A rutin győzelme

2001.01.09. 14:14
Véget ért a XXI. század, az új évezred első jelentős sportversenye. A Lékó Péter és Vlagyimir Kramnyik között zajló rapidsakk páros mérkőzés. Az előzetes várakozásoknak megfelelően, az orosz világbajnok győzelmével ért véget a mérkőzéssorozat. A Hotel Kempinski közönségének azonban nem kellett csalódnia a magyar nagymesterben sem, akiről Kramnyik csak annyit mondott, hogy semmivel sem rosszabb játékos, mint Kaszparov. Ez pedig nagy szó.
Vlagyimir Kramnyik megmutatta, miért is tartják őt a rapidsakk koronázatlan királyának. Miután novemberben megnyerte a klasszikus sakk világbajnoki címét, most megmutatta hogy a rövidített játszmás partikban is ő az úr. Lékó Péternek, az első számú magyar sakkozónak sincs oka szégyenkezni, mert a 7-5-ös vereség mutatja, hogy végig egyenrangú ellenfele volt az orosz versenyzőnek.

Vlagyimir Kramnyik
a rapidsakk koronázatlan királya
Ezt láthatta az az ötezer néző is, aki ellátogatott a Hotel Kempinski Corvinus Regina báltermébe, amelyet egy hétig minden este zsúfolásig megtöltöttek a sakkrajongók. Jellemző, hogy Kramnyik nem csak az ellenfelét, hanem a hozzáértő közönséget is dicsérte a záró banketten.

Az orosz a mérkőzéssorozat elején hamar kétpontos előnyt szerzett, de ezt a 21 éves magyar nagymester kiegyenlítette. Mégpedig úgy, hogy világossal és sötéttel is tudott győzni, a sokak által a rapidsakkban verhetetlennek tartott orosz ellen. Végül a 9. és a 10. partiban dőlt el a győzelem. A 10. partiban, a rapidsakk terén kissé rutintalanabb nagymesterünk időzavarba került és időtúllépés miatt veszített.

RWE Gas páros 12 játszmás rapidsakk mérkőzés, Budapest.
A végeredmény:
Vlagyimir Kramnyik - Lékó Péter 7:5

Lékó hasznosnak nevezte a csatározást, mert több megnyitási variációt is ki tudott próbálni, de úgy érzi, a rendes hosszúságú, klasszikus partikat fogja ezután is előnyben részesíteni. Viszont örült a bizonyítási lehetőségnek, mert a nemzetközi tornákon, rapidban döntik el a továbbjutás kérdését. Külön örömét fejezte ki, hogy olimpiai csapattársai kivétel nélkül eljöttek drukkolni.

Lékó Péter
tapasztalatokkal gazdagodott
A világbajnok szerint a vasárnap volt a fordulópont a csatározásukban, amikor mindkét partiját megnyerte. Dicsérte Lékót, aki szerinte nem rosszabb játékos, mint Kaszparov.(!) Nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy akár a világbajnoki címért is mérkőzzön a magyar nagymesterrel. Mit lehet ehhez hozzátenni? Úgy legyen!

Sokáig egyikőjük sem gondolkodhat a történteken, mert szombattól már kezdődik a Corus 2001 elnevezésű szuperversenyen a hollandiai Wijk aan Zee-ben. Ezen részt vesz a világranglista első kilenc helyezettje is.

A részvevők névsora az Élő-pontszámok sorrendjében:
Kaszparov (orosz, 2849), Anand (indiai, 2774), Kramnyik (orosz, 2772), Adams (angol, 2754), Lékó Péter (2748), Shirov (spanyol, 2746), Morozevics (orosz, 2734), Ivancsuk (ukrán, 2716), Topalov (bulgár, 2707), Van Wely (holland, 2643), Piket (holland, 2640), Fedorov (fehérorosz, 2639), Timman (holland, 2639), Tivjakov (holland, 2609).