Öt-kettő volt a divat az NHL-ben

2000.12.15. 14:55
Az NHL péntek játéknapján egyaránt öt-kettő arányú vereséget szenvedett a liga két élcsapata, a New Jersey Devils és a Dallas Stars. Az Ördögök a hóvihar miatt elmaradt buffaloi kirándulásukat pótolták vereséggel, míg a Dallas a Csendes-óceáni csoport rangadóján, Los Angelesben vérzett el. Peren kívül megegyezett egymással a tavalyi szezonban sztrájkoló Alekszej Jasin, és egyesülete, az Ottawa Senators.
,, Dominator" ismét bizonyított

A közlekedést alaposan megnehezítő hóvihar miatt, egy nap késéssel kezdődött a Buffalo- New jersey rangadó. A kényszerszünetet a hazaiak használták ki jobban, sorrendben immár negyedik győzelmüket aratták. Ezzel a sikerrel csoportjukban megerősítették harmadik helyüket, és egy pontra megközelítették a második ottawaiakat. A mérkőzés első gólra több mint tizenhárom percet kellett várni, ekkor a hazai Gratton lőtte be Afinogenov és Warrener átadását, így a Sabres egygólos előnnyel várhatta a folytatást.

Hószünet után biztos hazai győzelem
Azt a folytatást, amely a hazaiak számára meglehetősen jól sikerült. Az ördögök még valószínűleg az öltözőben szunyókáltak, amikor Curtis Brown harminckilenc másodperccel a kezdés után betalált Brodeur ketrecébe. Alig ötven másodperccel később, ismét a vendégek hálójában táncolt a pakk, ekkor Stu Barnes lőtt gólt. Így alig két perc alatt a Buffalo gyakorlatilag eldöntötte a mérkőzés sorsát, és ezen még az sem változtatott túl sokat, hogy a Devils részéről a plzeni Petr Sykora is feliratkozott a góllistára (4-1).

Az utolsó harmadban Sykora beütötte második gólját is, némileg csökkentve a hátrányon. Erik Rasmussen nyugtatta meg végleg a kedélyeket, emberelőnyös helyzetből Brown és Zsitnyik asszisztját értékesítette (5-2). Egysíkú volt a liga két "kapuszsenijének" nagy érdeklődéssel várt összecsapása, Dominik Hasek (30/28) ezúttal is felülmúlta Brodeurt (30/25).

Robitaille és Palffy remekelt Los Angelesben

Los Angelesben vérzett el a csoportgyőzelemre pályázó Dallas Stars. Az Csendes-óceáni csoprt rangadóján a kaliforniaiak meglepő, de megérdemelt győzelmet arattak a Csilagok felet. A mérkőzés legjobbjai a hazaiak közül Zigmund Palffy és Luc Robitaille voltak. Főleg a Ziggy remekelt, Sumpel passzából már 1.39 percnél eredményes volt. A szlovák támadó ebben az évben ragyogó teljesítménnyel rukkolt elő huszonnyolc meccs után már negyvenkét pontnál jár, tizenkilenc gól, huszonhárom passz leosztásban. Nem maradt el tőle a veterán Luc Robitaille sem, ő harminchatodik pontjánál jár a szezonban. A dallasiak elleni sikerből egy gól, és egy gólpasszal vette ki részét.

A meccs egyébként meglehetősen egyoldalú küzdelmet hozott, már az első harmad után kettő nullás előnyre (Palffy, Grimson) tett szert a Kings. A következő húsz perecben megismételték az előző harmadot, az említett Robitaille mellett Smolinski is értékesített egy emberelőnyös helyzetet, természetesen ,,Roby"átadásából (4-0). Az utolsó harmadban a dallasi gólzsák, Brett Hull javított valamelyest a szerény mérlegen, előbb rögtön a kezdés után Zubor passzát vágta a jól védő Fiset mellett a kapuba, majd Sydornak adott elronthatatlan asszisztot. A végeredményt Johnson állította be, Stumpel korongját értékesítette (5-2).

Ottawai megegyezés Jasinnal

Nem mérkőzéshez kapcsolódó hír, mely szerint az Ottawa Senators csapata peren kívül megegyezett csatárával az orosz Alekszej Jasinnal. Mint ismert, a játékos az elmúlt szezonban nem lépett jégre, miután bérvitába keveredett klubjával, kevesellte a neki járó 3.6 millió dollárt A Senators 930 ezer dollárra perelte be a csatárt, mert az érvényes szerződése ellenére nem volt hajlandó felvenni a munkát. Jasin szerette volna felbontani a szerződést, de a bíróság a játékjogát 2001. június harmincig a Senatorsnak ítélte, így kénytelen volt játszani.

Eredmények
Buffalo Sabres-New Jersey Devils 5-2 (2-0, 2-0, 1-2)
Chicago Blackhawks-Minnesota Wild 2-4 (0-1, 1-2, 1-1)
Calgary Flames-Nashville Predators 3-0 (1-0, 1-0, 1-0)
Los Angeles Kings-Dallas Stars 5-2 (1-0, 3-1, 1-1)