Vihar-vert Chicago

2000.12.15. 14:55
Nyolc mérkôzést játszottak az NHL 36. játéknapján, melyen hat vendég- és két hazai gyôzelem szüketett. A legnagyobb bravúrt a Detroit hajtotta végre, a Vörös Szárnyak véget vetettek a Phoenix tizenkét mérkôzésen át tartó szárnyalásának.
Tizennégy és félezren búslakodtak a lelátókon Phoenixben, ahol a Prérikutyák hét gyôzelem és öt döntetlen után vereséget szenvedtek. Az ünneprontó szerepét a Detroit vállalta magára, a Red Wings Brendan Shanahan és Vjacseszlav Kozlov vezérletével nyolc perc alatt két góllal púpozta ki a Sean Burke-öt helyettesítô Robert Esche hálóját. A második harmadban egy szokásos Roenick Tkachuk akció után visszatértek az arizonai remények, de aztán folytatódott a "vörös szárnyalás". A vendégkapuban Manny Legace lehúzta a rolót, elöl pedig Shanahan és Szlava ôrületbe kergették az ellent. A hazaiak mindent megpróbáltak, bejött az addig pihengetô Burke, de csak annyit értek el, hogy nem kaptak több gólt.

Nem jártal jobban a Hatalmas Kacsák hívei sem, hiszen kedvenceik alapos verést kaptak a tavalyi poraiból feltámadó Vancouvertôl. Andrew Cassels vezette a Kenusok attakját, mely különösen a második húsz percben bizonyult hatékonynak: összesen négyszer villant a góllámpa a hazai kapu mögött. A három gólig jutó Cassels mellett Todd Bertuzzi és Brendan Morrison két-két assziszttal, Peter Schaefer egy-egy góllal és elôkészítésdsel, míg a Felix Potvin harminchat hárított lövéssel járult hozzá az északiak sikeréhez.

Ez a játéknap amúgy a kanadai csapatok napja volt, hiszen a Canucks mellett a másik három jégre lépô juharos gárda is ünnepelhetett. A leginkább juharleveles egylet, a Maple Leafs hazai pályán ütötte ki a Varolinát, mely nevével ellentétben nem hurrikánként, hanem szellôként lengedezett. A Torontóban Curtis Joseph shutouttal járult a sikerhez - CuJo huszonhét löketet hatástalanított. A mezônyben Gary Roberts vitte a prímet, aki idénybeli hetedik és nyolcadik gólja mellé két asszisztot is "kiosztott". Ugyanennyi elôkészítés díszelgett Steve Thomas neve mellett is. Floridából hozta el a pontokat a Montreal. A Canadiens kiváló csapatmunkájának köszönhette a gyôzelmet, a Panthers egyetlen percig sem vezetett a találkozón. Valerij Bure és Mike Vernon nevétôl hangos Calgary. Elôbbi második harmadban szerzett gólja és utóbbi shutoutja a gyôzelmet jelentette a Lángoknak Minnesotában.

Alekszej Kovaljov triplájával könnydén verték a Pingvinek a Flyerst. Az orosz csatár mindenféle góllövési statisztikájám javított, ugyanis lôtt gól egyenlô létszámból, emberhátrányból és természetesen elônybôl is. Mellette Josef Beranek és Jean-Sebastien Aubin emelkedett ki a Pittsburghbôl, elôbbi két asszisztjával, utóbbi pedig 29/31-es védési mutatójával. Hatalmas meglepetésre utolsó harmadbeli játékával a Nashville gyôzött New Jerseyben. A hazaiak kissé fásultan, a vendégek meglepô elánnal játszottak, s ennek nem is lehetett más a vége, mint a Devils második hazai veresége. Tíz másodperccel a záró harmad vége elôtt már a gyôzelmet ünnepelték a chicagói drukkerek, ám ekkor Marco Sturm (nevének jelentése "vihar") kiegyenlített. A ráadás ötödik percében aztán újra a Cápák csatára villant, így a San José gyôzelemmel távozhatott a Szeles Városból, pedig a Blackhawks Steve Sullivan duplájával már kettô-nullra vezetett. De aztán jött a kaliforniai Vihar.

A 36. játéknap eredményei
Chicago Blackhawks-San José Sharks 2-3 (0-0,1-0,1-2,0-1)
Phoenix Coyotes-Detroit Red Wings 2-4 (0-2, 1-0, 1-2)
Anaheim Mighty Ducks-Vancouver Canucks 2-7 (1-2, 1-4, 0-1)
Pittsburgh Penguins-Philadelphia Flyers 5-2 (2-0, 3-1, 0-1)
New Jersey Devils-Nashville Predators 3-4 (1-1, 0-0, 2-3)
Toronto Maple Leafs-Carolina Hurricanes 5-0 (2-0, 3-0, 0-0)
Florida Panthers-Montreal Canadiens 2-4 (1-1, 1-2, 0-1)
Minnesota Wild-Calgary Flames 0-1 (0-0, 0-1, 0-0)