Gólrekord Tampában

2000.12.15. 14:53
Ismét zsúfolt programot, tizenkét mérkôzést bonyolítottak le szerdán az NHL félszázadik játéknapján. A tucatnyi mérkôzésen hatvanhárom gól született, ebbôl tíz Tammpában, ahol a hazai csapat rekordot döntött, ugyanis nyolcszor vette be az Atlanta kapuját.
Brad Richards két góllal, Pavel Kubina egy góllal és egy assziszttal, míg Brian Holziger három elôkészítéssel vette ki a részét a Lightning rohamaiból. Az elsô játékrész után még csak 2-1-re vezettek a floridaiak, aztán a középsô harmadban öt góllal púpozták a jobb sorsra érdemes kólaváros együttesének hálóját. A Thrashersnél kezdô Milan Hnilicka nem is bírta sokáig a megaláztatást, a harmincegyedik - 13/17-es mutatónál - percben cserét kért, de az ôt felváltó Scott Fankhouser sem járt jobban, hiszen a hazaiak igazságosan, fele-fele alapon szórták meg a vendégkapusokat.

A Minnesota Calgary összecsapásnak nem lett győztese
A többi összecsapás jóval szorosabbnak bizonyult az elôbbinél, három alkalommal a hosszabbításban (illetve Minneapolisban még ott sem) dôlt el a két pont sorsa. A Minnesota és a Calgary alsóházi rangadóján a kapusok parádéztak: Jamie McLennan a Wild részérôl 22/23-as, míg Mike Vernon a Lángoktól 24/25-os mutatóval zárt. Negyvenhárom másodperc volt már csak hátra a Capitals-Canucks derbi hosszabbításából, amikor Andrej Nyikolisin bevette a vendégek kapuját. A kanadaiakat így az sem vigasztalta, hogy Markus Näslund továbbra is óriási formában játszik: a fôvárosiak ellen már idei tizennegyedik gólját szerezte. Öt perces (pontosabban 4:25-ös) ráadás után dôlt el a New York-i örökrangadó is: Theoren Fleury idénybeli tizenhatodik találata után a Parkcsôszök hívei örülhettek.

Egyetlen gólnyi különbség döntött Torontóban is a Juharlevelesek javára, de az Edmonton még a rendes játékidôben elvérzett. Pedig az Olajosok kétszer is talpra álltak (2-0-ról és 3-2-rôl is egyenlítettek), Bryan McCabe góljára azonban már nem volt válaszuk. Jóval gólszegényebb meccset vívott egymással a Nashville és a Dallas. Ed Belfour pályafutásának 54. shutoutja azt jelentette, hogy Brenden Morrow találata gyôztes gólnak minôsült. A Detroit nem tanult két nappal korábbi hibájából, amikor a második harmadban 0-3-at "produkált" a Nashville ellen. A Vörös Szárnyak akkor ugyanis elsô és harmadik harmados játékuknak köszönhetôen simán verték a Predators-t, most azonban öt perc után álltak -3-mal. Mike Knuble már 47 másodperc elteltével vezetést szerzett a Bostonnak, majd Dixon Ward és Szergej Szamszonov is beköszönt. Egy perc sem kellett a Red Wingsnek, hogy ismét szorossá tegye a találkozót: 16:09 és 17:08 között Pat Verbeek és Szergej Fjodorov is betalált a vendégkapuba, így a hazai hívek kissé fellélegethettek. Fjodorov a hátralévô idôben még kétszer állította megoldhatatlan feladat elé a Bocsok védelmét, viszont azúttal a bostoni csatároj sem henyéltek, így meglepetésre Mike Keanen gárdája gyôzelemmel távozhatott az autóvárosból.

Cechmanek csapata volt a jobb
Hasonlóan keserű napjuk volt a Pittsburgh híveinek is, a vendég Carolina ugyanis minden különösebb megerôltetés nélkül verte le a Pingvineket. A Hurricanes sikerének legfôbb letéteményese ismét csak lett kapusuk, Arturs Irbe volt, aki 34/35-ös statisztikával zárt. Hasonlóképpen csak egy gólt kapott Jevgenyij Nabokov, a San José portása is (25/26), így a Cápák Owen Nolan (két gól) és Vincent Damphousse (egy gól, egy assziszt) vezérletével könnyedén verték a Chicagót. Roman Cechmanek gyôzelmét hozat a cseh válogatott kapusainak presztízsmeccse Buffaloban, ahol a hazai kapuban tevékenykedô Dominator, azaz Dominik Hasek sem tudott segíteni csapatán. A Sabres világklasszisa 29/32-es mutatóval, míg Cechmanek 20/21-gyel zárt, így a Flyers hívei örülhettek a meccs végén.

Két perc után még vesztésre állt a Colorado a Colombus ellen, utána viszont megindult a Lavina, és betemette a Blue Jackets-t. A denveriek egy 5-0-ás rohammal tudatosították az újoncban, ki az úr a házban, az alaphangot Alex Tanguay duplája adta meg. Pat Roy is kiheverte Los Angeles-i vesszôfutását, huszonöt alkalommal állt sikeresen a korong útjába. Az Avalanche-hz hasonlóan 5-2-re nyert a Devils is, az Ördögök a múlt héten kissé magára találó Anaheim otthonából hozták el a két pontot. A New Jersey vezéregyéniségének ezen a meccsen Jay Pandolfo bizonyult, a maga két góljával.

Az 50. játéknap eredményei
Tampa Bay Lightning-Atlanta Thrashers 8-2 (2-1, 5-1, 1-0)
Toronto Maple Leafs-Edmonton Oilers 4-3 (2-1, 1-1, 1-1)
Nashville Predators-Dallas Stars 0-1 (0-1, 0-0, 0-0)
Minnesota Wild-Calgary Flames 1-1 h. u. (1-0, 0-0, 0-1, 0-0)
Colorado Avalanche-Colombus Blue Jackets 5-2 (3-1, 2-0, 0-1)
Anaheim Mighty Ducks-New Jersey Devils 2-5 (1-1, 0-2, 1-2)
Buffalo Sabres-Philadelphia Flyers 1-3 (0-0, 0-2, 1-1)
Washington Capitals-Vancouver Canucks 3-2 h. u. (1-0, 0-1, 1-1, 1-0)
Detroit Red Wings-Boston Bruins 4-5 (2-3, 1-2, 1-0)
New York Islanders-New York Rangers 3-4 h. u. (0-1, 2-2, 1-0, 0-1)
Pittsburgh Penguins-Carolina Hurricanes 1-3 (0-1, 0-0, 1-2)
San José Sharks-Chicago Blackhawks 4-1 (1-0, 0-1, 3-0)