Sikeres rajt a nemzetközi vízilabda-kupákban

2000.12.15. 14:53
Magyar szempontból rendkívül jól kezdődtek a vízilabda kupaküzdelmek. A BVSC a KEK-ben gólzáporos mérkőzésen kiütéses diadalt aratott a török Adalar felett. Az FTC-Thomas Jeans csapata a BL-ben győzte le a holland Alphen gárdáját. A LEN Kupában a Vasas bizonyult jobbnak jugoszláv ellenfelével szemben, míg a Szentes vereséget csak a Szentes szenvedett, jóval esélyesebb vetélytársától, a Mladost Zagrebtől.
A kupaküzdelmek első találkozója a BVSC-Adalar összecsapás volt. A KEK legjobb nyolc csapata közé jutásáért vívott csoportmérkőzésen mienk Madaras lövése után szerezték meg a vezetést, amire a törökök Hatipoglu góljával válaszoltak. Az első negyedben még Németh talált be kétszer, így 3-1-es vasutas előnnyel végződött az első játékrész.

A második negyedet a vendégek kezdték góllal, ám ezt követően sorozatban Varjas, Petik majd ismét Varjas, s végül Madaras köszönt be, s ezzel a félidőben 7-2-re vezetett a magyar csapat. A harmadik felvonásban már egyértelműen a hazaiak akarata érvényesült, a hét magyar gólra a törököknek egyszer sem sikerült válaszolniuk A gólszerzők sorrendben: Németh, Tromler (2), Zoufal (2), Varjas, és végül újból Németh.

Az utolsó játékrészben tovább növelte előnyét a BVSC. Az Adalar csak 19-2 után tudott újabb gólt dobni Zimarinnak köszönhetően, sőt az utolsó másodpercben a török játékos újból betalált, s ezzel beállította a 22-4-es végeredményt. A találkozó legeredményesebb játékosa Németh Zsolt lett, 4 góljával. A csoport másik mérkőzése sokkal nagyobb izgalmakat hozott, a francia Marseille csak aranygóllal tudott diadalmaskodni.

KEK, selejtező, a 8 közé jutásért, A-csoport
BVSC-Brendon - Adalar (török) 22-4 (3-1, 4-1, 7-0, 8-2)
Szőnyi út, 150 néző.
Góldobók: Németh Zs. 4, Varjas, Zoufal, Tromler, Madaras 3-3, Ibolya 2, Dabrowski, Petik, Fülöp, Csányi 1-1, illetve Zimarin, Hatipoglu 2-2.

A csoport másik találkozóján:
CN Marseille (francia)-Dinamo Bucuresti (román) 13-12 (2-2, 1-2, 3-3, 4-3, 1-1, 1-1, 1-0)

Nem sikerült ilyen jól a bemutatkozás a LEN Kupában a selejtezőből továbbjutott Szentesnek. Az Athénban lejátszott találkozón a magyar csapat ellenfele a Mladost Zagreb volt. A horvát klub könnyedén verte a mieinket, a szentesieknek csak az utolsó negyedet sikerült megnyerniük.

LEN Kupa selejtező, G-csoport:
Mladost Zagreb-Kontavill Szentes 10-5 (2-0, 4-2, 2-0, 2-3)
A magyar góldobók: Kiss 2, Berki, Zentai, Kéri 1-1.

A csoport másik mérkőzésén:
Vouliagmeni (görög)-Pescara (olasz) 8-5 (4-1, 0-1, 1-2, 3-1)

A Bajnokok Ligájában szereplő Ferencváros értékes győzelmet aratott a holland Alphen ellen. Az FTC kitünően kezdett és gyakorlatilag már az első 7 percben eldöntötte a mérkőzés sorsát. A gólerős Matajsz mellett az olimpiai bajnok kapus, Kósz Zoltán volt a főszereplő, annak ellenére, hogy a néhány nap híján két hónappal ezelőtti térdműtéte óta először védett. Csapata 5-3-as vezetésénél előbb egy 4 méterest, majd ziccert hárított, ezzel megakadályozta az ellenfél felzárkózását.

Wiesner Tamás, az FTC szakosztályvezetője azt mondta az MTI-nek, hogy ezzel a győzelemmel tulajdonképpen eldőltnek tekinthető a továbbjutás, mert a vasárnap következő szlovák Novaky lényegesen gyengébb ellenfélnek számít, mint a holland.

BL-selejtező, a 8 közé jutásért, H-csoport
FTC-Thomas Jeans - Alphen (holland) 6-3 (4-1, 1-2, 0-0, 1-0)
A magyar góldobók: Matajsz 3, Nyéki 2, Tiba 1.

A csoport másik mérkőzésén:
Posillipo Napoli (olasz)-Novaky (szlovák) 13-3

A továbbjutás szempontjából kulcsfontosságú győzelmet aratott a jugoszláv Primorac Kotorral szemben a Vasas Plaket vízilabdacsapata is. A LEN Kupában indult magyar együttes győzelme egy pillanatig sem forgott veszélyben, hiszen végig a mieink irányították a mérkőzést.

Bár a vasárnap következő görög NC Hania sem lebecsülendő ellenfél, a papírforma szerint a házigazda olasz Pro Recco és a Vasas esélyes a csoportban az 1-2. helyre, azaz a továbbjutásra.

LEN Kupa, H-selejtezőcsoport, a 8 közé jutásért
Vasas Plaket-P. Kotor (jugoszláv) 9-7 (4-2, 2-3, 2-0, 1-2)
A magyar góldobók: Katonás, Vári, Vindisch, Steinmetz Á. 2-2, Varga T. 1.

A várakozásnak megfelelően fölényes győzelemmel kezdett a Honvéd-Domino vízilabdacsapata a LEN Kupa rijekai csoportselejtezőjében is. A Honvéd gond nélkül, könnyed és látványos játékkal szerezte meg első győzelmét török ellenfelével szemben. A találkozó legeredményesebb játékosa Bárány lett négy góllal.

LEN Kupa, E-csoport, a 8 közé jutásért
Honvéd-Domino-Yuzme Istanbul (török) 18-2 (3-0, 7-1, 4-0, 4-1)
A magyar góldobók: Bárány 4, Tóth I. 3, Bereczki, Kovács, Szívós 2-2, Jäger, Varga, Sugár, Ofner, Péter 1-1

A csoport másik mérkőzésén:
P. Rijeka (horvát)-Mediterrani Barcelona (spanyol) 10-9