Holnap kezdődik a sakkozók olimpiája

2000.12.15. 14:55
A sakkvilágot még a londoni Kramnyik - Kaszparov 16 játszmás világbajnoki döntő tartja lázban, de holnap Isztambulban elkezdődik a 34. Férfi és a 19. Női Sakkolimpia. A férfiak minden idők egyik legerősebb férfi válogatottjaként éremért, a hölgyek pedig a jó szereplés és a tisztes helytállás reményében utaznak a török városba.
A férfiak versenyére 128 csapat nevezett és a végső győzelemre esélyest, senki sem tudná most még megnevezni. Az amerikaiak és az oroszok mellett, számolni kell még az angolokkal, kínaiakkal, a tavalyi EB -aranyérmes örményekkel és az izraeliekkel. A magyar csapattal szembeni minimális elvárás a hatba kerülés. De fontos lenne megjegyezni, hogy az első öt helyezett, részt vehet a jövőre rendezendő sakkcsapat-világbajnokságon, amin 1989- óta nem vett részt férfi csapatunk.

Régen volt ilyen nyugodt, vitamentes a felkészülés. A három éljátékos (Lékó, Almási, Polgár), már ezelőtt két évvel megegyeztek, hogy azé lesz az egyes tábla, aki három félév Élő-átlaga alapján, a legjobban teljesít. Így a már fent említett sorrend alakult ki.

A hölgyektől már az első tízbe kerülés is remek eredmény lenne. Itt a férfiakkal ellentétben csak három táblán folyik a verseny. A már rutinos versenyzőnek mondható Mádl Ildikó lesz az egyes táblánál és az ő sorsukat, nagyban befolyásolja a sorsolás. Mert nem mindegy, hogy két játékos vezet világos, vagy két játékos vezet sötét bábukat. Itt sokkal tisztább a kép az esélyeket illetően, hiszen sokan már előre odaadnák az aranyérmet a kínaiaknak.

A magyar csapat összeállítása:
Férfiak: 1. tábla: Lékó Péter
2. tábla: Almási Zoltán
3. tábla: Polgár Judit
4. tábla: Portisch Lajos
Tartalékok: Sax Gyula, Ruck Róbert
Nők: 1. tábla: Mádl Ildikó
2. tábla: Lakos Nikolett
3. tábla: Grábics Mónika
Tartalék: Gara Anita