Külföld

Algériai mészárlások

2000. 10. 16., 16:09 | Frissítve: 2000. december 15., péntek 14:55

Elefántcsontpart vészesen halad a katonai diktatúra felé, Algériában hetente követnek el mészárlásokat, amiről a társadalom és sajtó nagy része hallgat. India a cyberforradalomban hisz, Olaszországban hamis gyógyszerek vannak forgalomban, Brazília esőerdejében egy aranybánya hozott nyomorúságot a helyiekre. Heti külpolitikai lapszemlénkben ezúttal hét ország sajtójából szemléztünk.

Algéria: A mészárlások folytatódnak

Jóllehet már régóta nem adott hírt a sajtó arról, hogy Algériában szélsőséges iszlámista terroristák mészároltak volna, a vérengzések ma is mindennaposak, derült ki az algériai El Watan napilap írásaiból. A lap ugyanis szinte hétről-hétre beszámol újabb vérengzésekről, miközben a politikusok és a sajtó nagy része hallgat a mészárlásokról. Az El Watan mai számában például egy tegnapi gyilkosságra derül fény: tizenkét embert lemészároltak, hármat megsebesítettek Ouzera városközpontjában. Tegnap reggel pedig hat, átvágott nyakú paraszt holttestét fedezték fel Benchicao közelében. Az áldozatok egy külvárosi család tagjai. Az ehhez hasonló gyilkosságok mindennaposak Algériában, de a legtöbb esetben sem a televíziós hírműsorokban, sem az újságokban nem szerepelnek hírként.

Az El Watan szerint a hallgatás Bouteflika elnök 1999 szeptemberében megszavazott, ún. „civil megegyezés” néven futó terroristaellenes politikájának köszönhető. A megegyezés lényege: a terroristák amnesztiában részesülhetnek, ha egy meghatározott időpontig „leszerelnek”. (Az amnesztia nem vonatkozott azokra, akik gyilkosságokat követtek el.) A referendumot a nép megszavazta, most azonban a közvéleményt nem tájékoztatják arról, hogy mi lett a kezdeményezés eredménye, illetve milyen mértékben sikerült felszámolni a terrorizmust. Az egyetlen „hivatalos” közleménynek Bouteflika azon nyilatkozata tekinthető, hogy a „civil megegyezés” 90 százalékban elérte célját. Az El Watan mindezt kétségbe vonja, mivel minden hétre jut egy-egy mészárlás.

A napilap úgy véli, a legaggasztóbb az egészben, hogy már nem csak a kormány és a politikai pártok, de a közvélemény sem vesz tudomást a mészárlásokról. Az El Watan emlékeztetett arra, amikor 1993-ban és 1994-ben az algériai asszonyok az utcára vonultak, hogy tüntessenek a terrorizmus ellen. Mivel azonban egyre kevesebb gyilkosság kerül be a hírekbe, az algériaiak nem tudják, hogy valójában milyen brutális dolgok történnek a hazájukban. Csak a független helyi sajtó számol be a vérengzésekről, derül ki a cikkből.

  • El Watan

    Brazília: Aranyból nyomor

    A brazil Epoca hetilap ezúttal a világ egyik legnagyobb aranybányájának szomorú történetével ismerteti meg olvasóit. A helyszín Brazília déli része, Para állam. Ott, az esőerdő belsejében, a nyolcvanezer lakosú Serra Peladában a nyolcvanas évek elején aranylelőhelyet fedeztek fel. A leendő aranybányába vetett bizalom óriási volt. A brazil kormány akkor nem titkolta azt sem, hogy a bánya ásványkincseiből származó haszonból tervezi az államadóság kifizetését. Végül a Brazil Központi Bank „csak” 40 tonnát zsebelt be, s már 1984-től kilátásba helyezték a bánya bezárását. Ma mindössze 6000 ember dolgozik a helyszínen, ők viszont embertelen körülmények között: a kráterben nagyon magas a higanytartalom, több mint száz leprást regisztráltak már, havonta átlagosan kilencvenen fertőződnek meg mocsárlázban. De nem ritka a tuberkolózis, az AIDS, a bőrrák és a tüdőbetegség sem. Ami a betegek számát illeti, a helyi kórház már egy kész városra hasonlít. A helyzetet nehezíti, hogy a kórháznak sem eszközei, sem gyógyszerei nincsenek, s mindössze 4 ápolónő áll rendelkezésre, vázolja a nyomorúságos állapotokat az Epoca.

  • Epoca

    Elefántcsontpart: Diktatúra a láthatáron

    Robert Guei elnök
    Az elnökválasztás első fordulóján szavaz a lakosság október 22-én Elefántcsontparton. Elemzők azonban úgy vélik, a játszma nyertese már most ismert, a jelenlegi elnök, az 1999 decemberében államcsínnyel hatalomra vergődő Robert Gueď tábornok személyében. Gueď nem sokat teketóriázott, az alkotmánybíróság aktív segítségével hamar eliminálta valamennyi riválisát, írja a francia Courrier International. Az elnök szalámitaktikájánál is súlyosabb, hogy a hatalom megtartása érdekében az idegengyűlöletet is szítja, ami könnyen vezethet akár egy etnikai alapon kirobbanó polgárháborúhoz, netán regionális konfliktushoz is. Gueď riválisait az alkotmánybíróság szabályosan kitúrja a politikai arénából: Alassane Dramane Ouattarát, a jelenlegi elnök legfőbb riválisát (aki az 1960 és 1993 között hatalmon lévő Félix Houphouët-Boigny miniszterelnöke volt) például azzal az indokkal zárta ki az elnökválasztási küzdelemből, hogy „kétségbe vonható elefántcsontparti nemzetisége”, mert a szülei eredetileg nem elefántcsontpartiak.

    Persze nemcsak az exminiszter került a szorítón kívülre. A Félix Houphouët-Boigny exelnök által alapított Elefántcsontpart Demokratikus Pártjának (PDCI) – „erkölcsi” okokra hivatkozva – nem engedték meg, hogy indítsa jelöltjét, Emile-Constant Bombet egykori belügyminisztert. (A hatóságok Bombetet pénzügyi csalással vádolják.) A PDCI-t, valamint Alassane Outtara pártját kitolva Gueď tábornoknak sikerül a szavazatok 80 százalékára szert tennie.

    Az elnökválasztást megelőző politikai manőverezéseket figyelve a nigériai The Guardian azt a következtetést vonja le, hogy fennáll a veszélye annak, hogy Elefántcsontpart katonai diktatúrává „fejlődik”. A szomszédos országokat azonban jobban aggasztja, hogy Gueď az idegengyűlöletet használja eszközül. Az elnök újra hangoztatja a Henri-Konan Bédié elnöksége alatt oly gyakran skandált, „Elefántcsontpart az elefántcsontpartiaké” szlogent, valamint engedi, hogy a sajtó rasszista cikkeket közöljön, legyen szó fehérekről, vagy a szomszédos államok Elefántcsontparton élő etnikumairól.

    Márpedig ez a nyugat-afrikai ország sokat köszönhet a külföldnek: Félix Houphouët-Boigny elnöki ideje alatt a kakaó- és kávéültetvényeken külföldi munkásokat alkalmaztak, s a fejlődés lehetővé tette, hogy Elefántcsontpart a nyugat-afrikai államok gazdasági modellje legyen. A szenegáli Le Soleil napilap szerint ha a tábornok az idegengyűlöletet használja fel eszközként, akkor könnyen előfordulhat, hogy ugyanarra a sorsra jut, mint Libéria vagy Sierra Leone. A nigériai Post Express napilap pedig Nigéria helyzetét az elefántcsontpartiakéhoz hasonlítja: „Ha a muzulmánok és a keresztények nem lesznek képesek párbeszéddel rendezni problémáikat, akkor nem Elefántcsontpart lesz az egyetlen olyan ország, ahol polgárháború fenyeget.”

  • The Guardian (Nigéria)
  • Le Soleil
  • Post Express

    India: Rákattantak

    A Time Asia hetilap legfrissebb számának dossziéjában az indiai információs „forradalomról” olvashatunk. Tény, hogy Indiának az új információs technológiák (IT) területén tanúsított előretörése nem újdonság: a délen fekvő Bangalore várost high-tech olvasztótégelyként tartják számon. Az indiai informatikusok webprogramozásra specializálódtak, s a „know-how”-t a szektor nagy nemzetközi cégeinek exportálják. A technológiai boom azon kívül, hogy új munkahelyeket teremt, az indiai gazdaság fejlődését is komolyan elősegíti, írja a Time Asia. A legsikeresebb indiai projektnek eddig a „hálózatra csatlakozott falu” bizonyult: ez a rendszer lehetővé teszi a mezőgazdászoknak, hogy percre pontosan tájékozódjanak az őket érintő piacról.

    A infotechnológiák gyakorlati felhasználása jól illusztrálja azt, hogy az indiai információs forradalom nem csak mesterségesen kreált országimázs, hanem valóság. A Time Asia Pramod Mahajan információs és technológiai miniszterrel készített interjúban Mahajan a következőképpen fejtette ki a cyberforradalom jelentőségét: „India lekéste az ipari forradalmat, mivel hiányzott a tőke. De a jelenlegi technológiai forradalmat nem fogja lekésni, mert ezen a területen birtokolja a tudást.” A Satyam Computer Services elnöke, Ramalinga Raju szerint nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben az új technológiák 5 százalékát India biztosítja majd a világnak. Becslések szerint az elkövetkező húsz évben mintegy ötvenmillió munkahely létesül az új iparágnak köszönhetően, amely révén az ázsiai ország végre elérheti célját, jóval magasabb életszínvonalat teremtve.

  • Time Asia (legfrissebb)

    Dél-Afrika: Különvélemény

    Thabo Mbkei dél-afrikai elnök
    Thabo Mbkei dél-afrikai elnök már nem csak az orvostársadalom, hanem saját pártjának az idegeire is megy, olvashattuk a dél-afrikai Mail&Guardian napilap cikkében. Az elnök ugyanis még mindig kitart azon álláspontja mellett, hogy nem a HIV-vírus okozza az AIDS-t. Mbeki amilyen gyakran csak teheti, előszeretettel hangoztatja „különvéleményét”, aminek következtében már nemcsak az ellenzék, de pártja, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC), valamint a kormány is megkérdőjelezi Mbeki elnök kormányzási kompetenciáját. Néhány parlamenti képviselő szerint ez a legsúlyosabb hiba, amit Mbeki 1999 júniusa, azaz megválasztása óta elkövetett. Reakciója a zimbabwei krízisre, illetve az utóbbi hónapban a fehéreket érintő támadásai csak habnak bizonyulnak a tortán.

    Tony Leon, a Demokratikus Szövetség (a legnagyobb ellenzéki párt) elnökének kérdésére Mbeki azt válaszolta: semmi nem bizonyítja azt, hogy a HIV lenne az AIDS okozója. Ugyanakkor elfogadta, hogy - ellentétben a saját véleményével - a kormány AIDS-ellenes programja azon a „hagyományos elképzelésen” alapszik, hogy a HIV-vírus okozza az AIDS-et. A napilap szerint az elnöknek olyannyira meggyengült a pártján belüli pozíciója, hogy még ha akarná sem tudná jóvátenni mindazt, amit elrontott. Mbekit megtévedt, gyűlölködő politikusnak nevezi a cikkíró, akinek a „tudományos” kinyilatkozásai révén sikerült nemzetközi szinten is lejáratnia magát.

    Az elnök emellett elvárja, hogy kabinetjének tagjai is vallják „tudományos nézeteit”, így bizonyítva hűségüket. A napilap szerint ez a politikai kultúra inkább az afrikai diktatúrákhoz, mint a demokráciákhoz áll közelebb. Kitűnő példája volt ennek, amikor Manto Tshabalala-Msimang egészségügyi miniszter szeptember 18-án a parlamentben megtartott sajtótájékoztatón több mint egy órán keresztül "érthetetlenül" beszélt össze-vissza csak azért, hogy nehogy ellentmondjon Thabo Mbekinek, noha nem értett vele egyet.

  • Mail&Guardian

    Fülöp-szigetek: Többet erővel, mint ésszel

    Fülöp-szigeteki kormánykatona
    Jóllehet Joseph Estrada elnök szeptember 15-én parancsba adta ki a hadseregnek a turistákra specializálódott Abu Sayyaf szeparatista csoport megsemmisítését az ország déli szigetein, most már érezhető, hogy a terroristák ellen bevetett kőkemény katonai offenzíva nem bizonyul végső megoldásnak a szeparatista muzulmánok elleni küzdelemben, olvashattuk a Far Eastern Economic Review korábbi cikkében. Mint köztudott, a lázadók hónapok óta rendszeresen hatolnak be Malájföld területére, ahol túszokat ejtve visszatérnek a Fülöp-szigeteki dzsungelekbe.

    A terroristák az utóbbi időben annyira aktívak voltak, hogy a lakosok energikusabb fellépést követeltek a kormány részéről, s teljes mértékig támogatták a kormányhadsereg offenzíváját. Ugyanakkor az ázsiai hetilap leszögezi: az ott élők számára nem elég, ha a lázadókkal szembeszállnak. A legtöbben elvárnák azt is, hogy ne legyen konfliktus a kormány és a szigeteken századok óta jelen lévő különböző muzulmán csoportok között. Bár Mindanao sziget ásványkincsekben gazdag, mégis a Fülöp-szigetek egyik legszegényebb régiójának számít, s az államnak igencsak költséges ott állomásoztatnia a katonáit. Arról nem is beszélve, hogy az Abu Sayyaf túszejtő akciói miatt a turizmusból élő szomszédos országok is aggódnak.

    A probléma radikálisabb, mélyrehatóbb megoldását szeretnék látni a muzulmán szeparatisták is, akik referendum kiírását javasolják, aminek keretében a nép döntene Mindanao sziget hovatartozásáról. A Fülöp-szigeteki muzulmánok többsége itt él, szemben a többi, többségben katolikus régiókkal. Ami a terület történelmét illeti, a XIV. században az arab kereskedőknek köszönhetően került az iszlám befolyási zónába az ország. Kétszáz évvel később a spanyol hódítókkal nyert teret a katolikus egyház, s ezt követően a muzulmánokat a központi hatalom szabályosan üldözte. 1996-ban a legrégebbi muzulmán lázadó csoport, a Moro Felszabadítási Hadsereg (MNLF) azzal a feltétellel egyezett bele a fegyverletételbe, hogy a sziget korlátozott autonómiához jut. Egy másik lázadó csoport, a Moro Felszabadításának Iszlám Frontja (MILF) nem volt hajlandó aláírni a megállapodást.

    Az erőszak mellett felsorakoznak a szociális problémák is. A szigeten dolgozó kormányhivatalnokok késve kapják meg a bérüket, az autonómiájukat megszavazó muzulmán régiók (Tawi Tawi, Sulu, Lanao del Sur és Maguindanao) lakosai pedig elégedetlenebbek, mint valaha. Az itt dolgozó hivatalnokok inkompetensek és korruptak, írja a hetilap, majd hozzáteszi: bárhogyan is lesz, nehéznek bizonyulhat a politikai rendszer megváltoztatása, mivel ahhoz az egész alkotmányt módosítani kellene, s erről sokan hallani sem akarnak. Arra azonban, hogy a terrorizmusnak véget vessen a kormány, csak úgy van esélye, ha valódi reformokat vezet be, vonta le a konklúziót a FEER.

  • Far Eastern Economic Review

    Olaszország: Hamis gyógyszerek a piacon

    A Berlusconi-sajtóholdinghoz tartozó olasz Panorama hetilap újságírói ezúttal az Olaszországban virágzó gyógyszerhamisítások ügyében „nyomoztak”. A gyógyszerek hamisítása ellen harcoló Indicam intézet szerint az Olaszországban forgalomban lévő gyógyszerek 6 százaléka hamis, előállításukat pedig illegálisan végzik. A hetilap leközölt egy, a Farmindustria (olasz gyógyszerlaboratóriumok szövetsége) által megfogalmazott dossziét, amelyben a szerzők azt állítják, hogy a hamisított gyógyszerek többsége Törökországból, Ciprusról, Latin-Amerikából, Afrikából, Indiából, Kínából és Pakisztánból származik.

    Ezt a listát a „párhuzamos importációs” rendszernek köszönhetően újabban a kelet-európai országok is kibővítik, ahol a gyógyszerárak az olasznál alacsonyabbak, az ellenőrzés pedig gyengébb. A hamisított és illegális gyógyszereket ugyanolyan csomagolással és logóval látják el, mint az eredetiek, azonban sok esetben a termék készítésénél a minimális biztonsági követelményeket sem tartják be, a keletkezett „valami” csupán pancsolt anyag. Sőt, nem ritka, hogy egy-egy „gyógyszer” csak cukorból és színezőanyagból áll, tudjuk meg a Panorama cikkéből.

  • hirdetés

    N; N;
    hirdetés