatározat értelmében kampányolni sem szabadott volna, ezt a szabályt Obama szerint Clinton, Clinton szerint Obama sértette meg kampánypénzgyűjtéssel, illetve országos tévékben leadott reklámokkal. Ettől függetlenül a végeredmény megfelelt az előrejelzéseknek, Clinton 50, Obama 33 százalékot szerzett. Azokban az államokban, ahol nem folyik kampány, jellemzően ez az állás a két jelölt versenyében.

Persze ettől még lehet hatása a történteknek. De ha azt nézzük, hogy az amerikai sajtó sem tulajdonított túl nagy jelentőséget a demokrata előválasztásnak, valószínűsíthető, hogy egy hét múlva is még inkább Obama a szombati dél-karolinai előválasztáson aratott elsöprő győzelme rezonál majd inkább a választók fülében. Amúgy pedig mindegy is, az már most biztosra vehető, hogy a demokraták versenye bőven túlnyúlik a szuperkedden. Ha szabad tippelni, leghamarabb március 4-én, Ohióban és Texasban derülhet ki, ki lesz a demokrata jelölt. Vagy április 22-én, Pennsylvaniában. Esetleg Május 6-án, Észak-Karolinában. De azon se lepődnénk meg, ha végül csak a demokraták elnökjelölő gyűlésén, augusztus 25-28-án, a coloradói Denverben.

[Ha van mondanivalója, be szeretne szólni a szerzőnek, helyesírási/ténybeli hibát talál, vagy csak melegebb éghajlatra küldené bármelyik jelöltet, jöjjön kommentelni!]