A katasztrófa után

2001.09.12. 20:27
A keddi amerikai terrortámadás után egy nappal nagy erőkkel folyik a felelősök felkutatása. Több arab személy is a rendőrség látókörébe került, az akció mögött továbbra is a szaúdi terroristavezért, Oszama bin Ladent sejtik. Afganisztáni tálib vezetők azt mondták, hogy megfontolják a szaúdi kiadását, és egyúttal kérték az Egyesült Államokat, hogy ne támadja meg országukat. George W. Bush amerikai elnök korábban "háborús cselekedetnek" nevezte a tegnapi támadást. A Pentagon továbbra is ég; a halottak száma egyelőre ismeretlen. Világszerte megerősítették a kormányépületeket és az amerikai képviseleteket. A légiközlekedés közben normalizálódni látszik, és a tőzsdék is megnyugodtak: nagyobb gazdasági következményektől nem kell tartani.
A mai, legfontosabb események összefoglalója:

  • Továbbra is ég a Pentagon, amelyet ezért ki kellett üríteni. Az épületben akár nyolcszázan is halálukat lelhették, de a pontos számot továbbra sem tudni. A New York-i polgármester szerint "több ezren halhattak meg mindkét összedőlt épületben". A World Trade Center romjai közt kilenc túlélőt találtak, valamint 41 halottat. Hivatalos adatok szerint a mentés során 800 tűzoltó és 85 rendőr tűnt el, ők feltehetőleg meghaltak. Az eltérített repülőgépeken 266 voltak. Manhattanben leállt az élet, és a kórházakban, ahol a sebesülteket ápolják, nagy a vérhiány. Ország- és világszerte rengetegen adnak vért.

  • Folyik a felelősök felderítése. Bostonban és Dél-Floridában "az esettel összefüggésbe hozható" személyeket vett őrizetbe a rendőrség. Korábban legalább öt, floridai és bostoni illetőségű arab személyt azonosítottak szövetségi ügynökök, akiket gyanúsítottként kezelnek. Ketten az Egyesült Arab Emírségek polgárai, egyikük képzett pilóta. Az akció mögött továbbra is Oszama bin Ladent, a szaúdi terroristavezért sejtik.

    >>> Több gyanúsítottat azonosított az FBI

  • Miután George W. Bush amerikai elnök televíziós beszédében "háborús cselekményeknek" minősítette a terrortámadásokat, az afganisztáni tálibok - akik tagadják, hogy közük volna az akcióhoz - felszólították az Egyesült Államokat, hogy ne támadja meg Afganisztánt. A tálibok azt is mondták, hogy hajlandóak lennének bin Laden kiadására, ha az Egyesült Államok bizonyítékot szolgáltat a szaúdi bűnösségéről. Közben - a biztonság kedvéért - az ENSZ kivonta alkalmazottait Afganisztánból.

  • Világszerte rendkívüli intézkedéseket vezettek be: az amerikai külképviseleteket mindenhol megerősítették, és a legtöbb nyugat-európai ország megszigorította a biztonsági intézkedéseket a kormányépületek védelmét biztosítandó. Oroszországban teljes riadókészültség van. Az amerikai repülőgépek egyelőre nem repülhetnek. A járatokon a jövőben jóval szigorúbb lesz az ellenőrzés, még a késeket is kitiltják. Az amerikai hadiflotta visszarendelt egy anyahajót a Perzsa-öböl térségébe, "további utasításig", egy másikat pedig New Yorkhoz rendelték. A város nagy része le van zárva. Országszerte félárbocra engedték a zászlókat.

  • Újabb vezetők ítélték el a tegnapi támadást. Köztük volt az Iszlám Konferencia Szervezete, és Mohamed Szaid Tantavi sejk, a szunnita iszlám egyik legfontosabb vallási vezetője.