Menetelnek az esélyesek

2000.12.15. 14:53
A Washington kivételével minden csapat kihasználta a hazai pálya előnyét az NHL rájátszásának szerdai és csütörtöki napján. A Capitals veresége is csak azoknak okozott igazán nagy meglepetést, akik nem számoltak a sérüléséből felépült Jagrral. A cseh klasszis négy asszisztjával az első kör legeredményesebbje volt.

A Dallas már 2-0-ra vezet az Edmonton ellen
A Nyugati Főcsoport csapatai voltak a frissebbek, hisz szerdán a Dallas és a St. Louis is jégre lépett. A texasiak csak igen nagy nehézségek árán gyűrték le az Edmontont, az Elnök-kupa győztes (az alapszakasz bajnoka) Blues pedig gólgazdag mérkőzésen múlta felül a meglepően hatékonyan tüzelő Cápákat. Keleten kanadai rangadóra került sor, s ezen a Toronto Curtis Joseph szenzációs védéseinek köszönhetően lenullázta az Ottawát.

Csütörtökön (európai idő szerint péntek hajnalban) a többi gárda is pályára lépett, sőt a Dallas már másodszor páholta el az olajosokat - ezúttal jóval könnyebben. Nyugaton az alapszakaszban előrébb végzett csapatok remekül használták ki a pályaelőnyt: mind a Colorado, mind a Detroit teljesítette a kötelezőt, előbbi féltucatot ütött a Phoenixnek, a tavaly előtti bajnok pedig izgalmak nélkül verte a Los Angelest.

Keleten óriási csatát hozott a tavalyi döntős Buffalo és a Philadelphia összecsapása. A szablyák szokásuknak megfelelően rendkívül hatékonyan védekeztek, de ezúttal nem tudták kibekkelni a hatvan percet, a Philly háromszor is mattolta a rettegett Dominatort. Szintén szoros mérkőzést vívott egymással a New Jersey és a Florida. Az ördögök remekül semlegesítették a gólkirály Pavel Burét, így megérdemelt győzelmet arattak.

Mégsem esélytelen a Pittsburgh
Az első kör legsimább mérkőzését az Atlanti-csoport győztese a Washington, és a Jaromir Jagr nélkül vérszegényen teljesítő Pittsburgh vívta. A fővárosiak szerencsétlenségére a cseh csillag ezúttal pályán volt, s négy gólpasszával szinte egymaga eldöntötte a találkozót (persze kellett az is, hogy Tugnutt kapus lehúzza a rolót). A Pingvinek ezzel a győzelemmel bizonyítottak azoknak a kétkedőknek, akik esélytelennek kiáltották ki őket az alapszakasz után. Jagr mágikus hatással van csapattársaira, akik elhiszik, hogy vele legyőzhetetlenek.

Jegyzőkönyv

A párosmérkőzések az egyik csapat negyedik győzelméig tartanak.

Szerdai mérkőzések:
Keleti főcsoport:
Toronto Maple Leafs - Ottawa Senators 2-0 (0-0, 1-0, 1-0)
Gól: Tucker (Perreault, Kaberle), Sundin (üres kapu)
Kapusok: C. Joseph 30/30 ill. Barrasso 20/19
Az állás: 1-0

Nyugati főcsoport:
Dallas Stars - Edmonton Oilers 2-1 (0-0, 1-0, 1-1)
Gól: Keane (Carbonneau, Matvichuk), Ljasenko (eladott korong) ill. Tyitov (eladott korong)
Kapusok: Belfour 14/13 ill. Salo 32/30

St Louis Blues - San Jose Sharks 5-3 (2-2, 1-0, 2-1)
Gól: Hecht (Mayers), Bartecko (Handzus, Nagy), Hecht (Mayers, Finley), Pronger (Turgeon, Hecht), Reasoner (Reirden) ill. Lowry (Damphousse, Rathje), Rathje (Sutter), Nolan (Damphousse, Ragnarsson)
Kapusok: Turek 31/28 ill. Shield 37/32
Az állás: 1-0

Csütörtöki mérkőzések:
Keleti főcsoport:
Washington Capitals - Pittsburgh Penguins 0-7 (0-3, 0-3, 0-1)
Gól: Laukkanen (Kovaljev, Straka), Lang (Jagr, Beranek), Straka (Laukkanen, Jagr), Slegr (Jagr, Hridina), Hridina (Slegr, Jonsson), Wright (Jagr, Kovaljev), Laukkanen (Hridina, Kovaljev)
Kapusok: Tugnutt 32/32 ill. Kölzig 19/13, Billington 7/6
Az állás: 0-1

Philadelphia Flyers - Buffalo Sabres 3-2 (2-0, 0-2, 1-0)
Gól: Jones (McGillis, Langkow), Langkow (Desjardens), Gagne (Primeau, LeClair) ill. Barnes (Sanderson, Gratton), Satan (Gilmour, Brown)
Kapusok: Boucher 20/18 ill. Hasek 30/27
Az állás: 1-0

New Jersey Devils - Florida Panthers 4-3 (3-2, 1-1, 0-0)
Gól: Stevens (Holik), Sykora (Malakov, Elias), Brylin (McKay, Holik), Gomez ill. Niedermayer (Mellanby, Hicks), Worrel (Svehla), Sillinger (P. Bure, Pitlick)
Kapusok: Brodeur 23/20 ill. Vernon 33/29
Az állás: 1-0

Nyugati főcsoport:
Colorado Avalanche - Phoenix Coyotes 6-3 (4-0, 1-2, 1-1)
Gól: Podein (Reid, Bourque), Andreychuk (Drury, Ozolins), Ozolins (Tanguay, Sakic), Ozolins (Deadmarsh, Drury), Tanguay (Sakic, Hejduk), Podein (Foote, Bourque) ill. Green (Doan), Doan (Numminen, Green), Numminen (Sullivan, Doan)
Kapusok: Roy 15/12 ill. Burke 38/32
Az állás: 1-0

Detroit Red Wings - Los Angeles Kings 2-0 (0-0, 1-0, 1-0)
Gól: Kozlov (Gill), Fjodorov (üres kapu)
Kapusok: Osgood 19/19 ill. Fiset 30/29
Az állás: 1-0

Dallas Stars - Edmonton Oilers 3-0 (1-0, 1-0, 1-0)
Gól: Muller (Hull, Modano), Hull (Gavey, Muller), Thornton (Ljasenko, Nieuwendyk)
Kapusok: Belfour 17/17 ill. Salo 22/19
Az állás: 2-0