Külföld

Én és a börtönöm

Az Index külpolitikai figyelője

2001. 03. 07., 10:35 | Frissítve: 2001. március 07., szerda 14:25

Tegnap több órán keresztül éberen figyeltem a monitort. Közben frissítettem az oldalt, mint egy hónaljspray, de a webkamerával felszerelt cellában se bunyó, se nemi erőszak nem történt. Arpaio sheriff rendet tart.

A 69 éves arizonai Joe Arpaio sheriff Arizona állam egyik büszkesége. Amolyan tanító-nevelő lélek. Gyimóthyilag fogalmazva, munkáját fegyelmezett sheriffhez méltóan, böcsülettel elvégzi. Sőt, a figurában annyira tombol a hivatástudat, hogy feleségétől még szeretkezés közben is elvárja, hogy sheriffnek szólítsa.

A százezer dolláros börtön

Joe Arpaio hat évvel ezelőtt bebizonyította, hogy takarékosabb, mint egy budapesti tűzijátékos. Egy új börtön felépítése 4 millió dollárba került volna, ám ő potom százezer dollárból megépítetett egyet. Persze nem egy légkondicionált épületről van szó: Joe százezer dolláros börtöne ugyanis a sivatagban van, ahol gyakran 50 fok feletti hőmérsékletet mutat a hőmérő higanyszála. A rabok hőháztartását firtató újságírói kérdésekre Arpaio úgy reflektált, hogy „ami elég jó a katonáinknak, az tökéletes a bűnözőknek.” Ez a kijelentés éppen elég volt arra, hogy a sheriffre rászálljon a sajtó. A világ minden tájáról érkeztek tévés stábok az arizoniai Phoenix városba, hogy bemutassák a börtönt és annak különös „tervezőjét”.

Rózsaszínben

Arpaio börtönében a rabok az udvaron kizárólag láncon mozoghatnak, ez alól a nők sem kivételek. A sheriff szerint ugyanis nagyon fontos, hogy a két nem számára ugyanazokat a jogokat biztosítsa. Arizona büszkesége humoros figura, szeret viccelődni. Egyszer az egyik fennhatósága alá tartozó börtön adminisztrációjából a rabok fekete pólókat loptak, amelyeket aztán a börtön falain kívül értékesítettek. Arpaio ekkor úgy határozott, hogy a férfi rabok által leginkább utált színben vásárol rabruhát. Az elítéltek azóta rózsaszín göncben feszítenek, s a pólólopás is megszűnt.

A fantáziadús sheriff ötletei nemcsak a médiát, de a különféle emberjogi szervezetek érdeklődését is felkeltették. Az Amnesty International és az American Civil Liberties Union többek között azért tiltakozik, mert Arpaio megtíltotta a raboknak a kávét, a cigit és a Playboy képeket. A sheriff azzal védekezik, hogy mindezt takarékossági okokból tette. Hihető érv, hiszen Arpaio még az étkeztetéssel is spórol: mindössze napi 60 centből hozza ki a „vendégek” napi ételadagját. Szerinte a liberálisok azért nyafognak, mert zavarja őket, hogy a rendőrségi kutyák napi kosztjára ő ennél többet, 1,10 dollárt szán. Arpaio kutyaszeretetét mi sem igazolja jobban, mint az a tény, hogy minden kutyának saját matraca és takarója van (!), amit a rabok tisztítanak. Arpaio a rabok alakjára is vigyáz: nem ritka, hogy az elítéltek büntetésből egy héten keresztül csak kenyéren és vízen élnek.

Milliók nézik

Az arizoniai sheriff akkor vált csak igazán híressé, amikor a mintegy 300 előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottak részére fenntartott fogdákba 4 webkamerát szereltetett fel. A kameráknak köszönhetően az interneten élőben nézhetjük a fogvatartottak mindennapjait, egy cseppet sem csorbítva az Egyesült Államokban oly gyakran emlegetett emberi jogokat. Az egyik kamera éppen a női cellába nyújt állandó betekintést, s nem ritka az élőben közvetített verekedés és szexuális erőszak sem. Az esetleges attrocitásokra már az oldal elején felhívják a figyelmünket, jelezvén, hogy ez nem valamiféle börtönszimuláció, hanem maga a valóság. A Big Brother-féle mesterséges tévéshowknál sokkal eredetibb weboldal nagyon népszerű: a site megnyitásának napján 3 millió netező volt kiváncsi a sittéletre. Arpaio elmondása szerint jelenleg átlagosan 10 millió oldalletöltés van naponta. A show nem kerül semmibe, hiszen az oldal reklámbevételei bőségesen fedezik a technikai költségeket. Sokan azért bírálják a sheriff bekamerázási akcióját, mert ezzel megsérti azon fogvatartottak jogait, akiket még nem ítélt el a bíróság. Arpaio ezzel szemben úgy véli, hogy igenis hasznos dolog az „átláthatóság”. A Le Nouvel Observateur francia hetilap újságírójának a következőképpen fejtette ki a webkamera előnyeit: „Szerintem annak a fickónak, akit azért hoztunk be, mert éppen most szedett össze egy kurvát, ez egy nagyszerű alkalom arra, hogy a kamera elé álljon és üzenjen a feleségének: >>Édesem, drágám, itt vagyok, ne aggódj, egy kicsit később érek majd haza.<<”

„Lehetetlenné tenni az életüket…”

Joe Arpaio szokatlan, megalázásoktól sem mentes nevelési stratégiájának okát azzal magyarázta, hogy el akarja lehetetleníteni az elítéltek életét. Ezzel azt szeretné elérni, hogy a bűnöző egy életre megutálja a börtönt. A sheriff úgy véli, hogy nevelési programja hatásos. Elmondása szerint gyakran megesik, hogy az utcán összefut azokkal a néhai rabokkal, akik valamikor még megígérték neki, hogy megölik. A találkozáskor azonban ennek ellenkezője történik, s egykori vendége boldogan fog kezet a főnökkel. Tény, hogy Arpaio nagy tiszteletnek örvend Phoenix városban: miliciájában háromezer önkéntes szolgál, akik feltétlen hívei. Az állam is elégedett munkájával, hiszen Arpaio már négy börtönt irányít az Egyesült Államokban. Módszerei ellen eddig még egy szervezet sem tudott hatékonyan fellépni, sőt, a Legfelsőbb Bíróság Arpaionak adott igazat akkor, amikor a börtönben betiltatta a Playboyt.

A Le Nouvel Observateur cikke nyomán

hirdetés

N; N;
hirdetés