Mario Lemieux megállíthatatlan

2001.01.04. 20:49
Nyolc mérkôzést játszottak az NHL kilencvenedik játéknapján, melyeken a kapusok játszották a fôszerepet - a csatároknak - egyedüli kivételt a chicagói támadók jelentettek - igencsak nehezen sikerült túljárniuk a hálóôrök eszén.
Bár az igazán eminens gárdák ezen az estén pihentek, így is jutott rangadó a játéknapra: a Capitals Pittsburghben vizitelt. A Pingvinek meccseinek alaphangulatát mostanában a nagy visszatérô, a három és féléves önkéntes száműzetését feladó Mario Lemieux jégre lépése adja meg. Nos, a Fôpingvin rajongóinak (a megtisztelô titulus Lemieux távollétében Jaromir Jagrt illette) ezúttal sem kellett csalódniuk kedvencükben, aki gyôzelemre vezette egyletét. A találkozó elsô gólját éppen ô jegyezte, amikor is Jagr passzát vágta a hálóba, majd (kölcsön kenyér visszajár...) kettô kettônél kihagyhatatlan helyzetbe hozta a góllövôlistát immár huszonnégy góllal egyedül vezetô bohémiait. Utóbbi a második hazai találatban is alaposan benne volt, lévén, ô varázsolta Jan Hrdina ütôjére a korongot.

Damian Rhodes csak egyszer hibázott
Szintén hatalmas csatát ígért, ám végül csak meddô mezônyjátékot hozott a Buffalo torontói vendégjátéka. A Juharlevelesekért szorító publikumnak majd ötvenhárom percet kellett várnia az elsô gólra, s ez is csak tovább rontotta a hangulatukat, ugyanis Makszim Afinogenov a Szablyákat jutatta vezetéshez. Négy perc múlva Jonas Höglund egyenlített, a hosszabbításban pedig nem történt semmi, így mondhatjuk, hogy ez a meccs inkább a kapusokról szólt: A Maple Leafsnél Curtis Joseph 24/25-tel, míg a vendégeknél Dominik Hasek 21/22-vel zárt. A hálóôrök vitézkedtek St. Paulban is, ahol a hazai Vadak a Thrshers-zel meccseltek. A találkozó végeredménye már 4:36 perc alatt kialakult, ugyanis ekkorra mind Curtis Leschyshyn, mind Donald Audette (a pakkot a szokásos feladók, Andy Brunette és Ray Ferraro küldték) betalált, a hátralévô hatvan percben pedig a roló került a kapukra: Jamie McLennan 21/22-t, míg Damian Rhodes 35/36-t teljesített.

Nem ment ilyen jól Felix Potvinnek és a Vancouvernek Chicagóban. A Canucks hálóôrét szégyenszemre a harmadik játékrész elején lehívták a jégrôl, s ez sokat elmond teljesítményérôl, igaz, a helyére lépô Bob Essensának is kétszer maga mögé kellett nyúlnia. Beállásakor azonban már négy fával ment a Blackhawks, amelyben Michael Nylander ezen az estén megállíthatatlannak bizonyult: a svéd vendégmunkás két-két gólt és asszisztot jegyzett. Mellette Stephane Quintal, Eric Daze (mindkettô egy-egy gól és passz), Steve Sullivan (két elôkészítés) és a kapuban shutoutot (27/27) elérô Jocelyn Thibault érdemel említést.

Húsz perc alatt négyet rámolt az Edmontonnak a Colombus, így a derbi végére kissé elhalványult az a tény, hogy az elsô gólt Anson Carter révén az Olajosok lôtték. Hasonlóképpen egyharmadnyi idôre volt szüksége a Carolinának, hogy szétoszlassa a Tampa gyôzelmi álmait, ugyanis a tizennyolcadik percben már hárommal ment a Hurricanes. A hazaiaknak ezután már az is belefért, hogy az utolsó játékrészben kétszer is elengedjék a vendégeket. Továbbra is idegenben érzi jobban magát a San José. A Cápák sikeres körútjukról hazatérve a gyengécske Calgaryt fogadták, és el is véreztek a Lángokkal szemben. A meccs egyetlen gólját Cory Stillman ütötte, ezután sem Jevgenyij Nabokovnak (22/23), sem a shutoutot jegyzô (30/30) Fred Baithwaite-nek nem kellett maga mögé nyúlnia. Hiába vezetett két góllal az utolsó harmad elôtt a Florida Anaheimben (Rob Niedermayer és Pavel Bure lôtték a Párducok góljait), mégis vereséggel indulhatott tovább. Teemu Selänne csökkentette a Kacsák hátrányát, majd Petr Tenkrat passzából German Tyitov egyenlített. Jött a hosszabbítás, melyben Tyitov visszaadta a kölcsönt Tenkratnak, aki 64:01-nél befejezte a mérkôzést.

A 90. játéknap eredményei
Carolina Hurricanes-Tampa Bay Lightning 3-2 (3-0, 0-0, 0-2)
Colombus Blue Jackets-Edmonton Oilers 5-2 (2-1, 2-0, 1-1)
Pittsburgh Penguins-Washington Capitals 3-2 (1-0, 1-2, 1-0)
Toronto Maple Leafs-Buffalo Sabres 1-1 h. u. (0-0, 0-0, 1-1, 0-0)
Minnesota Wild-Atlanta Thrashers 1-1 h. u. (1-1, 0-0, 0-0, 0-0)
Chicago Blackhawks-Vancouver Canucks 6-0 (1-0, 2-0, 3-0)
San Jose Sharks-Calgary Flames 0-1 (0-0, 0-1, 0-0)
Anaheim Mighty Ducks-Florida Panthers 3-2 h. u. (0-0, 0-2, 2-0, 1-0)