Az év legnagyobb Kyokushin versenye a Körcsarnokban

2000.12.15. 14:55
Szombaton hatalmas ütéseknek és rúgásoknak ad otthont a Körcsarnok. Itt rendezik ugyanis a Hungarian Open Nemzetközi Kyokushin Karate Versenyt. A kedden tartott sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy igen illusztris díszvendége lesz az eseménynek, Muzaffer Baczak, német világbajnoki II. helyezett személyében.
Shihan Furkó Kálmán és Végh Ferenc vezérezredes a tavalyi magyar bajnokságon
Szombaton, aki látványos küzdelmeket, nagy ütéseket és hihetetlennek tűnő törésgyakorlatokat akar látni, annak nem elég elmenni a legközelebbi videotékába, kivenni valami trükkökkel dúsított akciófilmet. Sokkal jobban jár, ha veszi magának a fáradtságot és elbandukol a Körcsarnokba a Hungarian Open Nemzetközi Kyokushin Karate Versenyre. A ma tartott sajtótájékoztatón Furkó Kálmán 6.dan, a Magyar Kyokushin Karate Szövetség elnöke -aki egyben a versenybíróság elnöke is- elmondta, hogy a hétvégi versenyt a jövő évi Világkupa főpróbájának szánják. A 2001-es rendezvény az első jelentősebb kyokushin világverseny lesz, ami nem Japánban kerül lebonyolításra.

De vissza a hétvégi küzdelmekhez. A férfi és a női mérkőzések is full-contact, azaz teljes erőből történnek. A selejtezőkkel már délelőtt 10 órától kezdődik a program, egyszerre 3 küzdőtéren, a legjobb nyolcba kerülésig. Délután pedig a hivatalos megnyitó után 1 tatamin folytatódnak a küzdelmek és a látványos törésbemutatók. A versenyre 12 országból, mintegy 110 versenyző jelezte indulási szándékát. Az igazán nemzetközi mezőnyben az európaiakon kívül jönnek még Indiából, Iránból, sőt még Japánból is várnak résztvevőket. A tervek szerint 38 klub, -27hazai és 11 külföldi- 24 női és 82 férfi versenyzője áll rajthoz.

A kyokushin karate filozófiájának lényege:
- Fegyelem, mint szellemi fegyelem, önfegyelem, testi, fizikai fegyelem.
- Tisztelet másokkal és önmagunkkal szemben.
- A tulajdon tisztelete, és tisztelet saját testünk és szervezetünk iránt.
- A becsület vonzódás, közeledés ahhoz, ami helyes, vagy közeledés egy általános elismert viselkedési módhoz.

A sajtótájékoztatón rövid bemutatóval tarkított szabálymagyarázatot is tartottak. Ezen kiderült, hogy tilos fejre ütni, rúgni viszont teljes erővel lehet. Szabálytalan még a tolás és a lökés is. Továbbá nem szabad támadni a heréket sem, ami érthető... A férfiak egyébként lágyékvédővel, a hölgyek pedig lágyék és mellvédővel felszerelve veszik fel a küzdelmeket. A versenyek mellett bemutatók és látványos törésgyakorlatok is színesítik a programot. Ugyancsak a színvonal emelése érdekében a szervezők meghívták Muzaffer Baczakot, a tavalyi világbajnokság II. helyezettjét, korábbi Európa bajnokot.