A Lángok elolvasztották a Lavinát

2000.12.20. 19:16
Az elmúlt napok kissé eseménytelen idôszaka után kedden végre helyre állt a világ rendje: bombameglepetések születtek az NHL 77. játéknapján. A Los Angeles és a Colorado hazai jégen bukott el az Atlanta és a Calgary ellenében.
Pat Roy helyett ismét David Aebischer kapott lehetôséget az Avalanche-nál, hiszen a Calgary elleni meccs könnyű kis délutáni edzésnek ígérkezett, lévén, a Flames igencsak gyenge idényt tudhat magáénak. A svájci portás azonban úgy tűnik, nem jó kabala a denverieknek, hiszen vele egyszerűen képtelen nyerni az egylet (na jó, azért már sikerült). Igy történt ez a Lángok ellen is, akik egy szétvédekezett elsô harmad után felbátorodtak és elôbb Dave Lovry, majd Cory Stillman révén kétszer is mattolták a helvét kapust. Utóbbi gólnál Marc Savard adta a passzt, s Stillman jó fiúhoz illôen vissza is adta neki a kölcsönt: egy perccel a végsô dudaszó elôtt tálalt Savard elé, akinek nem okozott gondot az ekkor már üresen álló kapuba találni. A vendégeknél Mike Vernon idénybeli harmadik shutoutját könyvelhette el (34/34).

Andrew Brunette és Ray Ferraro
A játéknap másik nagy buktája a Kings nevéhez fűzôdik, amely egy rendkívül flúgos derbit játszott az Atlantával. Az elsô felvonás elsô fele a Királyoké volt, akik Matthieu Schneider és Lubomir Visnovsky góljaival kétgólos elônyre tettek szert, ám a következô tíz percben egyenlített a Donald Audette és Andy Brunette vezette Thrashers (elôbbi két-két gólt és asszisztot, míg utóbbi négy (!!!) gólpasszt jegyzett a meccsen). A publikum tehát nem unatkozott, de a második harmad 2:50 és 7:22 perce közti történéseken vélhetôen többen félrenyerték megaburgerüket. Kelly Buchbereger révén újra az LA szerzett vezetést, ám egy ôrült georgiai rohamot követôen már 3-5 állt az eredményjelzôn. (A meglehetôsen indiszponált benyomást keltô Stephane Fiset-t ekkor Jamie Storr váltotta a hazai kapuban.) Keretbe foglalandó a kissé mozgalmasra sikeredett négy és fél percet, Eric Belanger is bevágott egyet Damian Rhodesnak (34/40), így egygólos Thrashers-elônnyel indult a harmadik periódus, ahol elôbb a coca colások lôttek újabb gólt, ám a hatvanadik perc végére ismét egyenlô lett az állás. Várható volt, hogy nem megy végig a ráadás, de a hazai tábor biztosan nem így gondolta az est befejezését: mindössze nyolcvan szekundum pergett le a nagyórán a hosszabbításból, amikor Frantisek Kaberle beütötte a keletiek gyôztes gólját.

Hosszabbításos meccset játszott egymással a Boston és a Philadelphia is, ám itt végül nem született "aranygól". Még nem telt el három perc a találkozóból, amikor más kettôvel mentek a Bocsok. Simon Gagne és Ruszlan Fedotyenko révén egalizált a Flyers, ám a harmad végén Jason Allisonnak köszönhetôen a Bruins vonulhatott elônnyel pihenni. Ezután a következô harmadban egyenlített a Philly, sôt, a negyvenkilencedik percben a vezetést is megszerezte. Alig másfél percig örülhettek a Repülôsök, ugyanis Mike Knuble gyorsan válaszolt, és ezzel beállította a végeredményt. John Vanbiesbrouknak köszönheti sikerét az Islanders. A Szigetlakók kapusa hússzor állta útját a ketrecét veszélyeztetô korongnak, így elöl, a csatároknak elég volt kétszer bevenni a Carolina kapuját a diadalhoz.

A 77. játéknap eredményei
New York Islanders-Carolina Hurricanes 2-1 (0-1, 1-0, 1-0)
Colorado Avalanche-Calgary Flames 0-3 (0-0, 0-2, 0-1)
Boston Bruins-Philadelphia Flyers 4-4 h. u. (3-2, 0-1, 1-1, 0-0)
Los Angeles Kings-Atlanta Thrashers 6-7 h. u. (2-2,2-3,2-1,0-1)