Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Ki vigye a lángot?

2000.12.15. 14:53
Kapcsolódó cikkek (3)
Szerdán elindult az olimpiai láng Görögországból, hogy száz napos utazással eljusson a Föld túloldalára, a 2000-es olimpia helyszínére, Sydneybe. A lángot vivők személye körül kisebb botrány tört ki, miután a NOB alelnökének lányát az utolsó pillanatban írták be a névsorba.
Már a láng meggyújtása sem ment simán
Már a láng meggyújtása sem ment simán. Amikor Héra templomában a Nap sugarait tükrökkel összegyűjtve próbálták a fáklyát meggyújtani, az ég befelhősödött és a ceremónia meghiúsult. A fáklyát egy gyertya lángjával gyújtották meg.

Ennél nagyobb visszhangot keltett azonban a fáklyavivők névsorának hirtelen megváltoztatása.

Az első szakaszon a görög magasugró bajnok, Lambros Papakostas vitte a lángot, a második szereplőt azonban lecserélték. Eredetileg Yianna Souleles, az ausztráliai görög közösség képviseletében vette volna át a stafétát, de az utolsó pillanatban lecserélték. Az új fáklyavivő a 11 éves Sophie Gosper, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnökének lánya lett.

Schmitt Pál is viszi a lángot

Az Indexnek nyilatkozva Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke, akit nemrég választottak az Olimpikonok Világszövetségének elnökévé, elmondta: a Világszövetség végrehajtó bizottságának tagjai is szerepelnek a lángot vivők között. A hét vezető az utolsó szakaszon, a stadion felé vezető úton fut a lánggal fejenként 4-500 méteren keresztül. Egyelőre nem tudni, a stadionba ki viszi be a lángot, illetve ki gyújtja meg az ottani fáklyát. Mint megtudtuk, a lángot több mint 20 ezer kilométeres útja során futva, repülőn, hajón, ló- és teveháton, sőt víz alatt is viszik majd, és végig a görögországi marad, azt adják fáklyáról fáklyára, és út közben egyszer sem alszik majd el. A fáklyát vivők személye körüli bonyodalomról szólva Schmitt kijelentette: a konfliktus nem komoly, ausztrál ,,belügyről" van szó, a felek békésen rendezték a problémát.

A görög közösség tagjai, illetve politikusok és sportolók közül többen is felháborodásuknak adtak hangot a döntéssel kapcsolatban. ,,A görögök azért döntöttek így, mert megfenyegették őket, és most veszélyben érzik a 2004-es olimpia rendezési jogát?" - kérdezte Dawn Fraser ausztrál úszóbajnok. (A görög szervezőket korábban valóban figyelmeztette a Nemzetközi Bizottság: elveszíthetik a rendezés jogát, ha nem hozzák be lemaradásaikat.)

Schmitt Pál
Egyelőre nem tudni, a stadionba ki viszi be a lángot
Lambis Nikolau a Görög Olimpiai Bizottság elnöke és Sandy Hollaway, a Sydney Szervező Bizottság igazgatója szerint viszont az ügyet ,,aránytalanul felfújták". Yianna Souleles, aki egy későbbi szakaszon jut majd szerephez, sem tűnt csalódottnak: ,,A lényeg, hogy itt lehetünk, és csinálhatjuk" - mondta a történtek kapcsán.

A szervezőknek rendezniük kell egy másik konfliktust is. A lángot több mint tizenegyezer résztvevő viszi majd, közülük többen mozgáskorlátozottak, akiknek tolószékben ülve kell a fáklyát vinniük. Közülük azonban Chris Turner, aki agyvérzés következtében részben megbénult, ragaszkodik hozzá, hogy a rá eső 500 méteres szakaszon Harley Davidsonján motorozva vihesse az olimpiai lángot. Vitájuk még tart.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!