Kosarat kaptak

2000.12.15. 14:53
Nem akarta megzavarni a sportkedvelők és az újságírók szerda délutánját a Ferencvárosi Torna Club legfelsőbb vezetése, nevezetesen az Egyesületi Tanács. A szürke hétköznap nyugalmában - szinte teljes inkognitóban - Szabadi Béla elnökhelyettes bejelentette: az FTC megszünteti a női kosárlabda-szakosztályt.
A szerencsésebb firkászokhoz ,,szájhagyomány útján" elkerült a hír: lehetséges, hogy a zöld-fehérek keretein belül több sportág léte is veszélyben forog.

Szabadi Béla
A Fradi második embere
Négy óra előtt tíz perccel azonban még senki, semmit nem tudott a FM Kossuth téri központjában. A sajtóosztály kedves gépírónőjétől annyit tudunk meg, hogy Várkonyi sajtófőnök úr éppen Szabadi államtitkár urat győzködi arról, hogy a sajtót mégiscsak értesíteni kellene. Fél óra várakozás után megnyugtatnak minket: háromnegyed ötkor beléphetünk a szentélybe - a piros szőnyeggel borított miniszteri folyosóra, azon belül a ,,tanácsterembe".

Fél hatkor megkezdődik a ,,sajttáj", hat újságírónak (hiába, az alatt a másfél óra alatt, ami a ,,győzködéstől" a sajtókonferenciáig eltelt, ezt sikerült összehozni, no meg később egy közleményt)

Igaz, Szabadi Bélának - aki Torgyán József távollétében Fradi-mindenhatónak lett kikiáltva - még ez a fél tucat zsurnaliszta is sok volt. Előbb bejelentette, hogy nem szűnik meg a jégkorong-szakosztály, valamint a kerékpáros szakág is életben maradhat, ám a női kosarasok új egyesületet kereshetnek.

Károlyi Andrea
Még idejében Pécsre igazolt
Ők már csak ilyenek. 1995-ben újpestről, a szépemlékű Tungsram SC-ből költözhettek a Népligetbe, és öltözhettek zöld-fehérbe. Azóta egy bajnoki cím, egy bronzérem, valamint egy kupagyőzelem jött össze, ám anyagilag nem volt ilyen fényes a mérleg. A szakosztály 52 millió forintos hiányt termelt, ami tulajdonképpen indokolja is a döntést.

Na most akkor viszont jöjjön egy kis fejszámolás, szigorúan kezdő közgazdászoknak: azt mondja az elnökhelyettes úr, hogy a klub éves deficitje 72 millió forint. Ebből most 52 milliót csökkentettek (hogy a tartozásokat ki fizeti, kifizeti-e a patinás klub, arra nem kaptunk választ), ezen kívül van 25 millió hiánya a hokisoknak és a bringásoknak. Ez akárhogy számolom, minimum 77 millió. Ezen kívül az is talány marad, hogy miért kellett az államtitkár úrnak külön, kérdezés nélkül kijelentenie, hogy ,,az FTC állami, minisztériumi támogatásban nem részesül", amikor ezt mindenki tudja...

Zsoldos András
Egy hete még nagy tervekről beszéltek neki
No, de lépjünk túl a kis fajsúlyú dolgokon (pármillió forint ide vagy oda, nem számít), és nézzük a dolgok pozitív oldalát.

Szabadi Béla elmondta, hogy bár a ,,fentieknek", a ,,racionálisan gondolkozóknak" feltett szándéka volt ellehetetleníteni a jégkorongosokat és a biciklistákat, ezt az Egyesületi Tanács nem szavazta meg.

Azt azonban nem értem, hogy kerülhetett egyáltalán szóba egy olyan döntés, ami - nem túlzás, kérem - a sportágakat is a halálba küldte volna Magyarországon. Mert mi történt volna, ha befellegzik a Fradi jégkorongcsapatának? Semmi különös, csupán annyi, hogy Budapest normális, a bajnoki címért versenyben lévő csapat nélkül marad, és a Nemzeti Bajnokság érdemi része egyfajta Dunaferr - Alba Volán páros mérkőzéssé fajul.

Papp Krisztina
A klubhűség ára: csapat nélkül maradt
És mi lett volna, he nem lenne kerékpár-szakosztály? Akkor egyesület nélkül maradna a 90-szeres (!!!) magyar bajnok, Paizs Péter, a KSI-ből kiöregedő tehetségek nem tudnának hová menni, az országból nem kerülne ki senki külföldre, nem lehetnének profi versenyzőink, és a fővárosban ennek a sportnak is ,,vége lenne".

Erre azonban az Üllői úton senki nem jött rá, a szakmai oldal, a szakmai vezetés ennyire végez komoly munkát a ferencvárosiaknál (mert, hogy Szabadi ,,mégsosemjártamazüllőiúton" Bélát a szakma nem érdekli, azt már le sem kell írni...).

Arról pedig ne is beszéljünk, hogy a mostanság ,,parádés" eredményeket, ,,szenzációs sikereket" elérő labdarúgó-imitátorok éves költségvetése kb. 2-300 millió forint. Hja, kérem, nélkülük már pluszban lehetne a büdzsé, sőt még a csillogásra-villogásra is jutna, akkor lenne igazából Dolce Vita!