Kelet legyőzte Nyugatot

2000.12.30. 20:00
Ezúttal már hetedik alkalommal rendezték meg a férfi kosárlabdázók Kelet-Nyugat gáláját. Idén a budapesti Körcsarnok adott otthont a rendezvénynek, természetesen telt ház előtt. A mérkőzést az esélyesebb nyugatiak kezdték jobban, az első negyed után már tizenöt ponttal vezettek. A keletiek fokozatosan jöttek fel, és Czigler László három másodperccel a vége előtt szerzett büntető-kosarával 114-113-ra megnyerték a meccset.
Kosárgála Budapesten

A sportág fanatikusai ismerik a mondást, ha kosárlabda, akkor vidék. Míg például labdarúgásban fővárosi túlsúly érvényesül, addig a férfi kosarasoknál vegetál a népszerű játék Budapesten. Vidéken zsúfolt lelátók előtt, vérre menő meccseket vívnak a fellegvárak, addig a székesfővárosban pangó tribünök, mérsékelt számú nézői ásítoznak a találkozókon. Ezért volt némileg érthetetlen a szervezők döntése, mely szerint idén a Körcsarnok ad otthont a hagyományos év végi kelet-nyugat kosárgálának.

Mindenesetre nézőből ezúttal nem volt hiány, minden jegy már rég elkelt elővételben. Ez nem volt nagy kunszt, hiszen mindössze ezerötszázan férnek el a csarnokban, és a nézők java vidékről utazott Pestre a meccset megnézni. Nagy kérdés: nem volt az országban egy nagyobb csarnok, ahol, többen, kényelmesebben elfértek volna?

A szervezők mindent bevettek, méltóak akartak lenni az eddigi gálák nívójához. Volt minden, név szerinti bemutatás, a magyar Himnusz Vikidál Gyula (meglehetősen szerény) előadásában.

Felszabadult játék

Orosz ,,Benő", a szolnokiak kedvencének zsákolásával kezdődött a mérkőzés, amelyet a publikum lelkes üdvrivalgással jutalmazott. Felváltva estek a kosarak, szemmel láthatóan egyik csapat sem törődött túl sokat a védekezéssel. Persze, egy év végi ünnepi gálán egyetlen játékostól sem várható el, hogy a taktikai feladatokat fegyelmezetten betartsa, fogcsikorgatva védekezzen. Inkább a szép játék, az igazi bravúros akcióké a főszerep. Ilyenkor minden játékos megmutathatja, mennyit sajátított el szakmája fortélyaiból, olyan megoldásokat is bemutathat, amelyekért egy éles mérkőzésen az edzője menten ,,leharapná a fejét".

Nyugati rajt, keleti folytatás

Remek megoldásokból nem is volt hiány, a főszereplők bemutatták a kosárlabda minden szépségét (természetesen nem NBA színvonalon), főleg a nyugatiak parádéztak. Különösen Halimics volt elemében volt elemében egy dupla, és tripla után, többször is fantasztikusan szerzett labdát. Jót tett a szünet a keletieknek, a második negyedre alaposan összeszedték magukat. A szolnoki irányító, Takács Attila hárompontosával tizenkét pontosra olvadt a nyugatiak előnye. Egyre inkább közelebb kerültek a keletiek, Takács csodapasszát Halm értékesítette, amellyel ismét látótávolságon belülre került a Fodor-gárda. A negyed végén 61-52-es nyugati vezetéssel zárult. A szünetben sem unatkozhattak a nézők, a kétlabdás dobópárbajt a férfiaknál a Boros-Parker (Albacomp) duó, a nőknél a pécsi Béres-Károlyi kettős nyerte. A két győztes összecsapásán a férfiak bizonyultak jobbnak. A hárompontos dobóversenyben a szombathelyi Kálmán László győzött 13 ponttal.

Czigler döntött

Sőt, a harmadik negyedben az alaposan visszaeső, túlságosan elkényelmeskedő nyugatiakat beérték Walkéék. Először 66-66-nál volt ismét döntetlen az állás, de a kaposvári center, Bukva triplájával ismét a Földi-csapatnál volt az előny, amelyet a negyed végéig sikerült megőrizniük. A végjáték Czigler László egyszemélyes show-ját hozta. A jelenleg az Atomerőmű gárdáját erősítő válogatott center érte el először a száz pontot, büntetőből. A paksi játékos a meccs végére t mezőny fölé nőtt, több mint húsz pontot dobott. Negyven másodperccel a dudaszó előtt, 113-113-nál a nyugatiak támadhattak, de a betörő Bukvát Czigler nagyszerűen szerelte. Az ellenakció végén- ki mással- Cziglerrel szabálytalankodtak. A két büntetőből az egyiket a sértett beszórta, egy pontos vezetéshez juttatva Keletet. A maradék három másodperben már nem eset kosár, így megtörtént az, amire kevesen gondoltak, Kelet legyőzte Nyugatot (114-113).

Kelet-Nyugat 114-113 (22-37, 30-24, 40-28, 22-24)

Kelet: Maljkovics (Szolnok), Halm (Debrecen), Pavlovics (Nyíregyháza), Orosz (Szolnok), Czigler (Paks) - csere: Takács A., Walke (Szolnok), Jurics (Debrecen), Mészáros Z., Érsek (Paks), Zsarkovics (Bp. Honvéd). - Edzõ: Fodor Péter (Paks).
Nyugat: Kálmán (Szombathely), Németh (Körmend), Halimics (Kaposvár), Ivkovics (Kaposvár), Bukva (Székesfehérvár) - csere: Fodor G., Mujanovics (Körmend), Filipovics (Kaposvár), Boros, Parker (Székesfehérvár), Kámán (Zalaegerszeg). - Edzõ: Földi Sándor (Kaposvár).