Síiták százezrei gyülekeznek Bagdadban

MTI
2008.07.29. 16:41

Iraki síiták százezrei gyűltek össze kedden egy bagdadi szentélynél egyik legfontosabb vallási ünnepük alkalmából, egy nappal azután, hogy három öngyilkos robbantásos merényletben 35 zarándok vesztette életét. A hatóságok a hétfői merénysorozat miatt kedd hajnaltól megtiltották a gépjárművek közlekedését a városban, iraki katonák és rendőrök pedig ellenőrző pontokat állítottak fel.

A síita hívek az iraki főváros északi részén fekvő Kadimíja negyedbe tartanak, hogy megemlékezzenek a 799-ben megmérgezett Musza al-Kadimnak, az iszlám vallás síita ágában tisztelt tizenkét imám egyikének a haláláról. Az ünnep csúcspontjaként a zarándokok felkeresik a szent sírja fölé emelt aranykupolás mecsetet.

A hétfői merényletek a jelek szerint nem nagyon vették el a zarándokok kedvét attól, hogy részt vegyenek a síiták egyik legfontosabb vallási ünnepén: százezrével vonultak a hagyományoknak megfelelően gyalog a szentélyig. Az oda vezető utakon felállított sátrakból étellel és itallal kínálták a híveket.