Kétperces rohamok 'gyötörte' Kacsák

2000.12.15. 14:53
Nagyüzem volt szombaton az NHL-ben: a 46. játéknapon tizenkét mérkőzést bonyolítottak le. A legnagyobb meglepetést az idei szezonban jobbára csak vergődő Anaheim szerezte híveinek, fél tucat gól rámoltak ugyanis a ligamásodik Phoenix kapujába - vendégként.
Sean Burke, a Prérikutyák veterán kapusa ezidáig jobbára elégedett lehetett csapata védőmunkájával, ezen a szombat estén viszont kijutott neki a jóból: a megveszekedetten rohamozó Mighty Ducks harmincegyszer tette próbára ügyességét, s hatszor kifogott rajta. Jellemző módon a vendégeknél senki nem tudott duplázni, tehát végre hatékonynak bizonyult az egész társulat.

Valami azonban még jobban megrongálta Burke-papa idegeit: a Hatalmas Kacsák nem egyformán lövöldözték végig a meccset: harmadonként egyszer - két perc erejéig - ,,elborultak", s ekkor lőtték góljaikat. Az első felvonásban 2:48 perc elteltével már 2-0-ra vezettek a vendégek (a két találat 1:31 különbséggel esett), a középső harmad tizedik percében 44 másodperc kellett nekik a duplához, majd a záró játékrészben újabb két perc/két gól-os szakaszt produkáltak.

Kikapott a Phoenix egyik legnagyobb nyugati ellenfele a Colorado is. A Lavinát ezúttal a Királyok oktatták két harmadon keresztül (mint emlékezetes, a hét közepén a Phoenix tette ezt velük), hat gólt ütve a kapuba visszatérő Pat Roynak. Pedig hét perc elteltével - Nieminen és Klemm találataival - már két góllal vezetett az Avalanche, de ekkor beindult a Luc Robitaille és Zigmund Palffy vezérelte L. A. Előbbi két góllal és két assziszttal iratkozott fel a ponttáblázatra, utóbbi mérlege szintén két találat és egy előkészítés.

A Kingsből említést érdemel még Lubomir Visnovsky és Jamie Storr teljesítménye is, a légiós egy gól és két passzal, míg a kapus 43/47-tel zárt. A Los Angeles ezzel folytatta remek sorozatát, immár nyolc mérkőzés óta (hat győzelem, két döntetlen) veretlenek a kaliforniaiak.

Távirati stílusban a többi meccsről. Nem áll hadilábon a szerencsével a Devils, az Ördögök ezúttal a Carolinát verték hosszabbításban, a cseh Patrik Eliasnak negyven másodperccel a túlóra lejárta előtt ütött góljával. Továbbra is szenved a Boston. Mike Keenan gárdáját ezúttal az újonc Minnesota oktatta ki, ráadásul hazai jégen.

A vendégeknél Lubomir Sekeras és Makszim Szusinnszkij két-két gólt vállalt, Scott Pellerin és Brad Bombardir pedij három-három előkészítésben jeleskedett. Montrealban 26 perc kellett a torontói Jonas Höglundnak, hogy mesternégyest vágjon az igencsak visszafogott hazaiaknak. Tettének végrehajtásában nagymértékben segítette őt Scott Young, aki ugyanennyi asszisztot jegyzett.

Ottawában Marian Hossa ugyan elmaradt a négy góltól, de triplájához viszont csak 17 percre volt szüksége, ezáltal ,,egységnyi idő/gól" mutatója jobb lenne Höglundénál - már ha lenne ilyen verseny. A négy pont azért neki is összejött, hiszen még egy passzal is hozzájárult a Florida legyőzéséhez. Századik NHL-meccsét játszotta Simon Gagne a Washington ellen. A Flyers fiatal csatára két góllal tette emlékezetessé a jubileumot, s emellett elmondhatja magáról, hogy ebben az idényben ő a legeredményesebb philadelphiai 17 pontjával.

A Capitalsnál is akadt ünnepelnivaló játékos, Calle Johansson Steve Konowalchuknak (utóbbi egyébként szintén hármat vágott) adott gólpassza azt jelentette, hogy a hátvéd utolérte Scott Stevens-t, ezzel 429 ponttal mindketten a Capitals történetének legeredményesebb hátvédjének vallhatják magukat.

Ismét cseh légiójának köszönheti győzelmét a Pittsburgh. A Pingvinek Atlanta elleni nyolc pontjából hatot az olimpiai bajnok csapat tagjai szereztek: Kraft, Slegr, Straka, Lang, Hrdina és Jagr egyaránt feliratkozhatott a kanadai listára. Dallas Drake és Scott Young vezérletével (előbbi két gólt, utóbbi két asszisztot jegyzett) simán győzött a St. Louis a Buffalo ellen, ahol nem játszott Dominik Hasek, s ez meg is látszott a végeredményen.

Továbbra is hangulatcsapat a Nashville: a Predators ezúttal jókedvű volt, s le is verte a Detroitot. A győztes gólt Kimmo Timmonen lőtte a 21. Percben - ez volt a meccs ötödik gólja. Jóval tovább küzdött a győzelemért a Rangers Calgaryban. A Brian Leetch (1 gól, 2 assziszt) és Theoren Fleury (1 gól, 1 assziszt) vezette Parkcsőszök győztes találatát Valerij Kamenszkij szerezte a hosszabbítás harmadik percében. Nem termett babér viszont a kisebbik New York-i csapatnak: az Islanders a Vincent Damphousse (4 gólpassz) vezérelte San Joséba szaladt bele.

A 46. Játéknap eredményei
Phoenix Coyotes-Anaheim Mighty Ducks2-6 (1-2, 0-2, 1-2)
Calgary Flames-New York Rangers4-5 h. u. (0-2, 2-1, 2-1, 0-1)
San José Sharks-New York Islanders5-3 (1-2, 2-1, 2-0)
New Jersey Devils-Carolina Hurricanes3-2 h. u. (2-1, 0-1, 0-0, 1-0)
Los Angeles Kings-Colorado Avalanche6-4 (1-3, 4-1, 1-0)
Boston Bruins-Minnesota Wild1-6 (0-1, 1-2, 0-3)
Montreal Canadiens-Toronto Maple Leafs1-6 (1-2, 0-3, 0-1)
Ottawa Senators-Florida Panthers5-2 (2-2, 1-0, 2-0)
Philadelphia Flyers-Washington Capitals5-3 (1-1, 2-1, 2-1)
Pittsburgh Penguins-Atlanta Thrashers3-1 (1-0, 0-1, 2-0)
St. Louis Blues-Buffalo Sabres4-1 (1-0, 2-0, 1-1)
Nashville Predators-Detroit Red Wings3-2 (2-2, 1-0, 0-0)