Külföld

Ázsia cyberháborúra készül

Az Index külpolitikai lapszemléje

2001. 08. 13., 09:48 | Frissítve: 2001. augusztus 13., hétfő 10:39

Kína, Tajvan és Dél-Korea speciális hackercsapatokat képez ki, hogy azok hatékonyan tudjanak fellépni az ellenséges államok katonai és polgári informatikai rendszerei ellen. Az Egyesült Államok ennél maradibb: ők maradnak a bűzbombánál. Világtükör azoknak, akik nem csak az orrukig látnak...

Afganisztán: Halálbüntetés vár 24 segélyaktivistára?

Ha a radikális vonal lesz az erősebb, az Afganisztán nagy részét terror alatt tartó tálibok valószínűleg példát statuálnak majd
Az afganisztánia tálibok egy helyi hummanitárius szervezet (Shelter Now International ) 24 tagját tartják fogva, köztük 8 külföldit - olvashatjuk a francia Le Figaro hétfői számában. A hatóság a letartóztatottakat hittérítéssel vádolja, amiért akár halálbüntetést is kiszabhatnak rájuk. Kabulban ugyanis múlt évben a tálibok egy olyan törvényt vezettek be, ami a legsúlyosabb büntetéssel sújtja azokat, akik arra próbálják rábeszélni az afgánokat, hogy a muzulmánról térjenek át egy másik vallásra. Egyes vélemények szerint csak a nyolc külföldi (két amerikai, két ausztrál és négy német) aktivistának van esélye arra, hogy elkerüljék a halálbüntetést. Suhail Shaheen, a pakisztáni afgán nagykövet legalábbis optimista: "Amennyiben kiderül, hogy a külföldieknek nem sikerült senkit sem megtéríteni a keresztény vallásra, úgy nagyon valószínű, hogy kiutasítjuk őket az országból", nyilatkozta tegnap. A Figaro szerint ugyanakkor a fogva tartott külföldiek további sorsa attól függ, hogy a döntésben a tálib diplomácia mérsékelt vagy radikális irányzata dominál-e. Amennyiben a radikális vonal lesz az erősebb, az Afganisztán nagy részét terror alatt tartó tálibok valószínűleg példát statuálnak majd.

Ázsia cyberháborúra készül

"Vértelen, mégis halálos" - ad rövid magyarázatot a cyberháború lényegéről a Far Eastern Economic Review hetilap. A FEER szerint az ázsiai országok nem képesek arra, hogy lépést tartsanak a nyugati országok fegyverkezésével, így ők a weben keresztül lejátszható háborúra készülnek fel. A hetilap szerint több ázsiai országban képeznek profi hackercsapatokat, akiket katonai és nemzetbiztonsági területen vetnek majd be. A számítógépes kalózok feladata, hogy az ellenséges állam számítógépes rendszerit megzavarják, teljes felfordulást okozva ezzel a katonai és a polgári szolgáltatásokban egyaránt. A FEER értesülése szerint a hackerképzés titokban folyik több ázsiai államban. Kína halad a leggyorsabban az információs hadviseléshez szükséges stratégia kifejlesztésében, de Tajvan és Dél-Korea szintén intenzív fejlesztésekbe fogott. Kínával és Dél-Koreával ellentétben a tajvani kormány nem titkolja, hogy készül a cyberháborúra, sőt, nyíltan felvállalja új katonai stratégiáját. Július elsején a védelmi miniszter megalakítatta az első cyberhaderőt Group Tiger Information Warfare egység néven - olvashatjuk a tajvani Liberty Times napilapban.

Jemen - Nagy-Britannia: Egy kis hazai...

A jemeni légitársaság (Yemenite Airlines) vezetősége bevallotta, hogy a Nagy-Britanniában élő jemenieknek minden héten 400 kiló katot szállított. A kat nevű, Jemenben igencsak közkedvelt drogot a Nagy-Britanniában élő jemeni terjesztők London, Birmingham és Sheffield kávézóiban értékesítették a beszerzési ár kétszázszorosáért. Az Asharq al-Awsat napilap az eset kapcsán emlékeztetett arra, hogy Jemenben teljesen természetes a kat használata, sőt, a felnőttek maguk látják el kattal gyermekeiket. "Az angolok a pubokban isznak, mi a katot szeretjük", nyilatkozta a napilapnak egy Sheffieldben élő jemeni, Ibrahim Hasszán.

USA: Huszonkét százalék

Öt amerikaiból több mint egynek ugyanis fogalma sincs arról, melyik államtól függetlenítette magát egykoron az Egyesült Államok
Függetlennek lenni nagyszerű érzés. Csak ne nagyon kérdezzék meg, hogy ugyan kitől is szabadultunk meg. Öt amerikaiból több mint egynek ugyanis fogalma sincs arról, melyik államtól függetlenítette magát egykoron az Egyesült Államok, derült ki a virginiai Colonial Williamsburg Foundation által készített felmérésből, melynek során ezer fiatalt kérdeztek meg. Amerikai olvasóinknak: a válasz természetesen Nagy-Britannia.

Malájzia: Háború és szex

Az ominózus filmben ázsiai és amerikai színészek egyaránt szerepelnek. A film címe: Pearl Harbour. Az első öt perc tényleg a Pearl Harbour filmből van, a maradék viszont kőkemény pornó. A malájziai Straits Times arról számolt be, hogy az amerikai filmből több ezer kalózkazetta került piacra. A jóhiszemű vásárló háborús filmet vásárol, s csak otthon veszi észre, hogy a filmben pár perc után teljesen máshová céloznak a honfitársai. A belügyminiszter éppen ezért óvatosságra intette a videokazetta vásárlókat.

USA: Bűzbombával a tüntetők ellen

A londoni The Daily Telegraph és a New Scientist értesülései szerint az amerikai hadsereg egy különleges bűzbomba kifejlesztésén dolgozik. A bomba olyan förtelmes bűzt bocsát ki magából, hogy szakértők szerint minden nagyobb csoportosulásnak és tüntetésnek pillanatok alatt véget vet. Az újfaja bűzbombát a Pentagon egyik kutatási programjának keretében fejlesztik ki. A kutatási program célja egy olyan fegyver előállítása, amely hatékony, mégsem halálos, sőt, a fegyver bevetését követően sebesültek sem maradnak a "csatatéren". George Rhynedance, a Pentagon szóvivője szerint ennek a bombának a használatával a rendfenntartó szervek úgy tudnak majd tüntetéseket szétoszlatni, hogy se a rendőrök, se a demonstrálók ne szenvedjenek fizikai sérülést.

Kolumbia: Békekaraván

A FARC egyik propaganda rajza
A kolumbiai tengerpartokon 125 gépjármű okozott forgalmi dugót. A kocsisor nem vakációra indult. Szándékosan bénította meg a forgalmat. A kolumbiaiak ezzel fejezik ki szolidaritásukat Dabeiba 2600 lakosa iránt. A falu lakosai ugyanis éheznek, mivel területük a marxista FARC és a szélsőjobboldali gerillacsapatok közé szorult, s ennek elsősorban a civilek látják kárát - írja a Semana kolumbiai hetilap. A mezőgazdaságra épülő falu gazdaságilag teljesen megbénult. A Semana szerint nagyszerű dolog, hogy a kolumbiaiak végre egy hatékony és figyelemreméltó civil kezdeményezéssel jelzik elégedetlenségüket a polgárháborúval szemben.

hirdetés

N; N;
hirdetés