Harmadszor bajnok az Albacomp

2000.12.15. 14:53
Idegenben tudott nyerni a kosárlabda bajnoki döntő hatodik mérkőzésén Szolnokon a címvédő fehérvári gárda, így sorozatban harmadszor hódította el a honi elsőséget. Az Albacomp a hazai veretlenségétől fosztotta meg a Tisza-partiakat a 73:58-ra végződött találkozón.
A hosszúra nyúlt döntő hatodik összecsapásának tétje szolnoki részről a hazai veretlenség megőrzése, valamint az arany-álmok életben tartása volt, míg az Albacomp a finálé lezárását remélte a mérkőzéstől. Ilyen sorszámmal még sohasem rendeztek mérkőzést a végküzdelmekben, lévén a győztesek rendre előbb dűlőre vitték a bajnoki cím kérdését. A fehérváriak szállhattak nyugodtabban az utolsó szolnoki csatába, lévén az esetleges hetedik derbit a koronázóvárosban rendezték volna. A döntő szolnoki összecsapásain azonban hősiesen védelmezte tiszaligeti (ceglédi) veretlenségét az Olaj. Ha minimális különbséggel győzelmekkel is, de a szolnokiak kétszer már megakadályozták ellenfelüket a gyors befejezésben.

A mérkőzés előtt Kmézics Zorán, a Szolnok mestere hangsúlyozta, hogy nem kívánnak vereséggel búcsúzni közönségüktől. A végsőkig harcolnak, nem adták még fel - tette hozzá a szolnoki tréner. Farkas Sándor, a fehérvári "hadvezér" pedig arról beszélt, hogy a bajnoki cím megszerzésére előttük álló két lehetőségből már az elsőt ki szeretnék használni.

A szolnoki közönség annak tudatában köszönthette kedvenceit, hogy idén utoljára látja Ivkovicsékat hazai pályán. Ennek megfelelően fantasztikus hangorkán vezette be a találkozót, a szurkolók már a bemelegítéskor állva éltették az Olaj játékosait.

Közel sem úgy kezdődött a mérkőzés, ahogy azt a nézők jelentős része remélte. Higgadtabban kezdtek a vendégek, Halm és Shannon tripláival gyorsan elhúzott a Fehérvár. Támadásban nem ment a hazaiaknak, mezőnyből alig találtak be az Albacomp kosarába. A fehérváriak ezzel szemben többször átdobták ellenfelüket, Boros szorított helyzetben kilenc méterről szerzett kosarat. A vendégek trénere, csapata jó játéka ellenére, gyorsan elkezdett cserélni, ezzel is bizonyítva azt, hogy az ő kispadja a "leghosszabb" a magyar mezőnyben. A röviddel a kezdés után behozott Dávid Kornél a hatodik percben szerezte első kosarát. (Az NBA-ből hazatért center ezen az estén elsősorban az ellenfél védőinek lekötésével segítette csapatát.)

Gyorsan tízpontosra, majd a félidő felére 15 pontnyira emelkedett az Olaj hátránya. Az Albacompban Boros bizonyult a legjobbnak, aki 10 pontig jutott az első félidőben. Ekkor Ivkovics szolgáltatott némi pályán kívüli látványosságot: kis híján Farkas edzőnek ment egy vitatott eset kapcsán. Továbbra sem tudott újítani az Szolnok, így állandósult tetemes hátránya. A játékrész végén még Gémes ellen ítéltek szándékos hibát, a különbség azonban nem csökkent a két csapat között: 17 pontos előnnyel térhetett pihenni a tavalyi bajnok.

A mintegy kétszáz fehérvári szurkoló már ekkor győztesként ünnepelte csapatát. Minden bizonnyal nem hittek a szemüknek: az Olaj úgy hagyta állva ellenfelét, ahogy röviddel egy órája az Albacomp tette vele. Sőt, a szolnokiak alig hagyták szóhoz jutni a címvédőt, aki több mint öt perc alatt nem szerzett egyetlen kosarat sem. Az egyenlítést óhajtó közönség fergeteges bíztatása mellett Parker, majd Walke vitte hátán csapatát, vezérletükkel már hat pontra is megközelítették a vendégeket.

A belelendülő szolnokiak jó teljesítménye azonban rövidesen egyénieskedésbe csapott át, így Boros sorozatban szerzett öt pontjával ismét bebiztosítja előnyét a címvédő. A hajrára fordulva ismét 17 pont volt a fehérvári előny, ekkor már biztosra mentek a vendégek, lassították a játékot és kijátszották támadásaikat.

Az Olaj már nem tud közelebb kerülni ellenfeléhez, így a közönség szolnoki része lassan beletörődik abba, hogy nem sikerül megismételni a kilenc évvel ezelőtti bravúrt, amikor a legjobbnak bizonyultak a Tisza-partiak.

Másfél perccel a vége előtt a nézők felől érkező papírzápor közepette egy időkérésnél már bajnokként borulnak össze a fehérvári játékosok. A mérkőzést Mészáros duplája zárta ezzel harmadszorra lett bajnok az Albacomp, és tavalyhoz hasonlóan ismét kettős sikert ért el, hiszen korábban már a kupagyőzelmet is bebiztosította. A mezőny legjobbjának Boros bizonyult, aki 19 pontjával a legtöbb pontot szerezte az összecsapáson. A szolnokiak legeredményesebbje, szellemi vezére, Ivkovics volt, a maga 14 pontjával.

Összesítésben 4-2-re győzött a fehérvári gárda, ami azt jelenti, hogy először vívta ki idegenben a végső győzelmet. A Szolnok láthatóan elfáradt a finálé végére, ami nem is csoda, hiszen ellenfele sokkal jobb cseresorral rendelkezik.

A mérkőzést követően az Albacomp hívei járhattak örömtáncot, de az Olaj-szurkolók sem szégyenkezhettek. Ha nem is bajnokként köszöntötték csapatukat, de méltó ünneplésben részesítették Ivkovicsékat.

Jegyzőkönyv

Szolnoki Olaj KK - Albacomp-UPC 58:73
Szolnok, 3000 néző
Szolnoki Olaj KK: Walke (10), Filipovics (6), Parker (13), Maljkovics (6), Ivkovics (14) Cs: Takács (-), Boldizsár (-), Trepák (-), Mészáros (4), Cziczás (3/3) Edző: Kmézics Zorán

Albacomp-UPC: McClendon (4), Shannon (16/9), Lapov (7), Halm (5/3), Boros (19/6) Cs: Matus (-), Dávid (11), Gémes (4), Varga (3/3) Edző: Farkas Sándor
Kipontozódott: Lapov, 36. p., Ivkovics, 38. p.
A négy nyert mérkőzésig tartó párharcot az Albacomp nyerte 4:2-re
Legtöbb lepattanó: Ivkovics, 6 ill. McClendon, 7
Legtöbb szerzett labda: Maljkovics, Ivkovics 5-5 ill. Boros 5
Legtöbb eladott labda: Parker, Ivkovics 4-4 ill. Lapov 4
Dobószázalékok
Szolnok: közeli 15/27 (55%), középtávoli 5/14 (35%), távoli (3 pontos) 1/11 (9%), mezőny összesen 21/52 (40%) büntető 15/27 (57%)
Albacomp: közeli 12/15 (80%), középtávoli 3/10 (30%), távoli (3 pontos) 7/14 (50%), büntető 22/31 (70%)