Teniszpályát akarok!

2000.12.15. 14:54
Újabb sikertörtörténet íródik az Ifjúsági és Sportminisztérium reprezentánsainak irányításával. Legalábbis ez derült ki azon a Deutsch Tamás miniszter fémjekezte sajtótájékoztatón, melyet az ISM rendezett partnerével, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal.
Deutsch Tamás:
"A minisztérium célja a sport piaci típusú átalakulásának elősegítése"
"A minisztérium célja a sport piaci típusú átalakulásának elősegítése" - csapott a közepébe rögtön (a muveltebbeknek: in medias res...) Deutsch. Mint beszámolójából kiderült, a magyar sport üzletileg 1998-ig (a már megszokott buvös dátumig) vegetált, sőt, haldoklott. Ekkor azonban új szelek kezdtek fújdogálni, s mára a sportvállalkozásoknak eljött a Kánaán. Ugyanis a kormány teljes mellszélességgel melléjük állt és felkarolta őket. A fejlődést mi sem bizonyítja jobban, mint azok a számadatok, melyek szinte megbódították a jelenlévő zsurnalisztákat.

A kedvező gazdasági és társadalmi mutatók, a reálbérek rég nem tapasztalt növekedése (sic!) lázba hozta a vállalkozókat, akik szinte sorban állnak az MVA-nál, hogy kihasználják az általuk biztosított lehetőségeket. A teljes országot lefedő, és országos érdeklődést kiváltott programra az első jelentkezési határidő lejártáig - írd és mond -, öt hónap alatt 15 pályázat érkezett 11 megyéből (a miniszter szavaival élve az egész országból). Ôk 106 millióra akarták megpumpolni az alapítványt - nem teljes sikerrel, hisz csak 48-at adtak.

Mint a miniszter beszámolójából kiderült, ez a soha nem látott roham megmutatja, hogy a mostani kormány tényleg vállalkozóbarát. Szavaihoz csatlakozott Csuhaj. V. Imre, az alapítvány kuratóriumának elnöke, aki kifejtette, hogy az általános fejlesztési eszközök mellett speciális lehetőségek is várják a vállalkozókat. (Hogy milyenek, arra nem tért ki.) Csuhaj szerint programjuknak gazdaságpolitikai jelentősége van, mely elősegítheti a szabadidő kultúrált eltöltését, ezen keresztül pedig a turizmus fellendülését. (Erre a kijelentésre ismét nem adott bővebb magyarázatot, de az ember lelki szemei előtt megjelentek a nyugati turisták, akik kifejezetten az évente épülő négy-öt új teniszpálya - esetleg beinduló úszóiskola - miatt rohanják meg a külhoni utazási irodákat, tíz évre előre lefoglalva minden magyarországi társasutat.)

Bár a program csak tavasszal indult be, s mindez idáig egyetlen alkalom volt a pályázatok benyújtására, a felek kölcsönösen megállapították, hogy minden szuper, a vezetők pedig zseniálisak. A támogatást igénylők között volt, aki sguashpályát, volt aki búvárközpontot akart létrehozni, de akadt olyan is, aki kikötő építéséhez kért támogatást. (Ez ügyben talán okosabb lenne az OEP-hez, s ezen belül is Frajna Imréhez fordulni, hiszen neki már óriási mólóépítési gyakorlata van...)

Az alapítvány ebben az esztendőben 300 millió forinttal gazdálkodhatott volna, de a pénzt elvitte az árvíz. Jövőre azonban újra feltelik a buksza, ráadásul az idei támogatottak is megkezdik a törlesztést, tehát lehet jelentkezni. Mint Deutsh Tamás - ajkán szokásos, csibészes mosolyával -izgalmasan búgó hangján elmondta, a vállakozók lassan tudomást szereznek az új lehetőségeről (most akkor eddig országos volt, vagy nem?) és lehet, hogy a pénz kevés is lesz. Akkor viszont majd összeülnek, mérlegelnek és döntenek. Persze, szigorúan szakmai alapon...