Az előny ismét az Albacompnál

2000.12.15. 14:53
A férfi kosárlabda-bajnokság döntőjének harmadik mérkőzésén meglehetősen simán lépett át ellenfelén az Albacomp. A 90:66-os hazai sikerrel végződött, a feszült hangulatú találkozó már az első játékrészben eldőlt, a fehérváriak 21 pontos előnnyel térhettek pihenőre. A mérkőzés legjobbja az albacompos Lapov volt a maga 27 pontjával, míg a szolnoki oldalon Ivkovics szerepelt sokat, igaz, ő elsősorban kakaskodásaival vétette magát észre. A négy nyert mérkőzésig tartó párharc állása 2:1 az Albacomp javára.
Hatalmas hangpárbajjal kezdődött
A bajnoki döntő harmadik összecsapása előtt a nagy kérdés az volt, hogy pályára lép-e az NBA-ből hazatért Dávid Kornél, aki az egy héttel ezelőtti fehérvári mérkőzésen szenvedett bokasérülést. A szolnoki összecsapást kihagyó center együtt melegített társaival, aztán csatába is szállt az Olaj ellen. A szurkolók mindeközben nagy hangpárbaj közepette készültek a mérkőzésre, a lelkes szolnoki tábor próbálta tartani a tempót a 2000 hazai torokkal.

A nézőtéri feszültség átragadt a játékosokra is, Ivkovics mindössze 38 másodpercig bírta: ekkor nekiesett a fehérvári Matusnak. Az Albacomp folyamatosan elhúzott ellenfelétől, a Szolnok a 8. percig csupán egy pontra volt képes. A hazaiaknál már ekkor is a horvát Lapov vitézkedett, mindkét palánk alatt uralta a légteret, a büntetőket azonban nagyon rossz aránnyal értékesítette.

A kilencedik percben két első találat is esett: Dávid Kornél ekkor szerezte első pontjait, a Szolnok pedig először talált be mezőnyből a kosárba. A tizedik percben már 21:7-re vezetett az Albacomp, Kmézics edző már a második idejét kérte ki.

Az ideges hangulatot és a kemény védekezést a rengeteg személyi is jelezte, a csapatok már az első 10 percben eljutottak a nyolc személyiig. A mezőnyből katasztrofálisan dobó Szolnok egyre inkább lemaradt a Lapov vezette Albcomptól, a 16. percben már 15 ponttal vezettek a hazaiak, Boros két büntetőjével pedig már 21 pontos volt az Olaj hátránya a félidő befejezése előtt.

A két főszereplő: Ivkovics és Lapov
A játékrész utolsó percében mintegy kétezer fehérvári adott hangot azon véleményének, hogy Ivkovics szerintük homoszexuális. A Szolnok középjátékosa ugyanis ismét összeakaszkodott a fehérváriakkal, tette ismét következmény nélkül maradt.

A csapatok 50:29-es Albacomp vezetéssel fordultak, ami gyakorlatilag azt jelezte, hogy eldőlt a döntő harmadik összecsapása. A második játékrész ennek megfelelően alakult, a hazaiak elsősorban előnyük tartására törekedtek. A Szolnok némileg feljavult mezőnyben, 19 pontnál azonban nem tudott közelebb kerülni az Albacomphoz.

A csapatok továbbra is szorgalmasan gyűjtögették a személyiket: a fehérváriaknál csupán Dávid Kornél, és a perceket a pályán töltő Polster adta alább négy faultnál. A Szolnokban elsősorban Parker tartotta a lelket, mellette Trepák szórta a pontokat. Shannon tanult valamit Ivkovicstól, a félidő közepén ugyanis nekiment Mészárosnak. A bírókettős szándékos személyivel jutalmazta mutatványát.

Újabb zászló kerül a fehérvári csarnokba?
Három perccel a befejezés előtt már huszonhét pontos volt a fehérvári fór, és a végére is maradt belőle huszonnégy. A Szolnok vereségéhez döntően hozzájárult, hogy kulcsembere, Maljkovics 25 perc alatt mindössze két pontig jutott, szellemi vezére, Ivkovics pedig összesen csak négy mezőnykísérletét értékesítette.

Bár a fehérvári publikum a meccsetkövetően már bajnoknak kijáró ünneplésben részesítette kedvenceit - ,,Izzik a csarnok, itt a magyar bajnok!" -, a döntő, mint tudjuk négy nyert mérkőzésig tart. Ahhoz azonban, hogy egy hét múlva otthonában már sorozatban harmadik bajnoki címét vívhassa ki, az Albacompnak győznie kellene a tiszaligeti oroszlánbarlangban. Ott azonban idén egyelőre veretlen a Szolnok.

Jegyzőkönyv

Albacomp-UPC - Szolnoki Olaj KK 90-66 (50:29)
Székesfehérvár, 3000 néző, vezette: Szamos, dr. Valovics

Albacomp-UPC: McClendon (9), Shannon (5), Lapov (27), Matus (5), Boros (11/3). Cs: Dávid (12), Halm (13/6), Varga (4), Godena (4), Polster (-) Edző: Farkas Sándor
Szolnoki Olaj KK: Walke (5), Filipovics (5), Parker (18), Maljkovics (2), Ivkovics (17). Cs: Boldizsár (2), Takács (5), Trepák (10), Mészáros (2), Cziczás (-). Edző: Kmézics Zorán
Kipontozódott: Boros (35. p.), Boldizsár (37. p.)
A négy nyert mérkőzésig tartó párharc állása: 2:1 az Albacomp javára

Legtöbb lepattanó: Lapov 9 ill. Filipovics 6
Legtöbb gólpassz: Boros 5 ill. Cziczás, Takács 1-1
Legtöbb szerzett labda: Matus, Lapov 4-4 ill. Parker, Mészáros 2-2

Dobószázalékok
Albacomp: közeli: 17/27, 62%, középtávoli: 9/16 56%, távoli (3 pontos): 3/9 33% mezőny összesen: 29/52 55%, Büntető: 29/42 69%
Szolnok: közeli: 13/24 54%, középtávoli: 6/22 27%, távoli (3 pontos): 1/8 33% mezőny összesen: 20/54 37%, Büntető: 25/40 62%