Hangosan szólt a Blues

2000.12.15. 14:53
Véget ért az alapszakasz az észak-amerikai jégkorongligában, az NHL-ben. Az idény előtt kevesen gondolták volna, hogy a St. Louis Blues csapata megnyeri a 82 mérkőzésből álló sorozatot, s így övé lesz az egyes számú playoff sorszám, melynek birtokosa mindig otthon kezdheti a párosmérkőzéseket.

Ismét Jaromir Jagr lett az alapszakasz pontkirálya
Persze néhány rutinosabb gárda már tudja, hogy az alapszakasz csak felvezetése a végső, nagy csatának, hogy nem az idény első felében kell villogni. a mezőny ugyanis annyira kiegyensúlyozott, hogy a pályaelőny könnyen elveszhet, és akkor az számít, kinek van több hadra fogható, relatíve pihentebb játékosa. Ezért is fordulhatott elő a rájátszás vége felé, hogy a helyüket már bebiztosító csapatok bizony meglepő vereségeket könyveltek el olyan gárdáktól, melyeknek már februárban elúszott a playoff lehetősége.

Ettől függetlenül csak kalapot lehet emelni a Mississippi-parti metropolisz hokistái előtt, hisz mutatóik alapján megérdemelten nyerték az alapszakaszt. Kapusuk, a cseh Roman Turek megvédte a Jennings-díjat, melyet a legkevesebb gólt kapó csapat kapusa vehet át. (Turek tavaly a Dallas portásaként Ed Belfourral közösen nyerte a díjat.) A nyugati főcsoport meglepetése, hogy nem jutott a playoffba a Paul Kariya-t a soraiban tudó Anaheim, és az idény előtt az esélyesek közt emlegetett Vancouver.

Az első kör párosítása

Keleti főcsoport:
Philadelphia (1) - Buffalo (8), Washington (2) - Pittsburgh (7), Toronto (3) - Ottawa (6), New Jersey (4) - Florida (5).

Nyugati főcsoport:
St. Louis (1) - San Jose (8), Dallas (2) - Edmonton (7), Colorado (3) - Phoenix (6), Detroit (4) - Los Angeles (5).

A keleti főcsoport élén a Philadelphia végzett megelőzve a Washingtont. Óriási meglepetésre a tavaly nagydöntőt játszó Buffalo csak az utolsó fordulóban biztosította helyét a legjobbak közt, de a Szablyákról mindenki tudja, hogy remekül bírják a rájátszás nehézségeit - Dominik Hasekkel a kapuban. Elvérzett viszont a NY Rangers és a Montreal, utóbbi miatt fél Kanada gyászba borult.

Az alapszakasz pontkirálya (immár zsinórban harmadszor) a Pittsburgh csatára, a cseh Jaromir Jagr lett 96 ponttal, megelőzve a floridai Burét (94 pont) és a flyerses Recchit (91 pont). A gólkirályi korona Bure fejére került, aki 58 alkalommal mattolta az ellenfelek kapusait, második Nolan San Joséból (44), a harmadik Amonte Chicagóból (43). A gólpasszlistán Recchi végzett az élen 63 előkészítéssel, megelőzve a washingtoni Oates-t (56) és a coloradoi Sakicot (54). A kapusoknál a már említett Turek könyvelhette el a legtöbb shutout-ot (kapott gól nélküli mérkőzést), a cseh portás 9-szer őrizte teljes hatékonysággal a ketrecet, mögötte a detroiti Osgood és a devilses Brodeur áll 8-8 góltalan meccsel.

A rájátszás április 12-én kezdődik, a csapatok immár a Stanley-kupáért küzdenek. A végső győzelemre a St. Louis, a Dallas, a Colorado és a Detroit pályázhat a legnagyobb eséllyel, ha keletről érkezne a győztes, az óriási meglepetés volna.