Szolnok-bravúr a Koracs kupában

2000.12.15. 14:55
Hosszabbítás után ötpontos győzelmet aratott a Mol-Szolnok gárdája a kosárlabda Koracs-kupa csoportmérkőzéseinek második körében, miután 97-92-re legyőzte a Pallacanestro Telit Trieste együttesét.
A szolnokiak első körös, svájci vereségét követően mérsékelt érdeklődés övezte az olasz bajnokság jelenlegi utolsó helyezettjének Tisza parti vendégjátékaát. A hazaiak mestere, Zoran Kmezics meglepő húzásra szánta el magát a Koracs kupa-találkozó előtt, kihagyta ugyanis a kezdőötösből Walkét, helyére az inkább védekezésben jeleskedő Ádám került. Ennek ellenére, mielőtt észbe kaphattak volna a hazaiak máris négy pontot hintettek a triestiek. Koprivnica triplájával jelezte, a piros-feketék is észlelték, elkezdődött a mérkőzés. Tizenötig fej-fej mellett haladt a két társulat, aztán azonban megrázta magát a Telit, és hétpontos előnnyel zárta az első negyedet.

A második tíz perc elején ezt még hattal fejelték meg az olaszok, akiknek soraiban három amerikai, egy francia, egy uruguayi és egy lett is helyet kapott, így elúszni látszott a hajó. Maljkovics triplájával fújt riadót az Olajnál, és egy kilenc-nullás rohammal máris szorossá vált a meccs. Még közelebb is férkőzhetett volna a Szolnok, de Ádám ziccerénél Calabria fantasztikus sapkát mutatott be - igaz a ,,sértett" sem maradt adós, ő a mindössze tizenhat éves Cavallierót takarta be. Ebben tehát egyenlítettek a hazaiak, de mivel a félidő vége ismét a Triesté volt, tíz pontos különbséggel zárult az első felvonás.

Sitku szépségdíjas sapkájával indult a második húsz perc, a dolognak egyetlen szépséghibája volt, hogy az egykori Honvéd-kedvenc kapta. A demoralizáló hatású szerelés ellenére szép lassan kapaszkodott felfelé a Szolnok, Adderly végre - igaz csak néhány pillanatig - régi önmagát idézte, és lássunk csodát, 51-49-re átvette a vezetést a Tisza parti egylet. Ismét nem bizonyult azonban tartósnak a Kmezics-legénység fellángolása, hiszen a harmincadik percre újra hat volt a különbség.

Sőt, Sauer triplájával kilencre nőtt a differencia, majd következett a szokásos fellángolás, hiszen Orosz 2+1-e, majd Koprivica újabb hármasa után megintcsak egyenlített a Szolnok. A következő támadásnál Ádámot faultolták a vendégek hármaskísérlet közben, akinek nem remegett meg a keze, így már hárommal mentek az olajosok. Letámadásra tértek át az észak-olaszok, ami megzavarta a molosokat, előbb Adderly, majd Sitku vált az egyre keményedő csata áldozatává - mindketten kipontozódtak. Félő volt, Kmezics nem tudja őket pótolni , s el is ment öt ponttal ismét a Trieste. Hárompontos vendégelőnnyel kezdődhetett az utolsó perc, melyet Walke annulált egy palánkos triplával, így jöhetett a hosszabbítás, melynek elején Penn is kiszállt az olaszoktól és Koprivica is megkapta a maga sapkáját. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, a végjátékot azonban a Szolnok bírta jobban idegekkel (durva szabálytalanságért és technikaiért is büntetőt dobhatott), így hatalmas meglepetésre 97-92-re megnyerték a találkozót.

Mol-Szolnok-Pallacanestro Telit Trieste 97-92 h. u. (20-27, 15-18, 19-15, 25-19, 18-13)
Szolnok: Adderly (15/6), Maljkovics (19/6), Ádám (11/6), Koprivica (22/6), Sitku (10) csere: Orosz (9), Walke (9/3), Takács (2)
Trieste: Calabria (18/3), Dioumassy (9/3), Casoli (20), Penn (17/3), Podesta (18) csere: Sauer (9/9), Kaspers (1), Moltedo (-), Shaw (-)