Lékó-Kramnyik páros mérkőzés lesz januárban

2001.01.02. 19:51
Három jelentős eseményre készülnek a sakkozók a közeljövőben, amelyekről sajtótájékoztatót tartottak péntek délelőtt. Október végén az isztambuli sakkolimpiára utazik a magyar férfi és női válogatott, majd novemberben Új-Delhiben az egyéni kieséses rendszerű világbajnokságra kerül sor. Budapest sem marad ki a sorból, Lékó Péter az orosz Vlagyimir Kramnyikkal játszik páros rapidmérkőzést.
Lékó-Kramnyik rapidmérkőzés januárban

Nagy siker volt tavaly a Lékó Péter- Alekszandr Halifman páros rapidmérkőzés. A magyar sakkozó akkor 4.5-1.5-re verte az aktuális világbajnokot. Mint ismert, Lékó a múlt évben ötéves szponzori szerződést kötött egy gázipari óriásvállalattal, így kerülhetett sorra a Halifman elleni derbire. Mivel a támogató elégedett volt a szervezéssel és a rendezéssel egyaránt, vállalta a Kramnyik elleni mérkőzés anyagi támogatását is.

Az ellenfél, az orosz Vlagyimir Kramnyik nem lesz könnyű falat, hiszen a jelenlegi világranglistán második helyen áll, a már élő legenda Garri Kaszparov mögött. Jelenleg éppen Kaszparovval meccsel Londonban a világbajnoki címért, és a legutóbbi hírek szerint 2-1-re vezet. Lékó szerint ellenfelei hasonlítanak egymáshoz, játéktudásban Kramnyik már nem marad el Kaszparov mögött. Míg Kaszparov agresszív támadó felfogásban játszik, és minden játszmában győzelemre tör, addig Kramnyik inkább a taktikusabb, megfontoltabb sakkozók közé tartozik, aki ugyan kevesebb mérkőzést nyer, de alig veszít játszmát. Kettőjük mérlege a hagyományos partik alapján Lékó számára kedvezőbb, azonban a rapidjátszmákban eddig Kramnyik volt az eredményesebb.

Röviden a mérkőzés lebonyolításáról. Összesen tizenkét partit váltanak a versenyzők, naponta kettőt, egy versenyzőnek huszonöt perc gondolkodási idő áll rendelkezésre. Az első összecsapás mindig 17 órakor kezdődik, a második 19 órakor. Az egész sorozat január másodikán kezdődik, ötödike szünnap. Színhely a Kempinski Hotel Corvinus bálterme, a belépés az érdeklődőknek díjtalan.

Éremesélyes a férfi válogatott

Október 27-től Isztambulban rendezik meg a sakkolmpiát. A magyar válogatott a legjobb összeállításában ül asztalhoz, és a szakvezetés mindenképpen érmet vár. Szerencsés esetben akár az 1978-as Buenos Airesben elért olimpiai győzelem is megismételhető. A siker esetére a szövetség az egész csapat számára bruttó 12 millió forint jutalmat különített el. A férfi csapat a Lékó, Almási, Polgár Judit, Sax, Portisch L., Ruck összeállításban kezd.
Kisebb az elvárás a női válogatottal szemben. A Mádl, Lakos, Grábics, Gara A. csapattól a tisztes helytállás is szép eredmény lenne. Ha a gárda nyerne, 3 millió forintot lehetne a csapat tagjai között szétosztani.

Új-Delhiben lesz az egyéni világbajnokság

Alig ér véget a sakkolimpia, a legjobbak Indiában találkoznak az egyéni kieséses jellegű K.O. világbajnokságon. A magyar színeket Lékó, Almási és Csenyin képviseli. Lékótól várhattunk elsősorban jó szereplést, aki feledtetni kívánja a két évvel ezelőtti groningeni kiesését, és a tavalyi Las Vegas-i kudarcát. Polgár Judit ezúttal a férfiak között nem tudta kivívni a szereplés jogát, a női mezőnyben pedig nem fog szerepelni, helyette Lakos Nikolettának szurkolhatunk.