Vért adnak Amerikának a palesztinok

2001.09.13. 01:40
A NATO tanácsa szerdán életbe léptette a szövetség alapszabályának ötödik cikkelyét, amely kölcsönös segítségnyújtásra kötelezi a tagországokat. Afganisztán továbbra sem kívánja kiutasítani Osama bin Ladent és nem tart az amerikai ellencsapástól.

  • Összedőlt a Liberty Plaza Az ikertornyok és a 7-es épület után a szintén a WTC-komplexumhoz tartozó Liberty Plaza is összedőlt kedden. Nem sokkal korábban megkezdték a munkások evakuálását az 5-ös számú épületből is, mert félő, hogy az épület hamarosan összeomlik. A CNN részleges összeomlásról adott hírt egy a WTC-épületcsoporthoz közel álló, 54 emeletes, kb. 250 méter magas épületből.

  • Bush ellátogat a Pentagonhoz Az AP jelentése szerint nincs remény több túlélő felfedezésére a még mindig lángokban álló Pentagon épületében. A védelmi minisztérium épületéhez ellátogatott George W. Bush elnök is.

  • Az afgánok mégsem adják ki bin Ladent Afganisztán nem tervezi az országban tartózkodó Oszama bin Laden kiutasítását - közölte a német ZDF televízió ázsiai tudósítójával szerdán a tálib rezsim külügyminisztere. Vakil Abu Mutavakil visszautasította azt a feltételezést, hogy az amerikai célpontok ellen végrehajtott keddi terrortámadások kitervelői vagy végrehajtói Afganisztán területéről indultak volna bevetésre. Arra a kérdésre, vajon közeleg-e az az időpont, amikor Kabul az ország elhagyására szólítja fel az Afganisztánban rejtőzködő Oszama bin Laden szaúdi terrorista vezért, illetve átadja őt egy nemzetközi bíróságnak, a miniszter szárazon közölte: erre semmi okunk nincs, álláspontunk ebben a kérdésben változatlan - jelentette az MTI.

  • Részlegesen megindulhat a légiközlekedés Amerika felett Korlátozottan újra megnyitották az amerikai légteret a polgári légiforgalom előtt. A rendes légi forgalom tilalma ugyan továbbra is fennáll, de a terrortámadás miatt az eredeti útvonalukat módosítani vagy megszakítani kényszerült amerikai járatok továbbrepülhetnek az akkori menetrend szerint célállomásukra. A FAA szerdán déltől eredetileg nem engedélyezte a polgári légijáratok újraindulását, noha ez időre korábban ezt jelezte. A közlekedési miniszter Norman Mineta beszámolt arról is, hogy A New York-i hidak továbbra is lezárva maradnak.

  • Az ellenállást választották a Pittsburgh mellett lezuhant gép utasai A CNN jelentése szerint a United Airlines 93-as számú egyik utasának sikerült felhívnia a családját, aki miután megtudta, hogy egy másik gép már a World Trade Centerbe csapódott, értesítette erről a gép utasait, akik szavazás után úgy döntöttek átveszikk a hatalmat a három gépeltérítőtől. A gép röviddel a telefonbeszélgetés után lezuhant.

    A nyugat-pennsylvaniai területen lezuhant repülőgép roncsainál jelenleg nyolcvan nyomozó dolgozik, módszeresen átfésülve a becsapódás területét. Az alapvető repülési információkat tartalmazó feketedobozt eddig nem találták meg.

  • Az Amerika elleni támadás minden NATO-állam elleni támadás A NATO állandó tanácsa szerint az amerikai nagyvárosok elleni terrortámadás esetére érvényes a szervezet alapszerződésének ötödik cikkelye, amely kölcsönös védelmet ír elő, ha valamelyik tagállamot támadás éri. Lord Robertson NATO-főtitkár szerdán este kijelentette: az Egyesült Államok megkap minden támogatást a szervezet 18 másik tagállamától, ha bármiféle katonai ellencsapást tervez, a külső támadás miatt. A mostani az első eset, hogy a katonai szervezet "életbe lépteti" az ötödik cikkelyt.

  • A Biztonsági Tanács elítélte a terrorakciót Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán határozatban bélyegezte meg az Egyesült Államok ellen kedden elkövetett terrorcselekményeket. Az elfogadott határozat "szörnyűségesnek" nevezte a kedden történteket és "a lehető legerőteljesebben ítélte el" azokat. Colin Powell amerikai külügyminiszter nem sokkal a határozat elfogadása után, Washingtonban tartott sajtóértekezletén köszönetet mondott az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsának. Később a nap folyamán az ENSZ Közgyűlése is hasonló tartalmú határozat elfogadására készül.

  • Bush ismét egyeztetett Putyinnal A szerdai nap folyamán másodszor is telefonbeszélgetést folytatott egymással Vlagyimir Putyin orosz és George W. Bush amerikai elnök. Erről a Kreml sajtótitkársága számolt be késő este, és hírt adott róla a Fehér Ház szóvivője.

  • A Hetek megvédik a pénzügyi piacokat A hét vezető ipari hatalom (G7) pénzügyi vezetői szerdán nyilatkozatban biztosították a piacokat: nem fogják megengedni, hogy az amerikai terrortámadás felforgassa a világgazdaságot. A nyilatkozatot G7-országok nevében az olasz pénzügyminisztérium tette közzé honlapján (www.tesoro.it). A pénzügyminiszterek és a jegybanki kormányzók által jegyzett közlemény szerint a Hetek központi bankjai készek a likviditás biztosítására a piacok normális működésének fenntartása érdekében.

    >>> Szó sincs gazdasági összeomlásról

  • A Fehér Ház és az elnöki gép is célpont volt 'Megbízható értesülések' szerint a Fehér Ház és az amerikai elnök különgépe is a terrorista merényletek célpontjai között szerepelt - közölte Ari Fleischer, a Fehér Ház szóvivője. Eszerint az az utasszállító repülőgép, amely a légikalózokkal és 64 utassal a fedélzetén a Pentagon épületébe csapódott, eredetileg a Fehér Ház felé tartott.

    A CNN értesülései szerint Bush elnöki gépe azért nem tért haza Floridából egyenesen a fővárosba, mert azt az információt kapták, hogy a levegőben lévő két eltérített gépek egyik potenciális célpontja az Air Force One lehet. A hírtelevíziónak nyilatkozó kormányzati források elmondták: minden jel arra mutat, hogy az Osama bin Laden alapította Al Quaeda nevű terroristahálózat részt vett a terrortámadásokban.

  • A tálibok szerint nincs értelme az ellencsapásnak Egy esetleges amerikai csapásmérés Afganisztánra hiábavaló lenne, mert nem érné el a kívánt hatást, csak a gyűlölködést szítaná - szögezte le szerdán Mohammed Omar molla, legfőbb tálib vezető szóvivője. Mutmaen, a dél-afganisztáni Kandaharból nyilatkozva úgy vélte: Afganisztánban nincsenek katonailag, illetve gazdaságilag olyannyira fontos létesítmények, amelyek megérnék, hogy akár csak egy manőverező robotrepülőgépet is kilőjenek rájuk. Egy egész nemzet megsemmisítése pedig lehetetlen, a támadás csakis a Egyesült Államok iránt érzett ellenszenvet fokozná tovább, és ez újabb öngyilkos merényletekhez vezethetne. Emlékeztetett, három évvel ezelőtt, a kelet-afrikai követségrobbantások utáni ellencsapások amerikai részről 7 repülő elvesztését, afgán részről pedig 15 polgári személy halálát okozták.

    >>> Katonai ellencsapást ígér az Egyesült Államok

  • Arafat vért adott az áldozatok megsegítéséért Több száz honfitársával együtt vért adott szerdán Jasszer Arafat palesztin vezető az egyesült államokbeli terrortámadás áldozatainak megsegítésére. "Felajánljuk szerény képességeinket George Bush amerikai elnöknek és népének" - mondta Arafat a gázai Sifa kórház épületében. Hozzátette: a véradási akció végén egy perces néma csenddel adózik a palesztin nép a keddi terrorakciók ártatlan amerikai áldozatainak. Arafat, aki több száz palesztinnal együtt vett részt a gázai klinika által szervezett véradásban.

    Szerdai hírösszefoglalóink:
    A katasztrófa után
    Katonai ellencsapást ígér az Egyesült Államok
    Manhattan kihalt, vérhiány a kórházakban
    Tízezrek halhattak meg az Egyesült Államok fekete keddjén