Magabiztos játékkal az Eb-döntőben

2000.12.16. 22:41
A magyar női kézilabda-válogatott bejutott a romániai Európa bajnokság döntőjébe. A mieink végig irányítottak az elődöntő folyamán és magabiztos játékkal 25-24 arányban bizonyultak jobbnak a házigazdáknál. A döntőben Ukrajna lesz a mieink ellenfele.
Teltház, és pokoli hangulat várta a magyar női kézilabda-válogatottat a romániai Európa bajnokság elődöntőjében. Abban az elődöntőben, amelyen a házigazdák voltak Kökényék ellenfelei.

A románok nagyon készültek, és biztosak voltak győzelmükben, bízva a hazai pálya előnyeiben. Ugyanis az elmúlt tíz évben nem tudtak ellenünk nagy nemzetközi versenyen nyerni. Legjobb eredményük az idei olimpián elért döntetlen volt. Mocsai Lajos a kiemelkedően fontos mérkőzésen Kindlt, Pálffyt, Kulcsárt és Nagy Krisztinát ültette a lelátóra.

A szövetségi kapitány elmondta, hogy csapatát pszichikailag is felkellett készítenie, mert a csarnokban iszonyatos hangzavar lesz, de függetleníteni szeretnék magukat a külső tényezőktől, a légkörtől.
Az már a mérkőzés előtt eldőlt, hogy a győztesre az ukránok várnak, miután a másik elődöntőben 28-24-re verték Oroszországot.

A románok kezdték a játékot, de a magyar csapat szerezte meg a vezetést. Az első tíz percben felváltva estek a gólok, a mieink közül különösen Siti Bea volt elemében, aki egymaga vitte hátán a csapatot. A félidő derekára Kökényék állandósították kétgólos vezetésüket, köszönhetően Pálinger parádés védéseinek.

Miután háromgólosra nőtt a magyarok előnye, és szinte lejátszották a hazaiakat a mieink, a román szervezők ezt nem bírták elviselni. A 22. percben ,,román meglepetésként" teljes sötétségbe borult a bukaresti sportcsarnok.
Románia 2000.

Öt perces kényszerszünet után folytatódott a játék, sajnos nem tudtuk előnyünket négygólosra növelni. Sőt. A hazaiak 10-10-nél kiegyenlítettek. A horvát bírók ebben az időszakban, igen furcsa felfogásban vezették a találkozót, amivel nem éppen nekünk kedveztek. De ez várható is volt. Farkasékat azonban ez sem zavarta nagyon, mert a félidő végén 13-12-es magyar vezetéssel mehettek pihenni a hölgyek.

A második játékrész is magyar góllal indult, mindjárt hárommal. 16-12-nél kettős emberelőnybe kerültünk, így érett az újabb áramszünet. Sajnos most a mieinknél volt ,,áramszünet" és a románok ezt kihasználva 19-18-ra feljöttek. A félidő felére aztán Farkasék megmutatták, hogy ki az úr(nő) a pályán, ismét négy góllal vezettek (23-19).

A román szurkolókban Gogirla tartotta a lelket, aki egymaga több gólt lőtt, mint csapattársai összesen. Hiába!
A magyar női kézilabda-válogatott 25-24-es győzelmével bejutott az Európa bajnokság döntőjébe!

Nyilatkozatok

Mocsai Lajos, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:
Sportszerű mérkőzés volt. Remekül küzdöttünk és azzal nyertünk, hogy a román csapat minden lépésére gyorsan reagáltunk. Túlnyomó részt mi irányítottuk a játékot. Már az elődöntőbe jutással is túlteljesítettük a várakozást, de most nem szabad megállni. Ukrajna hasonlóan erős ellenfél lesz.

Dumitru Musi, a román válogatott szövetségi kapitánya:
Gratulálok a magyar válogatottnak, megérdemelten jutott tovább. Úgy gondolom, ez volt az igazi Eb-döntő. A mostani csapatunkkal a legjobb négy közé jutás hatalmas sikernek számít.

Adrian Nastase, kijelölt miniszterelnök:
Nagyon szép mérkőzést, egyenlő erők küzdelmét láttuk. Természetesen azt szerettem volna, ha a román csapat győz. Gratulálok a magyar együttesnek.

Siti Beáta, a magyar válogatott irányítója, a mérkőzés legjobbja:
Több kiváló játékosunk nem jött el az Eb-re, így a bizonyítási vágy óriási volt bennünk, és ez eredményezte a továbbjutást. Szívünket, lelkünket adtuk, megpróbáltunk nem foglalkozni a külső körülményekkel.

Forrás: MTI