Szedjük szét a hidat!

2000.12.15. 14:53
Kedden éjfélkor a Szabadság hídon csodás élményben lehetett része a tömegsport szerelmeseinek. A Műegyetem és a Közgáz mindenre elszánt diákjai tanulás helyett inkább kötelet húztak, kiabáltak, ugráltak, és még élvezték is.

Tömegsport
A Műegyetem és a Közgáz ellentéte olyan messzire nyúlik vissza az időben, hogy arra a kérdésre: honnan is indult mindez és egyáltalán miért, talán csak a legöregebbek tudnának választ adni. Informátoraink szerint a két egyetem épületének "szemben állása" a Duna két partján idővel a valóságban is testet öltött, és diákjaik évről évre különböző huncutságokat találnak ki egymás bosszantására. (Igaz, még soha nem próbálták felgyújtani a másikat.)

Az ellen-izgatásában főként a Műegyetem jeleskedik, ezért jól jön néha egy-egy olyan alkalom, mint a keddi, amikor egyenlő esélyekkel indulhat harcba mindkét fél.

'Szedjük szét a hidat!'
Roppant tömeg gyűlt össze a Szabadság hídon, a rendőrök előre lezárták az utat, amit jól is tettek, mert a közlekedés szereplői bizonyára zokon vették volna, ha a híd ívéről valaki a szélvédőre pottyan, fürtökben lógtak ugyanis az emberek a szerkezet minden lehetséges pontján, elkerülhetetlen tömegkatasztrófával fenyegetve az országot. Szerencsére minden résztvevő jó nevelést kapott, így nem történhetett baj.

Az Index tudósítója futva érkezett a helyszínre, kissé késve bár, de roppant lelkesen, és szomorúan konstatálta, hogy éppen a kötélhúzás végét kapta el. Nem kellett azonban kétségbe esnünk, mert rövid keresgélés után akadt két nyilatkozatképes személy, akik megnyugtatták munkatársunkat: ez csak az első menet volt. És valóban.

Az eredmény szabad szemmel megállapíthatatlan volt
Négy menetben mérte össze erejét a két egyetem, az eredmény pedig szabad szemmel megállapíthatatlan volt. Szerencsére kísérőink képzett kötélhúzók voltak - egyikük Debrecenben városi bajnok -, így nagyjából pontos adatokkal szolgálhatunk. Kettő-kettő, ebből mindkét oldalon egy menet teljesen rendben volt, azonban a rossz nyelvek szerint a nyers erő és a brilliáns stratégia mellett kisebb turpisságokkal próbáltak felülkerekedni egymáson a lelkes fiatalok: például kikötötték a kötél egyik végét a hídhoz, vagy egyszerűen elszaladtak vele a startjel előtt.

Csak a részvétel a fontos
,,Itt egyébként sem az eredmény volt a lényeg" - tudtuk meg barátainktól, akik elmesélték az összecsapás előtti eseményeket is, jelesül azt a szívüknek igen kedves epizódot, amikor a Budapesti Villamos Művek a Műegyetem diákjai kérésére kikapcsolta a Közgáz világítását. Valóban nem lett volna fair, ha a BME központi épületének halovány ragyogását elnyomja a túlpart vakító homlokzata. Az akció tökéletesen sikerült, a Közgázosok mégis elégedetlenkedtek, míg a Műegyetem hallgatói láthatóan élvezték a szituációt, ki tudja miért.

Kísérőink, Gyuri és Beast
Egy óra elmúlt, mikorra a tömeg eloszlott, mi pedig megvonhatjuk az est mérlegét: nem tört ki tömegverekedés, senki sem sérült meg, a bírót sem szidták, a híd sem rogyott a Dunába. Ittunk volna még egy sört is, de azt nem árultak, ami mégiscsak nonszensz egy sporteseményen. Ezt a negatívumot leszámítva nagyon jól éreztük magunkat. Aztán elindult mindenki a maga útján, ki a Schönherz, ki a Múzeum felé. Jövőre ugyanitt, jól.