Lemieux Phoenixbe szerződött

2000.12.15. 14:55
Az NHL vasárnapi játéknapjának legfontosabb eseménye Claude Lemieux phoenixi szerződése, amelyet egy évre kötöttek meg a felek. Az arizonai klub a jégen kevesebb sikert ért el, a vendég dallasiak, Brett Hull vezényletével, simán 5-2-re verték a Coyotes-t. Összeomlott a Detroit Tampában, ahol az eső harmadban még kapura sem ütöttek, így simán kikaptak három-nullra.
Lemieux Phoenixben

Az NHL legutóbbi játéknapján hiába játszottak a csapatok tizenegy mérkőzést is, és születtek meglepő eredmények, a sportág rajongóinak figyelme ezúttal nem a csarnokok felé irányult. Phoenixben ugyanis szenzációs szerződést írtak alá a felek. Claude Lemieux-t, a jégkorong immár élő klasszikusát leigazolta a helyi Coyotes. A kontraktus egy évre szól, a pénzügyi feltételeket nem hozták nyilvánosságra. A Phoenixnek csak a játékossal kellett megállapodnia, hiszen Lemieux szabadon igazolható volt. Az arizonaiak új szerzeménye legutóbb a Stanley Kupa-győztes New Jersey Devils csapatában játszott, idén egyelőre még nem lépett jégre. Lemieux immár harmincöt éves, tizenhét szezont húzott le a ligában, összesen 698 pontot szerzett (345 gól és 353 assziszt), amellyel az NHL örökranglistáján a szintén legendás Wayne Gretzky mögött második helyen áll. Első bajnoki címét még a Montreallal aratta 1986-ban, majd tíz év múlva ismét a csúcsra jutott, ezúttal a Colorado gárdájával. 1995-ben megkapta a Conn Smythe Trophyt, mint a rájátszás legértékesebb játékosa (MVP), és kétszer volt a rájátszás legeredményesebb játékosa tizenhárom góllal (1995 és 1997).

Ragyogtak a csillagok

A Phenix csak Lemieux leigazolása miatt lehetett boldog, mert a jégen már kevesebb babér termett a Coyotes-nak. A vendég dallasiak könnyedén nyertek, elsősorban az egyre jobb formába lendülő Brett Hullnak köszönhetően. A Csillagok jól kezdtek, és betartották a jégkorong alapvető törvényét, mely szerint, ha jól kihasználod az emberelőnyös helyzeteket, akkor nagy bajod már nem lehet! Nos, a Dallas ki is használta az előnyöket alaposan, az első harmadban egymás után kétszer is gólra váltották a lehetőségeket. Először Langenbrunner volt eredményes Hatcher átadásából, majd Morrow értékesítette a passzkirály címre törő Hatcher asszisztját. Harmincöt másodperccel a vége előtt Liasenko is betalált, ezzel gyakorlatilag eldőlt a mérkőzés.

A második és harmadik húsz perc az amerikai csatár perceit hozta. Mind a két harmadban betalált, ezzel az idei szezonban már ötödik mérkőzésén szerzett két gólt. Jó esélye lesz így a hónap játékosa címre is, amelyet legutóbb a Colorado játékosa, Joe Sakic érdemelt ki, tizenkét mérkőzésén szerzett huszonkét pontjával (9 gól, 13 passz). A hazaiak csak szépíteni tudtak, Belfour kapus is remekelt, így a vendégek megérdemelten nyertek 5-2-re.

Detroiti összeomlás Tampában

Meglepő mérkőzést játszottak Tampában, ahol a hazaiak 3-0-ra verték a Detroitot. Nem csak, illetve nem elsősorban a végeredmény volt a szenzáció, hanem ahogy megszületett. Valószínűleg a legöregebb jégkorong-rókák sem nagyon emlékeznek, olyan meccsre a detroitiak történetéből, ahol kapura lövés nélküli harmadot produkáltak volna a Szárnyak. Ez a szégyen most megesett, az első harmadbeli húsz-nullás lövésarány önmagáért beszél. A Lámpások szinte önkívületben küzdöttek, és már az első perc után vezettek Kavitonov góljával. A 16. percben ismét Johnson adott egy jó passzt, amitSarich értékesítet. Az előnyös helyzeteket is magabiztosan használták ki a hazaiak, Warriner szerezte meg a csapat harmadik gólját. A detroitiak a második szakaszban némileg magukhoz tértek, átvették a mérkőzés irányítását is, de ezúttal a jó napot kifogó Dan Cloutier mindent megfogott. A tampai hálóőr mind a huszonhat kapura lövést hárította, oroszlánrészt vállalva a győzelemből. A vendégek erejéből még a szépítésre sem futotta, ami nem is csoda, hiszen mind a hét emberelőnyös helyzetüket elpuskázták.


Eredmények

Boston Bruins-Washington Capitals 0-2 (0-0, 0-0, 0-2,)
Calgary Flames-Montreal Canadiens 1-1 (0-0, 1-0, 0-1)
Ottawa Senators-Philadelphia Flyers 5-3 (3-0, 0-1, 2-2)
Toronto Maple Leafs-New York Rangers 8-2 (2-0, 4-1, 2-1)
Columbus Blue Jackets-Atlanta Thrashers 1-2 ( 0-1, 1-0, 0-1)
Pittsburgh Penguins-Buffalo Sabres 2-3 (0-1, 0-2, 2-0)
Tampa Bay Lightning-Detroit Red Wings 3-0 (3-0, 0-0, 0-0)
St.Louis Blues-Florida Panthers 5-2 (2-2, 1-0, 2-0)
Phoenix Coyotes-Dallas Stars 2-5 (0-3, 2-1, 0-1,)
Vancouver Canucks-Edmonton Oilers 5-2 (2-0, 1-1, 2-1)
Los Angeles Kings-Minnesota Wild 3-2 (2-0, 0-2, 1-0)