Támogatás a paralimpikonoknak

2000.12.15. 14:54
A 2000. évre szóló együttműködési megállapodást kötött a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Coca-Cola Magyarország. A vállalat a pénzügyi javak mellett a Paralimpiai Játékok versenyzőit és szervezőit ellátja Coca-Colával és Poweraddel - a 2000-es Sydney Olimpia hivatalos üditőitalával, illetve sportitalával
Emelkedik a fogyatékos sportolók presztizse
A Coca-Cola Magyarország képviseletében Horváth Magyary Nóra közkapcsolati igazgató, a Magyar Paralimpiai Bizottság nevében Alföldy László elnök írták alá a magyar paralimpiai sportolók támogatásáról szóló első együttműködési szerződést. Az elnök úr megköszönte a támogatást, majd elmondta, hogy az1997-ben, a mozgáskorlátozott és a vak sportolók egyesüléséből létrejött Paralimpiai Bizottság történetében, az állami támogatást leszámítva, a Coca-Cola Magyarország a leghatékonyabb támogató.

Szekeres Pál, Barcelona és Atlanta 3-szoros olimpiai bajnoka szerint emelkedik a fogyatékos sportolók presztízse, amit a most aláírt szerződés is bizonyít. Ennek köszönhetően idén 55 sportolóval tudunk részt venni a paralimpián - eddig soha nem tudott ennyi sportoló indulni. Szekeres ki merte mondani, hogy úszásban, atlétikában, vívásban, erőemelésben és cselgáncsban számit aranyéremre, szám szerint 7 - 13 aranyat remél.

Tóth Ildikó, a paralimpiai csapat vezetője, a mozgáskorlátozott sportolók főtitkára nem mert ilyen bátran fogalmazni, ő csak azt mondta, hogy nagyon sok éremesélyes versenyzőnk van. Ezt arra is alapozza, hogy az ötvenöt sportolón kívül, tizennégy edző - minden versenyző saját edzője- két orvos, egy gyúró és egy gyógytornász utazhat. Így reális esély van rá, hogy minden idők legsikeresebb szereplését produkálják azok a sportemberek, akiknek néha még a hétköznapi élethez is elkél a támogatás.

Magyarok a Paralimpián
A magyar sportolók 1972 óta vesznek részt a Paralimpiai Játékokon, versenyzésüket a Magyar Paralimpiai Bizottság 1997-es megalakulásáig a Magyar Mozgáskorlátozottak Sportszövetsége szervezte és bonyolította. A paralimpiák történetében a legsikeresebben az 1984-ben New Yorkban szerepeltek a magyar sportolók: 13 arany 10 ezüst és 5 bronzérmet szereztek sportolóink. Az október 18 - 29. között megrendezendő Sydney 2000 Paralimpián összesen 55 magyar sportoló vesz részt, akik 9 sportágban kvalifikálták magukat: atlétikában 8, asztaliteniszben 3, cselgáncsban 2, csörgőlabdában 6, erőemelésben 2, teniszben 2, úszásban 12, ülőröplabdában 12, vívásban 8 versenyző.