Az FTC az idei vízilabda Szuper Kupa győztese

2000.12.28. 20:24
A BVSC Szőnyi úti uszodájában találkozott a bajnok Ferencváros és a kupagyőztes BVSC. A rendezők - hogy izgalmasabbá tegyék a találkozót - lehetővé tették, hogy azok is medencébe lépjenek, akik az elmúlt öt évben az illető klubban játszottak.
Az alapötlet jó volt. A második évezred utolsó pólómeccsén, a Szuper Kupa döntőjében, játsszon egymással a tavaszi bajnoki döntő két résztvevője, a Ferencváros és a BVSC. Az első alkalommal sorra kerülő gálameccs győztese 1 millió, a vesztes 500 ezer forintot kap. De hogy különleges legyen az alkalom, mindkét fél hívhassa vissza az elmúlt öt évben nála szerepelt klasszisokat. Ha a BVSC Szécsi Zoltán mellett Märcz Tamást és Varga Zsoltot, az FTC pedig Kósz Zoltánon és Székely Bulcsún túl Fodor Rajmundot, Kásás Tamást, és Steinmetz Barnát is vízbe küldené, Ebben az esetben a publikum nyolc olimpiai bajnokot láthatna.

Benedek Tibor
AZ évszázad legjobbjai között
De nem láthatott.

Legjobb vízilabdázóink még december elején "Kokó" Kovács István menedzserére, Dámosy Zsoltra bízzák érdekképviseletüket. Dámosy és a FILA, a rendezvény főszponzora viszont nem tudott megegyezni, így a kilenc bajnokból csak négy szállt medencébe.

A házigazda BVSC -ben három egykori kulcsjátékos - az olimpiai bajnok Varga Zsolt, valamint Tóth Frank és Dala Tamás - Gerendás György vezetőedző rendelkezésére állt. Ezzel szemben a Fradi trénere, Vad Lajos nem számíthatott Kásás Tamásra, Steinmetz Barnabásra és Fodor Rajmundra.

Az évszázad legjobbjai
A mérkőzést megelőző műsor keretében, kiosztották a szakírók véleménye alapján az ,,Évszázad legjobb" csapatának járó díjakat.
Az évszázad edzője: Dr. Gyarmati Dezső
Az évszázad csapata: Dr. Molnár Endre. Kósz Zoltán (kapusok) Dömötör Zoltán, Felkai László, Dr. Kárpáti György, Faragó Tamás, Dr. Csapó Gábor, Horkai György, Dr. Sárosi László, Sudár Attila, Dr. Szívós István, Benedek Tibor, Kásás Tamás.

A mérkőzés:
BVSC - FTC 9-10 (4-3, 2-4, 1-1 2-2)

Az első ráúszásnál a BVSC hozta el a labdát, de ebből a támadásból nem született gól. A vezetést mégis a Gerendás-legénység szerezte meg, de a Fradi két emberelőnyös helyzetből fordítani tudott. Az emberelőnyt jól használta ki a vasutascsapat is, és Tóth Frank révén egyenlített. Csányi révén a vezetést is megszerezték, de a jelenlegi bajnok ismét egalizálta az eredményt. A negyed végén mégis a BVSC-nél volt az előny.

A második negyed, két gyors Fradi góllal indult, így a vezetés megint a IX. -kerületieknél volt. Természetesen jött az egyenlítés, ezúttal Mészáros révén. Tiba és Dala gólváltása után maradt a döntetlen. Majd a nap talán leglátványosabb gólját lőtte Nyéki -átemelte a kint kószáló Szécsin- így a mérkőzés felénél Vad Lajos tanítványai vezettek egy góllal.

Kósz Zoltán
Az olimpián és most is parádésan védett
A harmadik negyed, két parádés Kósz védéssel és egy Matajsz góllal folytatódott. A mérkőzés folyamán először volt két gól különbség a csapatok között. A két együttes ezután sorra hagyta ki a helyzeteket, és a kapusok is kitettek magukért, így mindössze már csak egy gól született a negyedben. Azt pedig a BVSC szerezte, így az utolsó negyed előtt maradt az egy gólos zöld-fehér vezetés.

Ezt az előnyt Nyéki, gyorsan kettőre növelte a záró negyed elején. Varga, egy szépen kijátszott helyzet után egy gólosra csökkentette a Fradi előnyét. Kiss Csaba lőtt a jobb felső sarokba, így elérte a tíz gólt a fekete sapkás Ferencváros. Varjas még szépített az eredményen egy lapos lövéssel, de ez már nem sokat jelentett. A Szuper Kupát a Ferencváros nyerte. A címmel járó 1 millió forintot pedig a Heim Pál Gyermekkorháznak ajánlották fel a játékosok.

Szuper kupa döntő: BVSC-FTC 9-10 (4-3, 2-4, 1-1 2-2)
BVSC: Szécsi - Monostori, Dala 1, Tóth F. 2, Fülöp, Varga I. Zs. 1, Tromler. Csere: Németh Zs., Ibolya, Csányi 1, Madaras 1, Petik, Mészáros Cs. 1, Dabrovszki, Varjas dr. 2. Edző: Gerendás György
FTC: Kósz - Székely, Nyéki 3, Takács II., Matajsz 2, Hesz 1, Kiss Cs. 2. Csere: Komlósi, Tiba 1, Vogel, Haufe 1, Bíró, Paján. Edző: Vad Lajos