Milliomos lett a volt sportlövő kapitány

2000.12.15. 14:55
Gombos Károly korábbi sportlövő szövetségi kapitány megnyerte a szövetséggel szemben munkaviszonyának megszüntetése miatt indított pert. Bebizonyosodott: Gombost jogtalanul távolították el. Visszahelyezését nem kérte, anyagi kártérítést kapott. Milliomos lett.
,,Ebben az elnökségben olyan emberek vannak, akik magukon sem tudnak segíteni, nemhogy a magyar lövészeten..."
Ez a mondat nem akárkinek a szájából hangzott el, az egyik felelős sportági vezető vélekedett így pár éve, körülbelül akkor, amikor felfüggesztették kapitányi tisztségéből Gombos Károlyt. Gombos ellen modortalanság volt a vád, no meg az alkoholizmusa.

Az első támadás nem sikerült - a versenyzők, megannyi világbajnok, Európa-bajnok kiállt mellette -, visszahelyezték, hogy aztán pár hónap béke után újra kitörjön a hadiállapot. Ekkor már drasztikusan léptek fel a változást akarók, köztük elnökségi tagok, és felbontották szerződését. Mint szerdán kiderült - jogszabályellenesen.

A munkaügyi bíróság másodfokon is igazat adott Gombosnak, aki így jelentős összegű kártérítésre tarthat számot. (A kirúgásának a pikantériája, hogy a főtitkár, Molnár László hasonlóképpen búcsúzott, vagyis alighanem neki is jár majd a pénz.)

Nem kevesebb, mint három és fél millió forint üti a markát. Bebizonyosodott, hogy a szövetség hatalmas baklövést követett el, hiszen nem csak egy kitételben volt hibás a felmondás, hanem dr. Sándor Elek, Gombos ügyvédje szerint több pontban is. Szóval, gyűjtögethet a szövetség. Az a szövetség, amelyiknek az utóbbi időben igencsak súlyos pénzügyi gondjai akadtak. Az ügynek ezzel azonban koránt sincs vége.

Hammerl László
Szövetségi kapitány
Hiszen miután jogtalanul távolították el a lövészet éléről a korábbi Európa-bajnokot, így nem lehetett ott az olimpián, erkölcsileg is kár érte, ezt is mérlegelve, újabb pert indít. Ráadásképpen az olimpiai éremnek köszönhetően az utód, dr. Hammerl László jutalomban részesült. Gombos úgy érzi, hogy őt is megilletné legalább egy "köszönöm". De szerinte több is... Precedens értékű lehet a következő ítélet is.

Csak az maradhat a kérdés, a szószólók, a Gombos távozását követelők és végrehajtók, most mit éreznek? Belegondolnak-e abba, hogy mennyit ártottak? Most szembesülhettek felkészületlenségükkel, némileg egy kicsit a tudatlanságukkal is. Egy-két pozíciót ideiglenesen betölthettek ugyan, de hogy ezért mekkora árat fizethet a lövészet, az később derül ki. Az azonban gyanítható, hogy az elnökségben ülő urak segíteni nem tudnak, de ártani - annál inkább...