Vádemelés két hivatalnok ellen az olimpiai megvesztegetési ügy miatt

2000.12.15. 14:54
Vádat emeltek az 1999-ben kitört olimpiai megvesztegetési botrány két gyanúsítottja ellen. A Salt Lake City rendezési jogáért ,,lobbizó" hivatalnokokra több év börtön és többszázezer dolláros büntetés vár - ha a vádak beigazolódnak.
Egy amerikai szövetségi bíróság vádesküdtszéke két volt olimpiai bizottsági tagot összeesküvéssel és zsarolással gyanúsít. Thomas Welch és David Johnson állítólag összesen több mint egymillió dollárt fizetett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyes tagjainak, hogy Salt Lake City megkapja a 2002-es téli olimpia rendezési jogát.

A vizsgálatot az Igazságügyi Minisztérium kezdeményezte 1999-ben, miután elterjedt, hogy készpénz, ösztöndíjak és különböző ajándékok segítségével valaki megpróbálta a NOB-tagok szavazatát befolyásolni. A botrány kitörése óta egyébként megtiltották, hogy a szavazásban résztvevők a jelölt városokba utazzanak.

Welchet, a Salt Lake City-i bizottság elnökét, és helyettesét, Johnsont egy rendbeli összeesküvéssel, tízrendbeli csalással, és négyrendbeli zsarolással vádolják. A vádak egyenként maximum öt év szabadságvesztéssel és kétszázötvenezer dollár bírsággal büntethetők.

A minisztérium szerint Welchék fejenként százharmincezer dollárt költöttek el, és rengeteg dokumentumot, felvételt és szerződést meghamisítottak a cél érdekében. Welchék tagadnak, szerintük ők csupán bűnbakok, de kilenc NOB-tag már lemondott, illetve néhányukat elbocsátották.